MÜZİK 13 Mayıs 2024
10b OKUNMA     289 PAYLAŞIM

Hi-Fi Hoparlör ve Stüdyo Monitör Arasındaki Fark Nedir?

Müzik için hoparlör bakınıyorsanız, bu farkı görüp merak etmiş olabilirsiniz.

hifi hoparlörler ile stüdyo monitörlerin arasında birçok fark vardır ama en temel fark: hifi hoparlörlerin düz frekans sunmak esas amaçları değildir. stüdyo monitörlerin ise en temel amacı düz frekans grafiği sunmaktır.

örneğin bir stüdyo monitörü olan neumann kh-150'nin ip gibi duran frekans grafiği


bu da bir hifi hoparlörü olan klipsch rp-600m'in frekans grafiği


hifi hoparlörler çoğunlukla kaliteli malzemelerle üretilir. bu durum hoparlörlerin çıkarttığı sese de yansır. ses daha süslenmiş, cilalanmış şekilde çıkar. haliyle hifi hoparlörlerle uzun süre zevk alarak dinlersiniz bir müziği ama stüdyo monitörlerin esas amacı hataları ortaya çıkarmaktır. miksteki yüksek bir frekansı sibilansla birlikte sunar.

hifi hoparlörler sahneye daha çok önem verir ve genellikle daha geniş, süslenmiş bir sahne sunar. dinleyiciyi sunduğu sahneyle etkilemeyi amaçlar. tabi ki stüdyo monitörlerle oluşturulan dolby atmos sistemler de vardır, hatta dolby atmos'un miksleri küre şeklinde oluşturulmuş stüdyo monitörleriyle yapılır. hifi sektöründeki sahne kavramı daha farklı. bu sistemler stereo olarak geniş bir sahne deneyimi oluşturmaya, bir akustik yaratmaya odaklıdır.

hifi cihazları kullanılan malzemeleriyle, tasarımlarıyla, el işçiliğiyle bir sanat eseri gibidir. bu sistemler evde güzel bir dekorasyon oluşturur. stüdyo monitörleri ise tamamıyla amacına yöneliktir. kabinde çam gibi çok sıradan ağaçların kullanıldığını, polipropilen gibi sıradan malzemelerle hoparlörün yapıldığını görürsünüz. bazı stüdyo monitörler güzel gözükse de hifi camiasındaki gibi estetik kaygılar taşımazlar. evin salonunda dekorasyon gibi durmazlar, sadece hoparlördür.

klipsch'in bir hifi sistemi


bakır renkli cerametallic alt sürücüleri; kullanılan ceviz, abanoz ağaçları göze çarpar. stüdyo monitörleri bu gibi duygulara hitap eden unsurlara önem vermez, sadece iş gören malzemeleri kullanır.

diğer önemli fark ise hifi hoparlörler çoğunlukla pasiftir, stüdyo monitörler ise çoğunlukla aktiftir. bu şu demek: hifi hoparlörler için onlara uygun olan amfi, kablo, dac gibi bileşenleri seçmek ve kendi sisteminizi kendiniz oluşturmak zorundasınız. bu sistemleri oluştururken sesin nasıl oluştuğunu da öğrenirsiniz. stüdyo monitörde ise tüm bileşenleri üretici tarafından seçilip hoparlörün bulunduğu kutunun içerisine konulmuş ve kalibrasyonları yapılmıştır. siz sadece hoparlörü fişe takarsınız, hepsi bu.

sonuç

işi müzik yapmak olan kişinin alması gereken bir çift stüdyo monitördür. müzik dinlemeyi bir hobi haline getirmiş, parası da olan kişiler içinse gereken şey hifi sistemdir. basitçe bu şekilde özetleyebiliriz.

frekans grafiğin kaynağı:
https://www.audiosciencereview.com/…r-review.39922/
https://www.audiosciencereview.com/…r-review.12138/