FUTBOL 13 Ocak 2023
21,4b OKUNMA     289 PAYLAŞIM

İddiasız Takımları Devralıp Zirveye Çıkarmasıyla Ünlü Jürgen Klopp'un Kısa Tarihçesi

Jürgen Klopp'un olayı nedir? Neden bu kadar başarılı bir antrenör? Nerelerden geldi, neler yaptı? Bu soruların cevabını veren bir içerik, buyrun.

2003 yılında wolfgang frank’in taktiksel temelleri üzerine inşa ettiği ‘karnaval takımı’ mainz’ı bundesliga 1. lig’e çıkarma başarısını gösterdiğinde bild gazetesi klopp için ‘alman futbolunun harry potter’ı” başlığını atmıştı. tıpkı harry gibi metal çerçeveli gözlük takan, saçları da aynı stilde kesilmiş olan klopp’un çağdaş ve devrimsel taktikler içeren oyun planı sayesinde mainz, bundesliga’daki ilk sezonunda ligi 11. sırada bitirmeyi başardı.


klopp bir röportajında futbol mantalitesini “eğer taktik anlayışınız iyi ve fizik kaliteniz de üst düzeydeyse sizden daha güçlü takımları mağlup edebilirsiniz” sözleriyle tanımlıyordu.

almanya’nın eğlenceli, komik, seksi ve kesmediği sakalları ile bitmek bilmeyen yüksek enerjisiyle klopp, saha kenarında görülmeyen bir ‘türden’ bir kişilikti.

basın röportajlarında hakemi eleştirmeyen tavrı, rakip takıma saygı duyan yüksek karakteri ve yalnızca sahada olan şeylerden bahseden yapısıyla klopp, 2010’lu yıllara gelindiğinde futbolun aradığı güçlü teknik adam karakterini de temsil ediyordu. (ilginçtir, mainz’in bundesliga’dan düştüğü 2007 sezonun ardından takımı yeniden 1. lige çıkaramaması üzerine 2008’in haziran ayında istifa etti. istifa kararının ardından mainz şehrinde onun adına verilen veda partisine 30 bin kişi katıldı. taraftarların klopp’a yönelik muazzam bir saygısı ve sevgisi vardı.)

2008 yılında ‘boşa düşen’ klopp’un peşinde alman futbolunun devleri vardı

hamburg ve bayern münih resmi olarak teklifte bulunsalar da hamburg’un yöneticileri “klopp’un antrenmanlara geç kaldığına yönelik” basında çıkan eleştirileri bahane ederek transferden vazgeçti. münih yönetimi de 2006 dünya kupası’nda almanya’yı yarı finale taşıyan ve ‘modernleşme projesi’ ile dönemin popüler ismi jürgen klinsmann’a emanet etti dümeni.

sir alex ferguson, arsene wenger, carlo ancelotti, jose mourinho, rafael benitez gibi teknokrat teknik direktörlerin damga vurduğu dönemde bembeyaz bir sayfa açarak yeniden yükselişe geçmek isteyen bir kulüp vardı. latincede prusya anlamına gelen vestfalya’nın tarihi köklerine sonuna kadar bağlı gelenekleriyle borussia dortmund yöneticileri, sürpriz bir şekilde klopp’u takımın başına getirdi.

kulübün başına gelen klopp, futbolcuların mental ve ruhsal sağlıkları için spor psikoloğu tutarak, futbolcuların haftada 2 seans almalarını zorunlu hale getirdi. demir yumruk klopp, fizik kaliteyi artırmak için haftalık antrenmanları 10’a çıkardı ve geniş bir ‘scouting ağı’ kurdu. takımın iki yıldızı alexander frei ile mladen petric’i, ‘gegenpressing’ adını verdiği yoğun, rakibin üzerine karınca sürüsü gibi saldırıya dayalı yüksek press futboluna uymayacakları gerekçesiyle kadro dışı bıraktı. klopp bu ‘güzel oyuna’ kendince bir isim de vermişti. saha içinde heavy metal konseri havası!

dortmund yöneticileri daha önce hiç spor psikoloğu ile çalışmadıkları için şaşkındılar ancak klopp’un getirdiği tüm yeniliklerin doğurduğu başarılardan da oldukça memnundular.

kolektif bilinç ve yaratıcı oyunda sahadaki 10 oyuncunun de sorumluluk almaktan kaçınmayan mücadelesiyle dortmund, üst üste iki sezon alman ligini domine ederek 2010/11 ve 2011/12 (bu sezonda duble yapıp alman kupasını da aldılar) sezonunda şampiyonluğu göğüsledi. klopp’un dünya futboluna armağanları da şu isimler oldu: ilkay gündoğan (man city kaptanı), hummels, marcel schmelzer, mario götze, marco reus. (bu jenerasyon 2014 dünya kupası’nda almanya’ya dünya kupası zaferini de getiren oyuncuları da temsil ediyor. löw, jürgen’e teşekkür etmiş olmalı bunun için.)


klopp sayesinde 2000’li yılların orta sıralarında gezinmeye alışmış olan borussia dortmund, üst üste 2 şampiyonluk ile avrupa’nın yine elit kulüpleri arasında yerini aldı. bununla birlikte tüm dünyada borussia dortmund’a yönelik muazzam bir sempati de başladı.

dortmund’un yüksek tempolu geçiş futbolu alman ligini domine ederken bayern münih jürgen klinsmann’ı kovarak takımın başına, topa sahip olmaya dayalı oyun sistemini benimseyen hollandalı teknik adam louis van gaal’i getirdi. van gaal’den de memnun kalmayan ve üstüne üstlük dortmund’a karşı 2012 mayıs ayında berlin olimpiyat stadı’ndaki almanya kupasında 5 gol yiyerek tarihi hezimet alan kırmızı beyazlı ekip bir başka efsane, jupp heynckes’i takımın başına getirdi.

2013 sezonunda 3 kupa birden alan münih’in (lig, almanya kupası ve şampiyonlar ligi) bu başarısı karşısında jürgen klopp, “tıpkı çinliler gibi bizim sistemizi kopyaladılar” diyerek, bayern münih’in başarısının yukarıda açıkladığım gegenpressing olduğunu söyledi. (klopp’un unuttuğu bir şey vardı. rakibin yarı alanına dayalı baskın press futbolunu aslında pep guardiola’nın barcelonası 2008 yılından beri yapıyordu. belki de ilk taklidi klopp yaptı. isimler önemli olmasa da rakip ön alanı kapsayan sistemik pres futbolu 2010’lu yıllardan günümüze kadar ortodoks bir yapıya evrilerek ingiltere, ispanya, italya ve fransa liglerinde hakim oyun yapısı haline gelecekti. türkiye liginde de son birkaç yıldır deneniyor.)

barcelona ile zirveyi yaşayan pep guardiola 2013’te takımın başına getirildi. (pep-klopp çekişmesi de resmen başladı) 2015 yılında dortmund ile yolları ayırıp premier lig’e geçen klopp, sistemini oturttuğunda liverpool 30 yıl sonra ingiltere ligi şampiyonu oldu.

bugünlerde kötü günler geçirse de alman futbolunun efsanesi klopp'un yakın zamanda yeniden yükselişine şahit olacağız.