EDEBİYAT 28 Eylül 2018
149b OKUNMA     855 PAYLAŞIM

Harikulade Diyarlara Dalmak İsteyenler İçin Okunması Gereken Fantastik Kurgu Serileri

Fantastik kitap önerisi isteyenler, fantastik kitaplara hangi serilerle başlamalıyım diyenler ve her zaman rüyaları gerçeklikten daha çekici bulanlar için evladiyelik bir liste.

edebiyatın -kimilerine göre- en genç çocuklarından olan; ancak mitlere baktığımızda aslında edebiyatın babası olduğunu gördüğümüz fantastik kurgu, günümüz dünyasında oldukça fazla insanın "gerçeklikten kaçış" amacıyla kullandığı, yazarların yarattığı evrenlerde misafir olmaktan keyif aldığı bir yazın biçimi olmasıyla beraber, popüler kültürün su götürmez ilgisi ile birlikte dizi/sinema evrenlerinde de oldukça fazla rağbet görmeye başlamıştır. bu yüzden, fantastik kurguyu seven kişilere amme hizmeti olarak bu metni sunuyorum. böylelikle yarın dizisi/filmi çekildiği zaman "ehehe ben bunu okuduydum, spoyler vereyim mi size xd xd" diyerekten arkadaşlarınızı trolleyebilirsiniz.

yüzüklerin efendisi (the lord of the rings)

"dünyada iki çeşit insan vardır derler yüzüklerin efendisi söz konusu olduğunda: onu okumuş olanlar ve okuyacak olanlar." başka bir açıklamaya gerek yok sanırım, zira john ronald reuel tolkien dünyanın en büyük yazarlarından birisi, adını duymamak ve-ya kitapları okumamak ise biraz üzücü. filmlerini zaten hemen herkes bilir, aynı zamanda amazon'un yapımcılığı altında "dünyanın en büyük bütçeli dizisi" reklamıyla dizisi çekileceği söyleniyor.

zaman çarkı (wheel of time)

yüzüklerin efendisi serisinden sonra dünyada en çok satan fantastik kurgu serisidir yanılmıyorsam. girift hikayesi, tamamen kendine ait dünyası ve muhteşem karakter yazımlarıyla defalarca kendini okutur. bay robert jordan'ın yazdığı 10.000 sayfadan fazla ve 13 ciltlik bir seridir, her defasında farklı haz verir. sony ortaklığı ile bunun da dizisi çekileceği söyleniyor, hatta senarist rafe judkins her çarşamba üzerinde çalıştığı senaryodan parçalar yayınlıyor. dizisi başarılı bir şekilde hayata geçirilirse game of thrones'a hepinizi güldüreceğine de söz veririm (rafe judkins'in twitter adresi burada: https://twitter.com/rafejudkins).

yerdeniz serisi (the earthsea cycle)

geçtiğimiz yüzyılın en zeki kadınlarından ve hatta insanlarından biri olan ve yakın zamanda kaybettiğimiz büyük usta ursula k. le guin'in muhteşem serisi. sakin, sade ve kendi halinde yazılmış olan bu eser, çarpıcı gerçekliğiyle su gibi akıp gidiyor.

fırtınaışığı arşivi (the stormlight archive)

şimdi brandon sanderson enteresan bir adam. kendisiyle ilk kez mistborn serisi (aşağıda değinilecek) ve elantris isimli kitabıyla tanışmış, hayal gücüne hayran kalmıştım. sonradan fırtınaışığı arşivi ile tanıştığımda hayretim bir üst seviyeye çıktı. adam, tam bir yazma fabrikası. durmuyor. karakterlerin seçimi, derinlemesine incelenmesi kendisinin de idolü olan robert jordan'ı andırıyor, fakat kesinlikle özgün ve heyecan uyandırıyor. bay sanderson muhtemelen genç neslin en başarılı fantastik kurgu yazarıdır. kendisi ve yapıtları hakkında detaylı bilgi isteyenler buradan devam edebilir.

ölüm kapısı serisi (death gate cycle)

muhtemelen en underrated fantastik kurgu serisi budur. ejderha mızrağı serisi (aşağıda bahsedilecek) ile adını duyuran margaret weis ve tracy hickman ortaklığıyla yazılan bu yedi kitaplık seri, defalarca okuduğum ve her okuyuşumda ayrı haz aldığım bir metin. kurgusu çok sağlam, anlatımı ve karakterleri basit ve hedefe yönelik; bunun yanında çok derin bir felsefesi mevcut.

gediksavaşları efsanesi (the riftwar cycle)

raymond e. feist'ten bahsederken bir durup soluklanmak gerekir. gediksavaşları serisi 30 kitabı aştı yanılmıyorsam, ben kendisi ile ilk karşılaştığım yıllarda 15 kitap idi aşağı yukarı. okulun kütüphanesine alıp getiren kimse pek sağ olsun, sayesinde üniversitede pek çok sınava girmemişliğim vakidir. bu seri, (en azından ilk on kitabı) bence dengeli bir fantastik kurgu kitabı nasıl yazılır sorusunun tam cevabıdır. bu arada, üniversiteden sonra kalanları okumadım, o yüzden onların kalitesi nasıldır tam bilemem.

sissoylu (mistborn)

brandon sanderson'un daha karamsar bir ortamda geçen başka bir serisi. tamamen özgün, daha açık. sanırım bay sanderson'un yazdığı neredeyse tüm eserler gibi bunun da dizi-film hakları satın alınmış durumda.

game of thrones (a song of ice and fire)

işte ejderhalar filan var. bir de çok yavaş kitap yazan bir ihtiyar. hodor.

ejderha mızrağı (dragonlance)

margaret weis ve tracy hickman'ı dünyaya tanıtan seri diyebiliriz. içinde şaheser karakterler ve anlatımlar barındırır. kitapları son okuyuşumun üzerinden on beş yıldan fazla süre geçmesine rağmen laurana'yı, kitiara'yı, tanis'i, lord soth'u unutamamam bundandır. ve hatta bir devrin erkek ergenlerinin ultima online oynarken internet cafelerde raistlin_majere nickiyle boy göstermesini kim unutabilir?

"... raistlin'in cehennemden çıkmasına... izin... verilmemeli..."

belgariad

david eddings'in elinden çıkan, dünya üzerindeki en "sade" fantastik kurgu serisi. takip eden mallorean (aşağıda değinilecek) serisi de kendisi kadar güzeldir. "büyü"ye yaklaşım (irade ve söz) ve karakterlerin harikulade sevimli olması insanı okurken çok mutlu eder. tüm sadeliğine rağmen kurgusu bir hayli sağlamdır; altmetni ise ziyadesiyle güçlüdür.

narnia günlükleri (the chronicles of narnia)

büyüklere masallar :)

dune

muad'dib'in maceralarına hoş geldiniz. uzayda fantastik kurgu, hem de karamsar bir atmosferde. okuduktan sonra francis herbert'in düzgün bir ruh haline sahip olmadığını rahatlıkla görecek; fakat tekrar tekrar okumak isteyeceksiniz. efsanevi yönetmen david lynch tarafından yapılmış bir film uyarlaması da mevcut. hatta film kitaptaki şu efsanevi replikle başlar: "a beginning is a very delicate time. (bir başlangıç oldukça kırılgan bir zamandır)"


mallorean

belgariad'ın devamı. david eddings'in sade ve temiz yazımının örneğini görmeye devam ediyoruz; kurgu bu kez çok az da olsa daha zayıf, fakat yine de seri muhteşemliğinden hiçbir şey kaybetmiyor.

kara elf üçlemesi (the dark elf trilogy)

drizzt do'urden'i hatırlar mısınız? hani distopik, karanlık elf. korkulu rüya. r. a. salvatore'in kaleminden çıkan bu anti-kahraman özgünlüğü ile göz doldururken; bir yandan da her satırla insanı biraz daha meraklandırıyor. kurgu çok güzel olsa da, yazımında fazlaca karmaşa var, hoş; bu yazarın kendi seçim de olabilir. sonuçta bay salvatore'inki gibi karanlık bir zihinden ne bekleneceğini kim bilebilir ki? :)

harry potter serisi


not: okumadığım/bilmediğim seriler olabilir, o yüzden "şu seri niye yok?" diye kızmayın. bazı tek kitapların bu listeye girmeyi hak ettiğini düşünüyorum; fakat rahatlıkla görebildiğiniz gibi başlıkta "okunması gereken fantastik kurgu serileri" yazıyor. bilimkurgu serilerini de bilerek dahil etmedim, "vakıf nerede ey cahil!" diye celallenmeyin.

Lisans Sonrası Kapağı Avustralya'ya Atmak İsteyenlere Tavsiyeler