SAĞLIK 24 Mayıs 2016
286b OKUNMA     1360 PAYLAŞIM

Hareket Halindeki Araçtayken Bir Şey Okuduğumuzda Neden Midemiz Bulanır?

Hepimizin başına gelmiştir. Hareket halindeki bir araçtayken kitap, gazete, dergi okurken ya da telefonla uğraşırken zaman zaman midemiz bulanır. İşte bunun bilimsel bir açıklaması var.
iStock.com

bir insanın bulunduğu yeri belirlemesi için beynin görme, dokunma duyusu, iç kulak ve kendi tahminleri gibi farklı kaynaklardan gelen bilgileri birleştirmesi gerekir. iç kulak özellikle önemlidir, çünkü iç kulakta hem açısal hem de doğrusal hareketi algılamayı sağlayan duyular bulunur. çoğu durumda bu kaynakların sağladığı bilgiler birbirlerini doğrular. hareketin yarattığı mide bulantısı, bu bilgilerin birbirlerini doğrulamadığı durumlarda söz konusudur. zihindeki mekan kavramı karışır, mide bulantısı ve kusma oluşur.

hareket halindeki bir arabanın arka koltuğunda oturmuş kitap okuduğunuzu düşünün. yerinizde sabit oturuyorsunuz, gözleriniz kitaba dikilmiş, görüş alanınız arabanın içi ile sınırlı. ancak, araba tümseklerin üzerinden geçip, virajlara girip hızını arttırdıkça ya da azalttıkça kulaklarınız gözlerinizle anlaşmazlık içine düşer. 

böyle bir durumda mide bulantısı oluşmasının nedeni de budur. eğer mideniz bulanırsa, okumayı bırakıp, camdan dışarı bakın. bu durumda, midesi bulanacak en son kişi arabanın şoförüdür. o sadece işitme, görme ve dokunma duyularının sağladığı doğru bilgiye sahip olmakla kalmaz, ayrıca arabayı kullanan kendisi olduğu için, dönüşleri, hız artış ya da azalışlarını önceden bilebilir. şoför, konumu itibariyle hareket tahminlerini arabanın gerçek hareketine göre ayarlayabilir.