YEME İÇME 5 Aralık 2024
5,4b OKUNMA     40 PAYLAŞIM

Günde 3 Bardak Çay veya Kahve Kalp Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?

Yeni bir araştırma, orta düzeyde kafein tüketiminin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyuyor.

orta düzeyde kafein tüketimi bu hastalıkların riskini azaltabiliyor: inme, diyabet, iskemik kalp hastalığı, koroner arter hastalığı, ve kalp krizi.

orta düzey tüketim: günde yaklaşık üç bardak kahve veya çay (toplam 700 mililitre kadar içecek veya 200-300 miligram kafein) olarak tanımlanıyor.

yukarıdaki hastalıklardan en az ikisine sahip olma durumuna çoklu kalp hastalığı (cardiometabolic multimorbidity, cm) deniyormuş.

araştırmada, yaklaşık 180.000 kişinin verileri incelenmiş. hastalar, günde ne kadar kahve, siyah veya yeşil çay içtiklerini kendileri bildirmiş ve hastalık bilgileri sağlık kayıtlarından elde edilmiş.

cm riski günde üç bardak içenlerde %48,1, veya günde 200-300 miligram kafein tüketenlerde ise %40,7 oranında düşmüş (bir bardak veya daha az içenlerle kıyaslandığında).

araştırmanın örneklem uzayı büyük olduğu için, çay ve kahve gibi kafein içeren doğal maddelerin kalp sağlığını destekleyebileceğine dair güçlü kanıtlar olduğunu söyleyebiliriz.

ancak — araştırma sağlam ve mevcut verilerle uyumlu görünse de, kafeinin olumlu etkisinin ne boyutlularda olduğu hâlâ tam bilinmiyor. yani sonuçlara temkinli yaklaşmak lazım.

kafein ve kalp sağlığı arasında bir bağlantı olsa bile, asıl sebepler başka faktörler olabilir. mesela, kafein tüketenler daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olabilirler.

(bkz: correlation does not imply causation)

kafein tüketimi diyabet ve hatta kalp ritim bozukluğu riskini bile düşürebilir. yine de dikkatli olmak lazım: kafeinin daha az uykuya yol açtığını gösteren araştırmalar da var.

sonuç: bu orta karar kahve veya çay alışkanlığı olanlar için iyi bir haber! ama düzenli kafein tüketimine başlamak için yeterli bir işaret olmayabilir.

yani kahveye ve çaya hemen yüklenmemek lazım.

yüksek doz kafeinin, özellikle enerji içeceklerinin tehlikeli kalp ritmi sorunlarına yol açabileceğine dair güçlü kanıtlar da mevcut.

kaynak: cnn
araştırma: jcem