HAYVANLAR 7 Şubat 2019
40b OKUNMA     730 PAYLAŞIM

Hayvanlar Rüya Görür mü?

Hayvanlar rüya görebilir mi? Görebilirlerse ne görürler? İnsanoğlu için hep biraz gizemli kalan hayvanların dünyasına dair bilimsel veriler ışığında bakan bir yazı.
iStock

hayvanların rüya görmesi, mümkün olan bir olgudur

bu da mümkün olan olgu bir başka soruyu akla getiriyor. peki rüya görüyorlarsa acaba rüyalarında ne görüyorlar? bu canlıların vücut hareketleri (ısırma, koşma, çiftleşme, vb tepkiler) bize rüya gördüklerini kanıtlamak için yeterli veriler midir?

basit bir tümevarımsal perspektiften başlayacak olursak, tümü olmasa dahi en azından bazı hayvanlar plan yapabiliyorsa (besine ulaşmak, avını yakalamak, vb) hayal gücüne de sahiptir. e bir de beyinleri varsa, tamamdır oldu bu iş, kesin rüya görüyorlardır...

uyurken belirli bir anda bedensel tepki vermeye başlayan bir hayvan (fare, kedi, köpek gibi memeliler) tam o esnada uyandırıldığında nerede olduğunun farkında olmayan davranışlar sergilediğinden darwin bu durumu zihinsel deneyimin devam etmesine bağlamıştır. daha sonra yapılan deneysel araştırmalarla bu olgu daha somut verilerle desteklenmiş. insanlarda rem uykusu sırasında uyandırılan biri diğer evrelere kıyasla rüyasını daha kolay hatırlayacaktır. yapılan araştırmalara geri dönecek olursak, bazı kuşlarda ve evrimin daha üst düzeylerinde yer alan memelilerde rem uykusunun bulunduğu, rüya gördüğünü düşündürecek bedensel hareketlerin varlığı ile desteklenmiştir. (aşağıdaki videoya bakabilirsiniz!) ancak rüya görüyor olsalar bile ne gördüklerini bilmek olanaksız gibi. muhtemelen geçmiş deneyimleri ile ilgili rüya görmekteler.


caanım avını kaçıran bir aslan, rüyasında bunu nasıl kaçırırım diye düşünürken bir sonraki predatör ilişkisi için yeni stratejiler geliştirmeye rüyalarından başlayabilir mi? neden olmasın! belki de rüyaların hayvan öğrenmesi üzerinde muazzam bir etkisi vardır. kötü haber ise bu durumun henüz net olmayışı. neyse ki şimdilik en azından -büyük ihtimalle- rüya gördüklerini biliyoruz. bu bilgi günlük hayatta ne işimize mi yarayacak? belki de bu gece mama verdiğiniz bir kedinin süper kahramanısınızdır! bu bile güzel bir başlangıç değil mi?

devam etmek isteyenleri tübitak yayınlarının 2001 basım tarihli hayvan zihni (the animal mind) kitabına alabiliriz. ali demirsoy hocanın bilimsel danışmanlığındaki bir kitabı okumak, misafir olduğunu bildiğin ancak hiç yabancılık çekmediğin bir adaya ziyaret gibi. kitabı olmayanları da unutmadık!

kaynak

darwin'in hayvan rüyalarını kabulüne kaynak

kedilerin rüyalarına ilişkin olarak; https://news.nationalgeographic.com/…g-cats-brains/

İnsan, Hayvanlardan Neyi Farklı Yaparak Günümüz Bilinç Seviyesine Ulaştı?