UZAY 28 Haziran 2019
67,7b OKUNMA     821 PAYLAŞIM

Hubble'ın, Fotoğrafını Çekerek İnsanlığa Armağan Ettiği Muazzam Yapı: Yaratılış Sütunları

Dünya'dan yaklaşık 6.500-7.500 ışık yılı uzakta bulunan, Kartal Nebula'sındaki bu yapının uzunluğu yaklaşık 5 ışık yılı. Şu ana kadar keşfedilen en heybetli uzay yapılarından biri diyebiliriz kendisi için.
Sütunların şu ana kadar elde edilen en net görüntüsü.

yaratılış sütunları, hubble uzay teleskobu'nun 20 yıl önce fotoğrafını çekerek insanlığa armağan ettiği sıcak genç yıldızların ışığıyla aydınlanan üç adet devasa gaz sütunudur. 6 bin 500 ışık yılı uzaklıkta kartal bulutsusu'nda konumlanmıştır.

5 ışık yılı yükseklikteki bu sütunların içerisinde yeni doğmuş ve doğmakta olan yıldızlar var. bu sebeple kendisine yıldız fabrikası da denilebilir. sütunların en tepe noktaları sert yıldız rüzgârlarıyla dövülüyor ve yıldızlara özgü bu hırpalanmanın bir sonucu olarak, en yüksek sütunun tepesindeki gaz birikintisi uçarcasına uzaklaşıyor.

Toz bulutunun ilk görüntüsü yukarıdaki gibiydi.


ilk olarak hubble uzay teleskobu'nun kendisini görüntülemesinden sonra aradan geçen süre yaklaşık 22 yıl ve ben biraz önce nasa science news'de denk geldiğim bir makaleden beni gerçekten şaşırtan şeyler öğrendim. meğer bir fıskiyeyi andıran bu sütunlar, yakınlarında patlayan bir süpernova enkazının radyoaktif kalıntılarıyla her yıl daha fazla uzuyormuş ve bu görüntü sürekli büyüyerek farklı şekiller alıyormuş. öyle devasa bir büyüme ki artış hızı saatte 450.000 km olarak hesaplanmış. yani şu sıralar keşfedildiği günden bu güne takribi olarak 69 milyar km daha büyük bir sütunla karşı karşıyayız. bu uzay gerçekten kendini çok küçük hissettiriyor insana.

kaynak: https://science.nasa.gov/…5/07jan_pillarsofcreation

Yaratılış Sütunları, Kartal Nebulası'nda bulunuyor.

gökbilimciler, teleskoptan aynı bölgeyi hem görünür hem de kızılötesi ışıkta fotoğraflamasını istemişler.

"kızılötesi ışık, görünür ışığın yapamadığı bir şeyi yaparak toz ve gaz bulutlarının içine sızıyor. bu nedenle kızılötesi ışınla görülen sütunlar, sayısız yıldızdan oluşan bir denizin ortasında incecik duman kümeleri gibi duruyor. oysa 5 ışık yılı yükseklikteki bu sütunların içinde yeni doğmuş yıldızlar var. sütunların en tepe noktaları, bir kozmik patlamanın kabarcıklarında gezinir duygusu veren açık mavi alanlar, sert yıldız rüzgârlarıyla dövülüyor. belki de yıldızlara özgü bu hırpalanmanın bir sonucu olarak, en yüksek sütunun tepesindeki gaz birikintisi uçarcasına uzaklaşıyor."

ngt

Güneş Sistemi'nin Dışından Gelen İlk Yıldızlararası Cisim: Oumuamua