DÜNYA 24 Haziran 2024
15,2b OKUNMA     173 PAYLAŞIM

Hollanda'yı Bugün Bildiğimiz Refaha Ulaştıran Düşünce Modeli: Poldermodel

Poldermodel nedir? Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın fark yarattığı belki de ilk şey, bu düşünce yapısı.

poldermodel, 1980'lerde ve 1990'larda fikir birliğine dayalı ekonomik ve sosyal politika oluşturmanın hollanda tarafından uygulanan haline dayanan, konuşulabilirlik (bespreekbaarheid) ve tartışma temelinde bir fikir birliği (konsensüs) ile karar verme yöntemidir. adını bentlerle çevrelenmiş araziler için kullanılan hollandaca kelime olan polder'den alır. geçmişte ülkeyi su baskınlarından korumak için halkın ortak bir yönde hareket ederek beraber çalışması gerekiyordu ve bu ülke kültürünün bir parçası haline geldi.

günümüzdeki hollanda poldermodeli'nin ise sendikaların, işverenlerin ve hükümetin, bir yandan daha kısa çalışma süreleri ve daha az ücret, diğer yandan daha fazla istihdam içeren ekonomiyi canlandırmak için kapsamlı bir plan kararlaştırdığı 1982 wassenaar anlaşması ile başladığı söyleniyor. bu poldermodel, özelleştirme ve bütçe kesintilerinden oluşan neoliberal ekonomi politikasıyla birleştiğinde, 1990'ların sonundaki hollanda ekonomik mucizesinin nedeni olarak görülüyor.

poldermodel, unesco tarafından dünya somut olmayan kültürel miras listesine de alınmıştır.

poldermodel, hollanda'da ekonomik ve sosyal okul müfredatının bir parçasıdır. bu alanlarda, bir grup içinde sosyal diyalog yoluyla fikir birliğine varma süreci öğretilir. hollanda karar alma sistemi, çeşitli kuruluşların tarihi ile yapısı ve işverenler ile çalışanlar arasındaki ilişki poldermodel'e dayalıdır. unesco yaşayan dünya mirası bağlamında poldermodel aynı zamanda öğrencilerin kapasitesinin güçlendirilmesine yardımcı olur. argümanları formüle etmek ve rol yapma gibi yeni aktif pedagojiler tanıtılır. böylece öğrenmeyi öğrenciler için daha ilginç ve ilgi çekici hale getirir.

kaynak:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/polder_model
https://ich.unesco.org/…asses-the-netherlands-50959