EDEBİYAT 21 Ağustos 2020
33,4b OKUNMA     536 PAYLAŞIM

Harika Eserleri Olmasına Rağmen Değeri Pek Bilinmeyen Yazarlar

Özellikle Türkiye'de çok fazla okunmayan, orada burada kendilerinden bahsedildiğini fazla görmediğimiz yazarlardan birkaç tanesini derledik.

Tom Robbins

vazgeçemediğimdir. cümleleri bazen hiç bitmeyecek gibidir ama insanı hiç yormaz. betimlemeleri büyülüdür. anlatılanın insanın zihninde canlanmaması mümkün değildir. karakterleri arasında asla sıradan birini bulamazsınız. her biri birbirinden şahane, kendine özgü ve sıra dışıdır. bu sıra dışılığa rağmen okuyucu hiç yadırgamaz onları. dahası erotizmi de öyle güzel kullanır ki, asla rahatsız olmaz okuyan. çünkü aşkla yoğurulmuştur onun erotizmi.
tom robbins mi? bu adam benim için kutsaldır.

Rebecca Solnit

türkiye'de ne yazık ki pek bilinmiyor. aslında tanışmak ve güzel bir giriş yapmak için encore yayınları çıkışlı kitapları alınabilir. çevirileri yormuyor.

(bkz: kaybolma kılavuzu)
(bkz: bana bilgiçlik taslayan adamlar)
(bkz: yakındaki uzak)

Italo Calvino

bazı yazarlar vardır, belli yaş aralıklarına hitap ederler. ergenliği tamamlamadan önce dostoyevski okumak tehlikelidir, oscar wilde'ı ise orta yaşa varmadan anlamak gerekir mesela. calvino ise her zaman geri dönmek isteyeceğiniz bir isim. herşeyi bildiğinizi zannetiğiniz genç yaşlarda da, olgunlaştığınızı sandığınız zamanlarda da; bir silkelenip kendinizi tekrar bulmanız gerektiği anlarda başvurmanız gereken müessesedir.

Jeanette Winterson

felsefe, edebiyat, deneysellik, çirkeflik, dark side'lık... kısaca insanın bir yazarda olmasını isteyeceği her türden hayat belirtisi var hatunda. neil gaiman, john fawless, john fante aşkı ile geçen 20'li yaşlarımın ardından patrick dewitt ile beraber şimdi 30'larıma arkadaş olan kadın. iyi ki buldum seni.

Colson Whithead

nickel çocukları kitabıyla ikinci kere pulitzer ödülüne layık görülen afro-amerikalı muazzam yazar. daha önce de yeraltı demiryolu isimli kısa ama destansı eseriyle kazanmıştı aynı ödülü. dünya tarihindd iki kere pulitzer ödülü kazanan birkaç efsane yazar arasına da ismini altın harflerde yazdırdı ve henüz çok genç bir abimiz. pulitzer deyip geçme, bir bakıma nobel'den bile kıymetli bir ödül. cesaret gerektiren, sıra dışı eserler kazanıyor bu ödülü. yeraltı demiryolu'nu okudum, nickel çocukları masamda. colson reis zaten çocukluğundan beri dehâ. abd'nin en iyi, en baba burslarını kazanmış hep.

Nick Hornby

ölümüne sadakat ve çat isimli kitaplarını büyük bir keyifle okuduğum, ölümüne sadakat'i herkese şiddetle tavsiye ettiğim ve tam bir erkek kitabı ama kadınlar da büyük bir keyifle okur diye tanımladığım muzip bir yazar. kitapları kolay okunur, eğlencelidir ve ilişkiler üzerine yazılan sabun köpüğü romanlara, kişisel gelişim zırvalarına falan kıyasla çok daha öğreticidir bence.

ben samimiyeti çok severim edebiyatta ne var ki günümüzde bazı türk yazarları, yeraltı edebiyatı adı altında samimiyeti en büyük samimiyetsizlik haline getirmiş durumdalar. ben nick horby'yi gerçekten samimi bulurum.

Alice Munro

iyi ki nobel almış da iyi ki tanımışım dediğim yazar. başkahramanları geçmiş aşklarını, travmatik deneyimlerini atlatsa da ince bir sızısını kendisiyle birlikte getiren, güçlü, detaycı ve hafiften nevrotik kadınlardır. öykülerin geçtiği kanada kırsalını tahayyül etmekte zorlansam da, akçaağaç şurubunun tadını hiç bilmesem de hemen hemen her öyküsünün birkaç pasajında hüngür şakır ağlıyorum. duygularla ilgili pek bir şey değişmiyor galiba.

Stanley G. Weinbaum

1.5 yıl gibi kısa bir sürede adını altın harflerle bilimkurgu dünyasına yazdıran yazar. bu kısa sürede bir çok eser yazmıştır. ilk öyküsü bir mars destanı ile bilimkurgu dünyasına giriş yapmış olan yazar aradan yıllar geçmesine rağmen hala adı en iyi bilimkurgu yazarları arasında geçer. isaac asimov kendisinden ikinci nova olarak bahseder.

hikayelerinde son derece anlaşılır ve esprili bir dil kullanmıştır. farklı bakış açıları ile değişik öyküler yazmıştır. fark ettiğim kadarıyla anarşizme karşı bir sempatisi vardır. okuduğum iki eserinde anarşizmin ideal yönetim biçimi olduğunu vurgulamıştır fakat uygulanamaz bir yönetim biçimi olduğunu da belirtmiştir.