Hem Sağlık Hem de Cinsel Güç Konusunda Faydası Olan Amino Asit: Arjinin
Arjinin nedir?
arjinin, 6 karbonlu amino asitlerden biridir. en uzun yan zincire sahip amino asitlerdendir. kreatinin yapısına katılır. metiyonin ile beraber poliaminlerin ön maddesidir. güçlü bir vazodilatör olan nitrik oksit sentezinde görev alır.
Arjininin faydaları ve yan etkileri
damar yapısına kazandırdığı elastikiyet ve kan basıncı artımı ile kalp ve damar hastalıklarını büyük ölçüde önlediği gibi, bağışıklık sistemin güçlendirir, metabolizma hızına pozitif yönde etki eder. vücutta doku tamiri ve yenilenmesinde görev alır. sperm hareketliliğini-sayısını ve cinsel performansı artırır.
doğal yollardan fındık tüketimini artırarak bu amino asit vücuda alınabileceği gibi, gıda takviyesi olarak çeşitli gıda takviyesi firmalarından toz yahut kapsül formu temin edilebilir.
yan etkileri olarak; uzun süreli veya yüksek dozda alındığında şiddetli ishal, baş ağrısı, kalpte ritim düzensizliği yapabilir, dolayısıyla tansiyonu tetiklediği belirtilmiştir.
vücut geliştirme sporu ile uğraşanlar için arjinin; vücutta nitrik oksit oluşumunu artırarak damarların genişlemesinde, hacim alımında, kas dokularının tamirinde ve antrenman sonrası kas ağrılarını azaltmada önemli rol oynar.
ayrıca, yapılan çalışmalar sonucu özellikle lysine ile birlikte alındığında büyüme hormonu salınımına etki ettiği kaydedilmiştir.
çocuklara ya da şizofrenili yetişkinlere arjinin vermeyin. uçuğu artırmakla ünlüdür, bu yüzden uçuklu kişilerde de kullanmamalıdır. çok yüksek dozları, kemiklerde deformasyonlara neden olabilir ve eklemleri genişletebilir.
çalışmalar, arjinin tamamlayıcılarının, yanık yaralarına, ameliyat ya da yaralanma gibi travmalardan sonra oluşan yaralara iyi geldiğini ortaya çıkartmıştır. insan kan hücrelerini içeren çalışmalar, arjininin doğal öldüren hücrelerin (önemli immün hücreleri) üretimini artırdığını göstermiştir. alfa hidroksi asitler (aha'lar), ekşi süt (laktik asit), üzüm (tartarik asit), şeker kamışı (glikolik asit), elma (malik asit) ve narenciye (sitrik asit) gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunan bileşimlerdir. yara izlerini yok etmek ve yüzü soymak için dermatologlar tarafından kullanılmıştır. bugün aha'ların daha zayıf versiyonları, cildi nemlendirmek ve geliştirmek için tasarlanmış ürünlerde bulunmaktadır. aha konsantrasyonları, yüzde 2-10 arasında derecelendirilir. dermatologlar, yüzde 5 veya daha aşağısını güvenli bulur. ancak, bazı insanlarda tahrişe neden olurken, bazıları daha yüksek düzeyleri tolere edebilir.
Arjinin hangi gıdalarda bulunur?
- yer fıstığı
- antep fıstığı
- kabak çekirdeği
- ay çekirdeği
- bezelye
- fasulye
- turunçgillerin kabuğunun alt kısmındaki beyaz kısım
- karpuzun kabuğunun beyaz kısmı (sitrülin)
- nar suyu
Son olarak
arjininin pek çok olumlu yanı var evet fakat yan etkileri göz ardı edilemez. kullanmadan önce doktora danışmak çok önemli. beynime biraz kan gitsin diye alan bir arkadaşımla serüvenimiz acilde sonlandı mesela. eğer hipotansiyonunuz da varsa özellikle tansiyonunuzu tehlikeli derecede düşürebilir. baş ağrısına da neden olabiliyor.
özetle, doktorunuz tavsiye etmediği sürece kafanıza göre kullanmayın.
bir kaynak bırakayım:
l-arginine and nitric oxide in cns function and neurodegenerative diseases