TARİH 2 Eylül 2024
5,5b OKUNMA     54 PAYLAŞIM

Hitler'in Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in Algı Taktikleri

Adolf Hitler'in propaganda bakanı olarak görev yapan Joseph Goebbels'in algı taktiklerinin neler olduğu ve bu taktiklerin günümüzde nasıl bir değişime uğrayarak kullanıldığıyla alakalı bilgilendirici bir içerik.

adolf hitler tarafından halkı aydınlatma ve propaganda bakanlığı görevine getirilmiş, aynı zamanda hitler'in intiharından sonra bir günlüğüne şansölyelik yapmış ve sovyet ordusu'nun berlin'i işgali kesinleştikten sonra çocuklarını zehirleyerek öldürmüş, eşiyle birlikte intihar etmiştir joseph goebbels. 

manipülasyon ve algı konusunda bir dünya markasıdır ve algı konusundaki taktikleri günümüzde "muz cumhuriyeti" olarak lanse edilebilecek ülkeler tarafından hâlâ kullanılmaktadır, hitler'in en yakın arkadaşı ve en sadık üyesiydi.

algı yapma ve propaganda konusunda o kadar zeki ve usta biriymiş ki, neredeyse kimse yıllar boyu goebbels kadar iyi olamamış, ta ki günümüze kadar. peki goebbels'in algı taktikleri nelerdi? halkı yalanlarla nasıl yönlendiriyordu? goebbels'in taktiklerini başka hangi ülkelerde görüyoruz? pegassi bildiriyor.

büyük yalan

goebbels taktiğinde; insanların büyük bir yalanı küçük bir yalandan daha kolay kabulleneceği teorisine dayanarak, gerçeklerin tam tersi iddialarda bulunur ve bu iddiaları sürekli tekrarlarmış.

goebbels taktiğini günümüzde uygulayan hükümetlerse, ekonomik durumun iyi olduğu ve dış güçlerin ülkeye zarar vermeye çalıştığı iddialarını tekrarlaması benzer bir taktik olarak görülebilir, ortada büyük bir yalan vardır ve bu büyük yalan defalarca kez tekrarlanarak halkın buna inanması sağlanır/beklenir.

tekrarın gücü

goebbels taktiğinde; yalanlar veya çarpıtılmış bilgiler sürekli tekrar edilerek halkın bilinçaltına yerleştirilir.

bu taktiği uygulayan ülkelerdeyse; medya ve mitinglerde sürekli olarak belirli şeylerin tekrar edilmesi, örneğin "güçlü mozambik ," "büyük mozambik," gibi sloganların tekrar edilmesi, halkın zihninde bu fikirlerin yerleşmesine yol açar ve söylenilen şeyler sanki gerçekmiş gibi halkın zihnine yerleşir, fakat yerleşen şey tamamen yalandır.

dış düşman yaratma

goebbels taktiğinde; yahudiler gibi grupları hedef alarak, toplumsal sorunların sorumlusu olarak onları gösterir, hayali düşmanlar yaratır.

mozambik cumhuriyeti gibi ülkelerdeyse; hükümetler sık sık dış güçler, batı ülkeleri veya muhalefet partileri gibi iç ve dış düşmanlar gösterir ve bu düşmanlara karşı halkı birleşmeye çağırır, hükümete destek ister ve karşı tarafa destek verilmesi halinde ülkenin yok olacağını, biteceğini, işgal edileceğini falan söylerler.

medyanın tekel olması

goebbels taktiğinde, tüm medya araçları sıkı bir denetim altına alınır ve sadece nazi ideolojisine uygun içerikler yayımlanır.

mozambik cumhuriyeti'ndeyse, ana akım medyanın büyük bir kısmı hükümet yanlısı hale getirilmiş, bağımsız medya kuruluşları baskı altına alınmıştır, halk yalnızca hükümetin görmesini istediği haberleri görebilir ve sosyal medyaya bile baskı vardır.

gerçekleri çarpıtma

goebbels taktiğinde; gerçekler çarpıtılarak sunulur, olaylar farklı bir perspektifle yorumlanır, bir nevi kuzey kore'nin internete erişemeyen halkına "futbolda dünya şampiyonu olduk!" şeklinde yalan haberler yayması gibi düşünebilirsiniz.

mozambik cumhuriyeti'ndeyse; ekonomik ve diğer tüm gerçekler hükümetin istediği şekilde çarpıtılır, hükümetin işine nasıl gelecekse o şekilde lanse edilir.

korku üzerinden manipülasyon

goebbels taktiğinde; korku yaratılarak halk kontrol altında tutulur; sürekli bir tehdit algısı yaratılır.

mozambik cumhuriyeti'ndeyse; terör tehdidi, darbe girişimi gibi olaylar üzerinden halkta sürekli bir korku hali yaratılmakta ve bu korku, halktan destek toplamak için kullanılmaktadır. aynı zamanda halk, asla ve asla hükümet aleyhinde konuşamaz, konuşması halinde gözaltına alınır ya da tutuklanır, gözaltına alındıktan bir süre sonra serbest bırakılır, bu serbest bırakma bile aslında korku üzerinden manipülasyona hizmet eder, "konuşamazsın" mesajı taşır.

mozambik cumhuriyeti gibi bazı ülkeler, joseph goebbels'in propaganda taktiklerine benzer yöntemler kullanarak, halk üzerinde tam anlamıyla korku imparatorluğu kurmuştur. muz cumhuriyeti olarak lanse edilebilecek ülkelerin günümüzde bile goebbels'in taktiklerini kullanması, goebbels'in bu konuda ne kadar başarılı olduğunu göstermektedir.