TARİH 13 Nisan 2022
40,3b OKUNMA     409 PAYLAŞIM

Habsburg Hanedanının Gelmiş Geçmiş En Çirkin Hükümdar Denilen Mensubu: II. Charles

İspanyol İmparatorluğu'nun son Habsburg hükümdarı II. Charles'ın (6 Kasım 1661 - 1 Kasım 1700) maalesef pek de ilham verici bir hayatı olmadı.
Juan Carreño de Miranda tarafından yapılan portresi (1685)

charles ii... ne yazık ki çirkinliği ile meşhur habsburg hanedanının ispanya’daki son kralı (carlos ii olarak da bilinir).

habsburg hanedanı bilindiği üzere çok sayıda ülkeyi yöneten bir hanedandı. bunu da genellikle evlilikler yoluyla gerçekleştiriyordu. bir yerden sonra neredeyse tüm kıtaya egemen oldular ve bu noktadan sonra o dönemlerin genel bir kuralı devreye girdi: iktidar paylaşılmak istenmez. bunun farklı yöntemleri vardır. mesela osmanlı hanedanı, tahta rakip olabilecek herhangi bir ailenin varlığına müsaade etmeyerek ortadan kaldırmış, aynı zamanda osmanlı sultanları da soylarını genelde köle olarak saraya gelen cariyelerden yürütmüştür. habsburg’un yöntemi ise aile içi evliliklerdi. hanedan üyeleri sık sık ensest evlilikler yaparak yabancı bir soyun hak iddiasının önüne geçmeye çalışmışlardır.

işte ikinci charles’ın da talihsiz genetik altyapısı böyle bir politikanın sonucuydu. charles’ın annesi olan avusturyalı mariana, annesi ispanyalı mariana’nın kardeşi ispanya kralı philip iv ile evliydi. yani dayı ile yeğen evliliği söz konusuydu. bu durumda ispanyalı mariana charles’ın hem halası hem de anneannesi oluyordu. zaten son derece sıkıntılı bir durum yaratan akraba evliliklerinin dışında habsburg’un ispanya kolunda ciddi psikolojik problemler yaşayan üyeler de olmuştur. mesela deli joanna olarak bilinen kastilyalı joanna’nın genleri charles’ın hem anne tarafından hem de baba tarafından kendisine ulaşmıştır.

soy ağacı


tüm bu olumsuz genetik miras birleşmiş ve sanki özellikle charles ile kendisini göstermek istemiştir. aslında her şey güzel başlamıştır. charles’ın doğumu babası philip iv ve annesinin uzun süre çocuk sahibi olamaması nedeniyle sıkıntı yaşayan hanedan için büyük bir müjdeydi. fakat müjde kısa süre sonra hüsrana dönüştü. muhtemelen sağlık sorunlarından kaynaklanan bazı fiziksel deformasyonlar yaşadığı için çirkin ve büyülenmiş bir çocuk olarak görülüyordu. çene yapısı sıkıntılıydı ve bu sebeple yemek yemekte zorlanıyordu. (literatürde habsburg çenesi ya da dudağı olarak bilinir, habsburg hanedan üyelerinde sıklıkla görülür). bununla beraber tahminlere göre hipofiz hormonunda yaşadığı sıkıntı nedeniyle büyümekte sıkıntı yaşıyordu. zayıf ve güçsüz bir çocuktu. uzun süre konuşamadı, sekiz yaşına kadar yürüyemedi. kafası da vücuduna oranla oldukça büyüktü.

habsburg çenesi


hipofiz sorunları dışında büyük ihtimalla distal renal tübüler asidoz sorunuyla da boğuşuyordu. bu sendrom nedeniyle hayatı boyunca sindirim sistemi sorunları yaşadı. idrarını yapmakta zorlanır, yediklerini de kusardı. aynı sendrom nedeniyle raşitizmden de muzdaripti. vücudu d vitaminini depolamada sorunlar yaşıyordu ve zayıf bir kemik yapısına sahipti. tüm bunların yanında hipokalemi ile de boğuşmuştur.

bu şartlarda 35 sene hüküm sürmesi ise gerçek bir mucizedir

tahta dört yaşında çıktı. bu sebeple annesi bir süre naip olarak yönetimi eline almıştı. bu dönemlerde ispanya küresel bir güçtü ama yeni yeni filizlenen hollanda ile genişleme arayışındaki ingiltere ciddi tehdit oluştururken, ispanya’nın komşusu fransa da geleneksel bir rakip olarak kendisini sık sık hatırlatıyordu. portekiz de ispanyol hakimiyetinden çıkmış ve portekiz restorasyon savaşı ispanya’ya ciddi bir maddi yük oluşturmuştu. bu sebeplerle yapılan harcamalar bütçeyi sarsmış ve ekonomi zayıflamıştı.

annesinden sonra idareyi charles’ın gayrimeşru kardeşi don juan jose alsa da 1679 yılında onun da ölümüyle iktidar tamamen charles’a kalır. yine de charles’ın fiziksel sorunları durumu düzeltmesine engel oluyordu. ülke, iktidarı boyunca çevresindekiler için korkutucu bir figür olmaktan uzaklaşmıştı. bir türlü düzelmeyen ekonomi ile halkın durumu da gitgide bozulmaktaydı.

1650 yılında Avrupa şöyle bir şeydi.

işin kötü tarafı, charles büyük ihtimalle kısırdı

iki evlilik yapmasına rağmen çocuk sahibi olamadı. belki bir çocuğu olsaydı zaten fiziksel sorunlarından dolayı hayatı zehir olan kral tahttan feragat edebilir ya da kötüye gidişi gören güçler onun yerine varisi tahta çıkarabilirdi. fakat kısırlığı nedeniyle bunların hiçbirisi olmadı ve kendisinin 1700 yılındaki ölümü ile birlikte habsburg’un ispanya’daki hakimiyeti sona erdi. kendisinin ölümünden sonra ispanya philip v ile bourbon hanedanı‘na geçmiştir.

hastalıkları nedeniyle iyi bir eğitim alamayan charles’ın zihinsel sağlık durumu tartışmalıdır

zihinsel sorunları olduğuna yönelik kesin bir bilgi yoktur ama görünüşünü kafaya taktığı konusunda bir şüphe yok. bunu da hanedanın ölmüş üyelerinin mezarlarını açtırmak istemesinden anlamaktayız. elbette çektiği acılardan dolayı depresif bir hayat sürmüş ve melankolik bir yapıya sahipmiş ama deliliğe varan bir davranışı bilinmemektedir.


tamamen bir ailenin güç hırsının genetik kurbanıdır

azıcık empati yapıldığında yaşamı çok hüzünlü gözükür ve işin kötü tarafı bunda kendisinin hiçbir suçu yoktur. eminim kendisine sorulsa sağlık sorunları olmayan basit bir serf olarak yaşamak isterdi ama ne yazık ki tam tersi bir hayatı oldu ve tarihe “büyülenmiş” (ing: the bewitched - isp: el hechizado) lakabıyla çirkin bir kral olarak geçti.

kaynaklar: https://www.habsburger.net/…i-last-spanish-habsburg
https://uroweb.org/…oblems-of-charles-ii-1661-1700/
https://en.m.wikipedia.org/…iki/charles_ii_of_spain