TARİH 8 Ağustos 2016
242b OKUNMA     1440 PAYLAŞIM

İcatlarıyla Dünyaya En Çok Zarar Veren Bilim İnsanı: Thomas Midgley

Bilim insanları genelde yaptıkları şeylerle dünyaya katkıda bulunurlar fakat Thomas Midgley'de durum biraz farklı olmuş.
Science Photo Library

yazıma başlamadan belirtmek isterim ki; tetraetil kurşun ve cfc'nin mucidi olan, 1944 yılında ölen thomas midgley'in dünya'ya ve insanlığa verdiği zararın sonuçlarını bu yazıyı okuyan herkes farkında olmadan çekiyor aslında.

thomas midgley'in icadı olan kurşun nörotoksin özelliğine sahip bir madde. olması gerekenden fazla kurşuna maruz kalan canlıların beynini ve merkezi sinir sisteminizi onarılamayacak şekilde tahrip ettiği bugün bilinen bir gerçek. aynı zamanda yoğun bir şekilde alınan kurşun maddesinin körlük, uykusuzluk, böbrek yetersizliği, işitme kaybı, kanser ve felç gibi ağır sonuçlar doğurduğu o zamanlar bilinmiyordu tabi. heroin gibi kurşunda çok ucuz ve yüksek kar getiren bir madde olmasından ötürü çağında her derde deva bir ürün olarak piyasa sürülmüş ve ana amacı araç motorlarında kullanılmak olmuştur. kurşun kullanılarak üretilen arabaların %98'i bu madde katkısıyla yapılmış ve dolayısıyla milyonlarca insanın kalıtsal olarak yüksek miktarda kurşuna maruz kalmasına neden olmuştur. (bir önceki yüzyıla göre şu an yaşayan canlıların vücutlarında ki kurşun miktarı 625 kat daha fazladır). ve daha vahimi ise kurşun üretimi için kullanılan maddelerin halk arasında iyi bir intiba oluşturması için ethyl tanımlamasıyla fabrikalar kurması oluyor. gel zaman git zaman bu buluşuyla milyonlarca dolar kazanan thomas midgley'in fabrikalarında çalışan işçiler birer, üçer, beşer, onar ölmeye başlayınca bu abimiz bir basın toplantısı düzenliyor ve kurşun buharını içine çekerek alın işte zarar marar yok diyor. (6 saniye maruz kaldığı kurşun buharının vücudundan atılması 1 sene sürüyor) kurşunun zararlarını araçtıran kuruluşları da finanse ederek kurşunun zararları 20 sene geç anlaşılmasına sebep oluyor.

kurşun işi tutmadı bari yeni bir şey bulayım diyen bu abimizin bir diğer zararı ise buzdolaplarında ve bilimum sanayi ürününde, parfüm ve deodorantlarda kullanılan kloroflorokarbon (cfc) gazını bulması oluyor. bugün küresel ısınma, ozon tabakası diyoruz ya heh işte buna sebep olan gaz bu gaz işte. (1 kilogram cfc yaklaşık 70.000 kilogram atmosferik ozonu yok edip delebilir. aynı zamanda tek bir molekül cfc gaza seri etkilerini arttırmakta bir molekül karbondioksit gazına göre 10.000 kat daha etkilidir). kurşunda olduğu gibi etkisi çok sonra anlaşılarak kloroflorokarbon (cfc) gazı 1970'lerde yasaklanıyor.

thomas midgley son bir hamle yapayım, insanlığa katkım olmadı dünya'yı bok ettim bari bana katkısı olsun icadımın diyor ve 51 yaşında yatalak olmasından (ağır kurşuna maruz kalmadan ötürü felç geçiriyor) ötürü kendisine yataktan işlerini yapabileceği bir icat yapıyor. 4 sene bu icadını kullanan thomas midgley 55 yaşında son icadının makarasına boynunu kaptırarak boğularak ölüyor.