TARİH 19 Ağustos 2024
11,2b OKUNMA     80 PAYLAŞIM

Hitler ile Bir Yahudi Çocuğun Propaganda Amacıyla Çekilen Fotoğrafının Arka Planı

16 Haziran 1933 günü Heinrich Hoffmann tarafından Adolf Hitler'in Bavyera'daki dağ evinde çekilen fotoğrafın hikayesi.

yukarıdaki fotoğraf, 16 haziran 1933 yılında heinrich hoffmann tarafından hitler'in bavyera'daki dağ evinde çekilmiş. asıl amacı bir nevi hitler’in çocukları ne kadar çok sevdiğine dair bir güzelleme veya propaganda yapmakmış ancak fotoğraf, hikâyesi sebebiyle yıllar içinde büyük bir tartışmanın fitilini ateşlemiş.

fotoğraftaki kız rosa bernile nienau, kendisi 1933 yılında henüz 7 yaşındayken hitler ile tanışmak için özel olarak seçilmiş. küçük kız o dönem bu vesileyle dul annesiyle birlikte münih'ten hitler’in inzivaya çekildiği dağ evinin oraya gelmiş. söylentilere göre, bernile'nin seçilmesinde muhtemelen hitler ile aynı doğum gününe (20 nisan) sahip olması da önemli bir etkenmiş. hem hitler, hem de bernile birbirleriyle oldukça iyi anlaşmışlar, hatta bernile'nin hitler’e büyük bir sevgi duyduğu ve ona sürekli amca olarak seslendiği rivayet edilmiş. bu ilk buluşmadan sonra bu ikili birkaç kez daha bir araya gelmişler ve 1938'e kadar da mektup arkadaşı olmuşlar.

bu fotoğrafı ilginç kılan şey; bernile’in o dönem dörtte bir yahudi olması. hitler ise kızın yahudi kökeninden başından beri haberdar olmasına rağmen bunu sorun etmemiş. kimi tarihçi hitler’in bunu ‘’kişisel bir sebepten ya da propaganda nedeniyle’’ görmezden geldiğini iddia ederken, kimisiyse ‘’en kötü adamların bile iyi bir tarafı vardır’’ şeklinde savunmakta çünkü yine anlatılanlara göre hitler'in yandaşlarından birinin bernile'nin kökenini öğrendiği, bu yüzden hitler’in onu ziyaret etmesini yasakladığı söyleniyor. 

hitler tabii ki bu duruma pek aldırış etmeyerek küçük kızla iletişim kurmaya devam etmiş, ancak 1938'de başka bir üst düzey nazi yetkilisi onunla iletişim kurmasını kalıcı olarak engellemiş. hitler ile bernile’nin iletişiminin kesilmesinden bir yıl sonra ii. dünya savaşı başlamış. 6 yıl süren savaşta 6 milyon yahudi hayatını kaybetmiş. maalesef, bu savaş sırasında hayatını kaybeden kişilerden birisiyse bernile’in ta kendisiymiş. 5 ekim 1943'te 17 yaşındayken münih'teki bir hastanede çocuk felcinden yaşama gözlerini yummuş.
r.i.p

söz konusu fotoğraf, chesapeake city, maryland'deki alexander historical auctions müzayede evinde açık artırmaya çıkarılmış ve 11.520 $ gibi bir fiyata satılmış.

kaynak