TARİH 24 Aralık 2018
62,8b OKUNMA     854 PAYLAŞIM

Hitler'i Korumak Uğruna Ölmeyi Göze Alan Özel Askeri Birlik: Leibstandarte Adolf Hitler

Tam adıyla 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler", asıl görevi Adolf Hitler'i korumak olan özel bir birlik. Nazi Partisi'ne bağlılığı ispatlanmış ve Hitler için ölmeyi göze alabilecek kişilerden seçilen bu birliğin baştan sona hikayesi.

adolf hitler'in 1924 aralığında kodesten çıktıktan sonra birahane darbesi sırasında korumalarının gösterdiği çabadan etkilenerek kendine özel elit bir koruma takımı oluşturma arzuyla, ss’lerin hikayesi başlar. bu arzu doğrultusunda güvendiği adamlardan olan julius schreck’i görevlendirir. bu elit timin adını da henüz sürgünden dönen herr göring ortaya atar, schutz staffel (koruma timi). esas anlamı dışında göring bu adı önerirken 1. dünya savaşı'nda richthofen filosunda koruma görevlerinde uçtuğu uçağından esinlendiğini düşünmekteyim.
  

schreck, ss’i organize ederken şu kriterleri belirlemiştir

alman ırkından, 25-35 yaş arası, sabıkası bulunmayan, sağlıklı ve güçlü fizikli ve mevcudiyeti münih dışındaki her seçim bölgesinde azami 10 piyade + 1 subay. en önemlisi ise ss’lerin partiye (nsdap) değil doğrudan hitlere bağlı olmalarıydı.

1929 yılında heinrich himmler ss’lerin başına gelmesiyle sa’ların yanında devede kulak kalan ss’leri çoğaltma çabasına büyük bir şevkle girişmiş ve bazı değişikliklere gitmiştir. adayların önceki özelliklerine ek olarak; 3 göbekten aryan olmaları, gelecekte aryan olmayan bir hanımla evlenmemeleri, halı hazırda kullanılan kahverengi gömlek, siyah pantalon-kravat-çizme ve şapka’dan oluşan üniformaların tamamen siyaha çevrilmesi ve kurukafanın da sembol olarak kullanılması, bölge başına max 11 kişi sınırlamasının kaldırılması gibi.

1930 yılında josef ‘sepp’ deitrich’in komuta ettiği 120 kişiden oluşan stabwache (komuta merkezi korumaları), 1933 yılında başbakanlık korumalığını geleneksel olarak üstlenen ordu’nun elinden alarak “juterborg sonderkomando”suyla birleşti ve münih dışındaki ordu kışlasına taşındı. 1933 eylülünde yapılan nazi parti toplantısında adolf hitler tarafından verilen yeni adla yani “leibstandarte adolf hitler” ya da kısaca "lsah" olarak anılmaya başlandı. 9 kasım 1933’de birahane darbesinin yıldönümünde de tüm lsah üyeleri münih feldherrnhalle’sinin önünde adolf hitler'e olan koşulsuz bağlılık yeminlerini ettiler.


şimdi de lsah’ın 2. dünya savaşındaki tarihçesinden bahsetmek isterim

polonya seferinden önce lsah diğer ss alaylarıyla birlikte ss-verfügungstruppe altında 1 ekim 1938’de çekoslovakya seferine katılmıştır. 1 eylül 1939’da başlayan polonya seferine yine ss-verfügungstruppe’nin altında diğer ss alaylarıyla beraber (deutschland, germania, der führer, nachrichtenstrumbann, topçu alayı, keşif alayı ve istihkam alayı) ama bu sefer motorize piyade alayı olarak josef “sepp” deitrich komutasında katılmıştır. lsah, general walther von reichenau komutasındaki 10. orduya bağlanarak saldırının merkezinde görev almıştır. 17. piyade tümeninin kanadını koruma ve keşif görevlerini icra etmiş, 4. ordunun kuzeyden merkeze yaklaşmasıyla çok miktarda polonya piyadesi posen yakınlarında kuşatmıştır. çevirme kolunu önlemeyi tercih etmeyen polonyalılar daha da içeri çekilmeden, 10. ordunun kuzeyini koruyan 8. orduya saldırarak bi anlamda kendi kendilerini kuşatmışlardır. lsah de bzura nehri kıyısındaki düşmana saldırmada kullanılmak üzere biraz batıya çekilmiştir. polonya seferinde ss alayları fazlaca kullanılmasa da motorize piyade birliklerinin ne kadar yararlı olacağını kanıtlamış ve bir sektörden diğerine koşarak (tüm 2. dünya savaşında yapacakları gibi) yapılan hataları telafi etmeye çalışmışlardır.

fransa macerası

okw (alman genelkurmayı diyebiliriz), fransa seferini 3 (abc) ordu gurubu kullanarak yapmaya karar vermişti. lsah de içinde olduğu b grubunun büyük kısmı, hollanda'ya girecek ve seferin 2. aşamasında belçika'ya dolayısıyla maginot hattınının arkasından fransaya kuzeyden girmek üzere cephe oluşturacaktı. b grubundan kalanlar ve a grubu güney belçika ve lüksemburg'u zorlayacaktı. a grubu ise olduğu gibi oturup biralarını içerek maginot hattının tam karşısında uzun eşek oynayacaklardı.

evet belki fransa'ya ilk giren ss birliği lsah değildir ama savaşa giren ilk ss birliği kesinlikle lsah'tır. 9 mayıs 1940 saat 05.40da hollanda sınırını geçerek öğleye doğru 100km ilerlemiş, zarolleyi ve yssel yakanlarındaki köprüleri almıştır. sonrasında güneye dönerek hosen’i almış, ss-verfügungsruppe'yle birleşerek rotterdam’a doğru akmıştır.

10 mayısta der führer arnhem yakınlarındaki yssel’i geçmiş ve öndekilere yetişmiştir.
16 mayısda totenkopf yedekten alınarak xv. panzer tümenine destek olarak theodor eicke’nin komutasında cepheye sürülmüştür.

22 mayısta doğuda kuşatılmış olan fransız kuvvetleri bir yarma harekatına girişmişler ve lsah de hollanda'dan güneye transfer edilerek fransız birlikleriyle çarpışmaya girmiştir. 24 mayıs gecesi flanders kanalları önünde yoğun topçu ateşine yakalanan lsah, hitler'in durma emrine karşı gelerek kanalı dört yerden geçip olduğu yerde yok olmaktan kurtulmuştur. 26 mayısda hafif silahlarıyla ingiliz tankçısına merville yakınlarında yakalan lsah ve deutschland'ın imdadına, totenkopf tanksavar topçusu çarpışmaya yetişerek günü kurtarmıştır.
28 mayısda dunkirk’e doğru ilerlerken, hep en önde ilerleyen lsah komutanı j s dietrich’in konvoyu ingiliz mevzilerine 50m mesafede wormhoudt yakınlarında isabet almıştır. patlayan araçlardan etrafa saçılan benzin ve sıcaklıktan ve düşman ateşinden kendini kurtarmak isteyen tüm ekip, yolun kenarındaki içi çamur dolu bankete girmiş ve 5 saat de burada kalmışlardır. bu noktadan sonra lsah harekatın 7 haziranda başlayacak 2. aşamasında kullanılmak üzere cephe gerisine çekilmiştir.

7 haziranda aire nehri civarındaki fransız topçu ateşinde zırhlı kuvvetinin %30unu kaybeden panzergruppe kleist’ın (lsah, ss-vrfgngtrp) yıpranmış panzer grubu doğuya alınarak somme ve marne yönünden saldırıya devam etmiş, lsah 12 haziranda marneyi alarak çekilen fransızları takibe devam etmiştir. 16-17 haziranda totenkopf’un da kendilerine katılmasıyla dijon tarafına dönerek alsace’dan kaçan fransızların önünü kesmiştir. ayrıca tam bu sırada lsah clermont-ferrand havaalanını alarak 200 (yanlış değilsem) uçak ele geçirmiştir.

22 haziranda ateşkesin ilanıyla beraber totenkopf ve ss-vrfgngdv bordeaux’a gönderilmiş, polizei division yedeğe ayrılmış ve leibstandarte de paris e girecek ilk ss birliği olmak üzere paris’e yollanmıştır.

böylelikle fransa savaşı leibstadarte için sona ermiş ve herhalde champs ellyses kafelerinde oturup soğan çorbası içmişlerdir.

ağustos 1940’da tugay statüsüne çıkarılan lsah, denizaslanı operasyonuna hazırlıklarını sürdürürken hitler ingiltere üzerindeki gazını kaybetmiş ve gözünü rusyaya çevirmiştir. fakat italyanların balkanlarda uğradıkları bozgun yüzünden arkasını sağlama almak isteyerek balkan seferini başlatmıştır.


balkan macerası

şubat 1941 yılında bulgaristana gönderilmiş ve 6 nisan 1941'de yugoslavya'ya girmiştir. kriva geçidi ve skopje yönünde 100km ilerleyerek 1 günde hedeflerine ulaşmışlardır. 11 nisanda ise vevi kasabasından başlayarak klidi geçidi'ne doğru 9. panzer tümeniyle beraber ilerlemiş 37 ölü ve 100 yaralı vermesine rağmen yunanistanın kuzeyindeki bu önemli savunma noktasını alarak italyanların 2 aydır yapamadığını 1 günde başarmıştır. saldırının gidişat'ı dar dağ geçitlerinde güçlü yunan savunması yüzünden durma noktasına gelmişti. işte bu geçitlerde meydana gelen bir çarpışmada binbaşı kurt meyer’in siperden uleeenn diye fırlayarak yunan mevzilerine el bombası atması askerler'i gaza getirmiş ve düşman mevzileri ele geçirilmiştir. 15 nisanda kastoria'nın alınmasıyla yunanlılar durumun ümitsizliğini anlamış ve teslim olmuşlardır. dietrich'in kendisi de 16 yunan tümeninin teslimini bu zorlu düşmana duyduğu saygı içinde kabul etmiştir. yunanlıların aradan çıkmasıyla yunanistanda savaşan ingilizler'e gazlanan lsah, takibi sonuna kadar sürdürmüş, balıkçı tekneleriyle patras koyunu geçerek 27 nisanda alman paraşütçüleriyle pelopenese’nin batı kıyılarında birleşmiş ve harekattaki rolü sona ermiştir. bundan sonra atinada yapılacak geçit törenine katılmak üzere atinaya gitmiş ve sonrasında çekoslovakya'daki kışlalarına dönmüşlerdir.

rusya seferi

barbarossa harekatı 22 haziran 1941'de başlamasına rağmen, general rundstedt’in yönetimindeki güney ordu gurubuna bağlı lsah ancak 1 temmuzda vistül nehrini geçerek harekata dahil olabildi. birkaç gün süren savaşlardan sonra moszkov’u alarak rovno-luck çizgisinde savunma pozisyonuna geçti. kleist’ın 1. panzer gurubunun panzerleri çok hızlı ilerlediği için piyade tümenleri ayak uyduramamakta ve cephe ilerlerken birlikler arasında 80km’ye varan boşluklar tehlike yaratmaktaydı. işte böyle bir durum 11. panzer tümeninin kuşatılma tehlikesiyle sonuçlandı. daha önce de belirttiğim gibi (ssler her zaman çöken cepheyi toparlamak, kuşatılmak gibi zorlu görevlerle uğraşmışlardır) lsah cephenin bu bölgesine hızla intikal ederek boşluğu doldurmak zorunda kaldı. akabinde zhitomir yönündeki rus mevzilerine hızla saldırıya geçerek 8 temmuzda kudnov'u aldı. tam da bu sırada harekatın başlarındaki şaşkınlıklarını üzerlerinden atan rus birlikleri güney cephesinde karşı saldırıya geçtiler. sayıca kat be kat fazla olan rus birlikleri, alman ilerleyişini durma noktasına getirdikleri bu anda lsah yeniden insiyatifi eline alarak bir gece saldırısıyla önce shepovka sonra kuzeybatıya dönerek zhitomir'i aldı. hitler'den gelen emirler üzerine, önceden planlandığı gibi kiev üzerine yürüyecek güney ordu gurubu yönünü değiştirerek uman istikametine döndü. amaç 11. ve 17. ordularla çarpışan rus birliklerini kuşatmaktı. yine lsah, ana saldırı gurubunun kanatlarını 16. panzer tümeniyle beraber korumakla görevlendirildi. fakat bu harekatta lsah hem saldırı gurubunun kanatlarıyla uğraşırken diğer yandan da 16. panzer tümenine saldıran ve 3 karma rus tank tümeninden oluşan bir kuvvetle çarpışmak zorunda kaldı. rundstedt uman’ı aldığı sırada sovyet 6. ve 12. orduları kuşatılarak 100000 esir alındı. lsah ilerleyişini sürdürerek 9 ağustosta burby'i aldı ve sasselje'den güneye dönerek büyük endüstri merkezi olan cherson’u da 3 gün süren sokak çarpışmalarıyla 20 ağustosta rus birliklerini geri püskürterek aldı. 20 ağustosta da hak ettikleri dinlenmeye kavuştular ve cephe gerisine alındılar.

güzellik uykularından eylül 1941’de uyandırılarak karadeniz yönündeki kırım savaşlarına katıldı. tekrar doğu yönünde hareket ederek don nehri üzerindeki rostov kenti istikametindeki romanovka, berdyansk ve mariupol’u zorlu çarpışmalarla aldı. bu noktadan sonra tüm cephe boyunca olduğu gibi general çamur komutayı eline aldı ve lsah ancak 17 kasımda rostov'a saldırıya geçebildi. 20 kasımda şehri almasına rağmen, gerek alman ikmal hatlarının yetersizliği gerek cephanenin azalması ve hepsinden kötüsü 15 rus tümeninin saldırısı sonucu şehri boşaltmak zorunda kaldı.

7 ocak 1942'de rus genel kış taarruzunun başlamasıyla 3. panzer birliği altındaki lsah dniepropetrovsk’taki alman mevzilerini savunmakla görevlendirildi. yaz’a kadar süren çarpışmalarla yıpranan lsah stalino'ya çekilerek toparlanmakla meşgulken, alman istihbaratından gelen bir uyarıyla olası bir müttefik çıkarmasını karşılamak üzere birden ve hızlı bir şekilde fransaya gönderildi ve yıl sonuna kadar da yine soğan çorbası içti.

burada bir parantez açarak şunu söylemek istiyorum, böylesine zıt iki ideoloji çarpıştığında birbirlerine karşı duydukları bu vahşi nefret 2 tarafı da tarihte görülmemiş kıyımlar yapmaya itmiştir. nkvd (rus ss’i diyebilirim) orta çağ zihniyetiyle işkenceler yaparken öte yandan; örneğin lsha tagangorg’u aldığında esir düşen arkadaşlarının kazıklar üzerinde oturdukları gördüğünde lsah komutanı dietrich askerlerine 3 gün boyunca esir almamalarını emretmiş ve 4000 rus askeri idam edilmiştir.

kasım 1942'ye gelindiğinde tüm waffen-ss kayıpları 8400 ölü, 27115 yaralı ve 935 kayıp olarak sıralanıyordu. başlarda ss'lere kuşkuyla bakan ve tarzlarını vahşi bulan ordu generalleri, sonraları hep imkansız'ı başardıkları için saygıyla yaklaşmakta, vahşiliklerini göz ardı ederek bu derece disiplinli ve elit birliklerin kendi taraflarında bulunmasın ne kadar mutlu olduklarını birçok kereler heinrich himmler'e bildirmişlerdir. örneğin; general eberhard von mackensen himmler'e bir mektup yazarak “bu derece elit birliklerin komutamda olmasından mutluluk ve gurur duymaktayım umarım bu birliklere sahip olmayı sürdürürüm” demiştir. 8. ordunun komutanı general wöhler de ss'ler için şu sözleri söylemiştir “sarsılmaz cesaret”.

kasım 1942den sonra doğu cephesindeki rus baskısının artmasıyla beraber gelen kötü durum fransada dinlenmekte olan lsah, das reich ve totenkopf’un doğu cephesine gönderilmesine neden olmuştur. 6. alman ordusu stalingrad'da kuşatılmış, rus merkez orduları saldırıya geçmiş ve italyanların tuttuğu don cephesi çökerek ordu gurubu "a" kafkasları boşaltmak zorunda kalmıştır.

9 ocak 1943 de yeni oluşturulan 1.ss panzer birliği (lsah, das reich, totenkopf), rusyaya hareket etti. donetz nehri kıyısında chegevayev'de 100kmlik bir mevziyi savunmakla görevlendirildi. ancak fritz witt birliğinin lsah'tan alınarak başka bir göreve verilmesiyle güç kaybeden lsah sovyet saldırıları karşısında çok kayıplar vermiştir ve subat başında da uç mevzilerini kaybetmiş ancak ana mevzileri elinde tutmayı başarmıştır. bu çarpışmalarda her iki taraf da göreceli olarak büyük zaiyat vermiştir. aynı bölgedeki das reich’ın gerilemesiyle beraber 320. piyade tümeniyle bağlantı kopmuş ve 40km’lik bir boşluk olmuştur. binbaşı peiper'in mükemmel kurtarma harekatıyla 320. tümen çok az bir kayıpla kurtarılmıştır. hatta pieper bu başarısından dolayı “knights cross” almıştır. akabinde yeni bir kurtarma harekatında diğer ss birlikleriyle beraber hareket ederek, 45km içeri girilmiştir. hedeflerin bir alınması bir kaybedilmesi sonra tekrar alınmasıyla geçen birçok çarpışma sonunda hausser, hitler'in emirlerine karşı gelerek kuşatılma korkusuyla birliklerini geri çekmiştir.

16 şubatta kızıl ordu kharkov'u ele geçirmiş fakat bu nokta tükenme sırası kızıl orduya geçmiştir. manstein bunu tahmin ederek düşmanın karşı saldırı yapamayacağı bir durumda derhal taarruza geçilmesini emretmiş ve böylece bahar saldırısı için birliklerinin toparlanabilmesi için zaman kazanmak istemiştir. 19 şubatta başlayan saldırı hemen o gün başarı sağlamış ve 1 hafta içinde de sovyet 6. ordusu yok edilmiştir. 9 martta polevaya’ya ulaşan hausser, kharkova saldırmak için birliklerini organize etmeye başladı. kharkova kuzeyden ve batıdan saldırarak 5 gün süren sokak çarpışmalarıyla şehri tekrar almıştır. hitler hausser'in emirlerini dinlememesine kızsa da, 8. italyan ordusunun bozgununa atıfta bulunarak, 1 ss panzer corps’un 20 italyan tümenine eşdeğer olduğunu söylemiş ve ss'leri onore etmiştir.


kursk savaşı'ndaki rolü

hitler’in doğuda yeniden insiyatif'i eline almak için planladığı ”zitadelle” harekat'ı şu 2 temel ilkeye dayanıyordu. feld mareşal von kluge komutasındaki merkez ordu grubu kuzeyden, feld mareşal komutasındaki güney ordu gurubu da güneyden saldırarak bölgedeki ruslar'ı çembere alacak ve imha edecekti. ruslar ise stratejilerini önce savunmada kalarak alman ilerleyişini yavaşlatmak. akabinde sayısal üstünlüklerini kullanarak karşı saldırıyla almanları püskürtmek.

almanlar bu amaç doğrultusunda bölgede 900.000 piyade, 2700 tank, 10.000 top ve 2000 kadar da uçak toplamışlardı. buna karşılık karşı tarafta rusla’ın yeni oluşturduğu 6 ordusu yer almaktaydı. ruslar ise toplam olarak, 1.300.000 piyade, 3300 tank, 20.000 top ve 2600 uçak toplayabilmişlerdi. askerlerin ve ekipmanların kalitesi göze alındığında şartlar, üç aşağı beş yukarı, eşit gözüküyordu.

2. panzer corps (lsah, totenkopf, das reich) 5 ağustos 1943’de saldırıya geçti. yine her zamanki gibi ordu birliklerinden hızlı ilerleyerek, 6 ağustosta sovyetlerin ikinci savunma mevzilerine dayandı. bir önceki gün kaydedilen hızlı ilerlemeye karşın ikinci gün, rusların 1. zırhlı koruma tugayının saldırısıyla harekat yavaşlayacak gibi oldu. lsah’in tank bölükleri, düşman tanklarını imha ederek ilerleyişe yeniden ivme kazandırdı. rus hatlarında oluşan boşluklara hızla nüfuz eden panzer corps, ordu birliklerin geride kalmasıyla zırhlı kuvvetinin bir kısmını kanatlarında konuşlandırarak ilerlemede güçlükler yaşamaya başladı. durumun kötüye gittiğini gören sovyetler “prokhorovka” bölgesine yedekleri'ni sürmeye başladılar. harekatın 3. gününde lsah ve das reich kuzeye dönerek sovyet zırhlı birliklerinin yoğunlaştığı mevzilerine saldıraya geçti. tiger tanklarının dayanklılığıyla bu çarpışmayı da kazanarak, sovyet tugayının tüm komuta kademesini ele geçirdi.

tarihin gelmiş geçmiş en büyük tank savaş’ı yaklaşmaktaydı. 10 km genişliğindeki bir alana 600 tank yerleştiren (artık varın siz düşünün) ss panzer corps, 12 temmuz günü tarihin en büyük tank savaşının yaşanacağı bölgeye ulaştı. almanların üstün panther ve tiger tankları’nı ancak ve ancak yakın mesafelerden imha edebileceklerini bilen ruslar, alman tanklarının arasına girmeye çalıştılar. sabahın ilk ışıklarıyla başlayan çarpışmada, güneşin alman nişancılarını kör etmesiyle rahatlıkla bu taktiklerini uyguladılar. hatta bazı rus tankları alman tanklarını çarparak kamikaze rolu oynadılar. çarpışma sonunda 1500 tanktan geriye ancak 500 kadarı sağlam çıkabilmişti. artık alman saldırısının ana yönünü tespit eden ruslar bölgedeki tüm kuvvetlerini buraya kaydırdılar. olanca güçleriyle saldıran ruslar, alman mevzilerinde 55km’lik bir gedik açarak saldırılarına devam ettiler. savaş kabiliyeti olanca kayba rağmen hala devam ettiren lsah, hem dinlenmeye hem de devrilen mussolini rejimi sonrası oradaki alman birliklerini desteklemek üzere tüm ağır teçhizatını bırakarak italya’ya çekildi. almanların savaş boyunca yaptıkları bu son ana saldırı, daha fazla düşman yok etmelerine rağmen başarısızlıkla sonuçlanmış; ruslar kaybettikleri birimleri yenilerken almanlar eski güçlerini bir daha toparlayamamışlardır. kasım 1943’de tekrar cepheye yollanan lsah, kiev bölgesinde xlviii. panzer corps’da görev almıştır. burada da başarılar kazanan lsah, korosten’de rus birliklerini kuşatmış fakat yine ordu birliklerinin geç kalmasıyla incelen hatlarını bırakmak ve kuşatmayı kaldırmak zorunda kalmıştır. bu çekilme sonrası berdichev’e ilerleyerek buradaki sovyet saldırıları’nı karşılamıştır. mart 1944’de kamenets-podols’da kuşatılan lsah, en yeni ve elit “hohenstaufen” ve “frundsberg” ss tümenleri’nin yardımlar’ı sayesinde kuşatmayı yararak tekrar alman hatlarına dönebilmiştir. toparlanmak ve dinlenmek için nisan 1944’de fransa’ya dönmüştür.


yankee’ler geliyor

6 haziran 1944 sabahından çarpışmaya girdiği 29 temmuz’a kadar bruges’de yedekte kalan lsah, “hitlerjugend” ss tümeni’nin yerini alarak caen’e saldırmış ve kasabanın çoğunu 400 amerikan tankını yok ederek almıştır. 6 ağustos 1944’de amerikan kuvvetlerini ikiye ayırmak amcıyla lsah beraberindeki (windhuld, das reich) ss tümenleriyle avranches yönünde saldırıya geçmiştir. argentan’a ilerleyen amerikan kuvvetlerini durduran lsah, kanada birliklerinin kuzeyden saldırmasıyla bu bölgeye intikal etmiş fakat durumun hızla kötüye gitmesiyle herhangi bir karşı saldırı yapmadan 11 ağustos’da geri çekilmek zorunda kalmıştır. normandiya’daki tüm alman kuvvetleri’nin yok edilme tehlikesi başgösterdiği için argentan’ı da boşaltan lsah orne nehri yönünde geri çekilişini sürdürmüştür. normandiya savaşlar’ı sonunda lsah tüm tank ve topçusunu kaybetmiş ve bünyesinde az sayıda piyadesiyle tümen denemez bir güç olarak kalmıştır.

almanların ardenne saldırısına pieper ordu gurubu altında katılan lsah, bu harekat’ın başlarında daha çok destek görevinde kalmış, savunmada kalarak fazlaca çarpışmaya girmemiştir. kampfgruppe pieper’i iki kere kuşatılmaktan kurtaran lsah, 19 aralık 1944 günü poteau yakınlarında 7. amerikan zırhlı tümenine karşı saldırıya geçmiştir. sonrasında patton’nın 3. ordusu yetişmeden bastogne’yi almak için bir hayli çaba göstermiştir. 24 ocak 1945’de de macaristan'daki alman varlığı’nın tehlikeye düşmesiyle süratle o bölgeye hareket etmiştir.

son çarpışmalar

12 şubatta budapeşte’nin düşmesiyle serbest kalan rus birlikleri süratle ilerlemeye devam ederek, nagykanizsa’daki alman petrol yataklarına 80km’ye kadar yaklaşmışlardır. bir zamanlar düşmanlarını titreten kuvvetinden yoksun olan lsah, hitler’in “mayıs uyanışı” adını verdiği harekat’a katılmıştır. burada girdiği çarpışmarı kaybederek, 4 nisan’da avusturya’ya viyanayı savunmaya çekilmiştir.

leibstandarte adolf hitler, 8 nisan 1945 tarihinde avusturya steyr bölgesinde 1500 piyade ve 16 tankıyla amerikalılara teslim olmuştur.

Adolf Hitler, Yahudilerden Neden Bu Kadar Nefret Ediyordu?