TELEVİZYON 5 Ekim 2022
19,7b OKUNMA     407 PAYLAŞIM

House of the Dragon 7. Bölümü Gözünüzde Daha Değerli Kılacak Detaylar

House of the Dragon dizisinin 7. bölümünde gözden kaçırmış olabileceğiniz birçok detay gizliydi.

1. dizinin introsunda ölen karakterlerin sembolleri kan ile kaplanıyor

örneğin kral viserys ile aemma arryn’e bakalım: 


aemma arryn dizinin başında öldüğü için sembolü kan ile kaplı. 6.bölümdeki introda rhaenyranın kan bağı harwin strong ile bağlanıyor, tabii ki senaristler özellikle ekranın sağ köşesine daha uzak bir yere yerleştirmiş harwin strong’u, 7. bölüm ile beraber de harwin strong’un şehir muhafızları kumandanı kaskı ve pelerini kana bulanıyor.


2. dizinin açılışını velaryon hanedanının yerleşkesi driftmark’da laena velaryon’un cenazesinde yapıyoruz


laena velaryon adına konuşma yapan kişi vaemond velaryon, normalde vaemond velaryon corlys velaryon’un yeğeni, fakat dizide kardeşi olarak değiştirmişler.


konuşma sırasında vaemond velaryon merling king’den bahsediyor. merling king kısaca velaryonların inandığı bir deniz tanrısı, genellikle dar deniz civarında yaşayan hanelerin inandığı bir tanrı. 


örneğin greyjoy hanesi de bir diğer deniz tanrısı olan boğulmuş tanrı’ya taparlar. buradaki detay ise game of thrones’da arya stark’tan hatırladığımız house black and white’da bu merling king’in bir silüeti bulunmakta.


vaemond, velaryon hanesinin kanı koyudur ve asla sulanmamalıdır dedikten sonra kamera 2 cocugu da kendisine benzemeyen laenor velaryon’a ve rhaenyra’a dönüyor, daha sonra da daemon laenor’un cocuklarına bir bakış attıktan sonra kendisini tutamayıp gülüyor.


vaemond’un kan bağı hakkındaki sözleri senaristler tarafından gelişigüzel yazılmamış, kendisi de rhaenyra’nın oğullarının laenor’dan olmadığının farkında ve bu yüzden abisinden sonra velaryon tahtında hak iddia ediyor. hatta bu asil velaryon kan bağı hakkındaki cümlesini özellikle rhaenyra ve cocuklarına bakarak söylüyor.


gördüğünüz gibi lyonel strong’un ölümünden sonra otto hightower tekrardan kral eli olarak kralın şehrine dönüyor.


3. driftmark semalarında 5 ejderhayı tek bir sahnede görüyoruz 

bu çekim de gene bilinçli yapılmış. siyahların tarafı olan rhaenyra, daemon ve laenor’un ejderleri olan syrax, caraxes ve seasmoke göklerde birlikte süzülürken yeşillerin tarafı olan aegon ve helaena’nın ejderleri sunfyre ve dreamfyre ise göklerde değil de yerde bulunuyor. ejderhaların sahipleri üzerinden bağlantıları da burada mesaj olarak verilmiş.

4. dört bölüm önce daemon, stepstones savaşından geldiğinde rhaenyra taht odasında sürekli daemon’u görmeye çabalıyordu

ve daemon'a hayranlıkla bakıyordu. bu bölümde de rhaenyra ve daemon 10 yıldır görüşmemiş haldeler ve rhaenyra yine gözleriyle sürekli daemon’u yokluyor. bu iki sahne resmen paralel çekilmiş.


5. bu bölümde helaena targaryen üzerinden yine çok güzel mesajlar veriliyor

önceki bölümden gördüğünüz kadarıyla helaena, targaryenlerin birkaçının sahip olduğu rüya görüsüne sahip, geleceğe dair çok da net olmasa da bazı rüyalar görüyor.

el döndürür tezgahı, yeşil makarayı, siyah makarayı : otto hightower’ın tekrardan kral eli pozisyonuna gelmesinden sonra asıl oyunu kendisinin yönlendirdiğine gönderme. aynı zamanda yeşil ve siyah makara sözleri de iki targaryen tarafının farklı fraksiyonlarına gönderme.

etten ejderhalar dokur ipten ejderhaları: yeşiller ve kırmızılar taraflarının farklı targaryen armalarına gönderme, gördüğünüz gibi alicent’in tarafının savaş sırasında armaları siyah üstüne sarı ejderhayken, rhaenyra’nın tarafının arması siyah üzerine kırmızı ejderha.

buradaki detay helaena örümcek ile oynarken bir anda örümceğin üstünü kapatıyor ve kamera aniden larys strong’a dönüyor. yine tesadüf değil.


bir diğer detay da aegon, kardeşi helaena ile ortak noktasından bahsederken ‘’ikimiz de çok uzun bacaklı canlıları seviyoruz’’ diye bir söz söylüyor. burda senaristler tarafından aegon’un gelecekteki durumuna dair bir gönderme daha yapılmış, tıpkı geçen bölümdeki gibi.

6. corlys, rhaenyra’nın oğullarının küçük olanı lucerys ile konuşurken tahtının ve driftmark’ın varisi olacağından bahsediyor

lucerys’de artık babasının velaryon olmadığını kabul eder gibi ‘’ benim varis olmam için herkesin ölmüş olması lazım’’ diyor bu sahnede corlys velaryon’un torunlarına yaklaşımı gayet samimi.


daha sonra kamera rhaenys’e dönüyor. rhaenys, laena ve daemon’un evlatları baela ve rhaena’ya sevgi gösterirken, corlys velaryon’un aksine rhaenyra’nın büyük oglu jacaerys’i görmezden geliyor.

kral viserys odasına çekilmeden önce alicent’e aemma diye sesleniyor. alicent’in yüz ifadesi açıklıyor durumu.


kral eli otto hightower daemon’a baş sağlıgı dilerken, daemon şöyle bir söz söylüyor ‘’ sülük ne kadar şişmanlasa da sürekli yemek ister’’ ben buradaki sülük ifadesini kralın yaralarını kapatmaya çalıştıkları sülük ile bağdaştırdım. çünkü hatırlarsınız kralın yaralarına bölümlerdir sülük tedavisi yapılıyor fakat kralın görüntüsünden ve halinden anladığınız gibi krala bu sülük tedavisi fayda etmiyor. hatta üstadın şöyle bir ifadesi var ‘’ sülükler kralın yaralarına daima iyi gelmiştir’’ bence bu sülük de senaristler tarafından otto hightower’a benzetilerek kralın sağlığının çöküsüne sebep olan kişilerden biri olarak gösterilmiş.

bu arada prenses rhaenyra’nın saç şekli bölümler ilerledikçe daha karmaşık ve daha görkemli hale geliyor. 


hatırlarsınız ki game of thrones’da daenerys’in saçı da ilk sezonlarda gayet sadeyken bölümler ilerledikçe ve ünvanlarını arttırdıkça çok daha görkemli hale geliyordu. saçlarına yapılan yakın çekimler de yine senaristler tarafından rhaenyra'nın olgunlaşmasını ve güçlenmesini göstermek için çekilmiş.


corlys velaryon ve rhaenys veliaht konusunda konuşurlarken rhaenys rhaenyra’nın çocuklarının saf kandan olmadıklarından bahsediyor, corlys velaryon da ‘’ tarih kanı hatırlamaz, isimleri hatırlar’’ diyor diyor ve veliahtını bir anlamda belli ediyor.

7. aemond’un karakter gelişimini göstermek için senaristler bölümün başına 10 saniyelik bir sahne saklamışlar

cenazeden sonra aemond üzgün ve özür diler gibi bir yüz ifadesi ile rhaenyra’nın oglu jacaerys’in yanına gidiyor, hiçbir şey söylemiyor fakat bakışlarıyla babasını kaybeden jacaerys’e resmen baş sağlığı diliyor. bu sahnede aemond’un iyi yönünü görüyoruz

daha sonra henüz bir ejderhaya sahip olamayan aemond, sürücüsü vefat eden vhagar’ı ele geçiriyor ve aemond’un karakteri bir anda tersine dönüyor. bölümün başında bize iyi ve daha sakin tarafı gösterilen aemond, ejderhaya sahip olduktan sonra önce anneleri vefat eden rhaena ve baela’ya hakaret ediyor, daha sonra da rhaenyra’nın oğullarına ‘’strong’un piçleri’’ dedikten sonra bununla da yetinmiyor ve babanız gibi yanarak gebereceksiniz diyor. aemond’un ejderhaya sahip olmadan önce ve olduktan sonraki karakteri birbirine çok zıt. aemond gücü eline geçirince bölümdeki davranışları bir anda değişiyor.


bu arada kitapta aemond’un vhagar’ı çaldığı sahnede baela ve rhaena yok, aemond sadece jacaerys, lucerys ve en küçük çocuk joffrey ile kavga ederken gözünü kaybediyor.

bölümün sonlarına doğru, 2 ejderha ile akıntıtaşına gelen yeşiller tarafı, saflarına diyarın en güçlü ejderhası vhagar’ı katarak kralın şehrine gidiyor

laenor velaryon kitapta net bir şekilde öldürülüyor, ortada herhangi bir şekilde essos’a kaçma veya ortadan kaybolma gibi bir durum olmuyor. laenor, ticaret şehri olan spicetown’da iken dizide kendisiyle bolca gördüğümüz qarl correy tarafından bıçaklanarak öldürülüyor. kimileri bu cinayetin daemon tarafından teşvik edildiğini söylüyor, kimisi de qarl correy’in laenor’un kendisini terk edeceğini düşündüğünden dolayı kıskançlıktan dolayı öldürdüğünü düşünüyor.

8. daemon ve rhaenyra’nın düğünü targaryenlerin sahip olduğu görkemli düğünlerin dışında saf bir sevgi içeriyor

düğün sahnesi tamamen valyria geleneğine ait bir biçimde yapılmış. seremonide kan sürekli ön planda ve senaristler tarafından iki targaryen’in birleşmesi sürekli kan detayı ile veriliyor.

pagan ve iskandinav geleneklerinde olduğu gibi kan yemini hayatlarının sonuna kadar iki taraf için de korunmak zorundadır. bu seremonide de senaristler tarafından bu ikilinin bağının ne kadar güçlü olduğunu göstermek için sürekli kan gösterilmiş

daemon ve rhaenyra’nın alınlarına işledikleri kan sembolleri yüksek valyria dilinde ateşi ve kanı temsil ediyor

aynı zamanda rhaenyra’nın laenor ile düğünü ne kadar görkemli ve ihtişamlıysa, bu düğün de bir o kadar sade.

bu arada yakın çekimde daemon’un boynunda ciddi bir yanık izi görüyoruz. hatırlarsınız 4 bölüm önce stepstones savaşı sırasında daemon’un boynuna yanan bir ok isabet ediyor. bu yanık da o savaştan kalma.


düğündeki detaylardan biri de daemon ve rhaenyra dudaklarını kanatırlarken game of thrones'dan aşina olduğumuz dragonglass kullanıyorlar.


bir diğer detay da valyria geleneği düğünü targaryen tarihinde bir kez daha yapılıyor, yine daemon gibi gaddar ve savaşçı bir targaryen hükümdarı olan zalim maegor targaryen, ikinci evliliğini gerçekleştirirken alışılagelmişin dışında bir valyria düğünü ile evleniyor. dizinin kitabında otto hightower, daemon’u cok kez maegor’a benzetiyor ve onun gibi kötü ve zalim bir hükümdar olacağından bahsedip kralın gözünü korkutuyordu bu benzerlik de göze çarpan detaylardan