HAYVANLAR 3 Ağustos 2021
31,5b OKUNMA     487 PAYLAŞIM

Güçlü Duruşu ve Yapısıyla Dikkat Çeken Melez Köpek Türü: Dogo Argentino

Yaban domuzları gibi hayvanları avlamak için melezlenmiş kaslı, beyaz bir köpek türü olan Dogo'yu mutlaka bir yerlerde görmüşsünüzdür. İşte sahibi olanlar ve gözlemleme fırsatı bulanlar tarafından Arjantin orijinli Dogo Argentino'nun özellikleri.
iStock

temel özellikleri

"kokain çekmiş gibi havlamak" nasıl olur bilmiyorum ama havlamaktan ziyade kükreyen köpek cinsidir dogo argentino. beyaz ölüm meleği olarak bilinir. avcı bir köpektir. özellikle domuz avında kullanılır ve oldukça başarılıdır. uzun boylu ve atletik bir köpektir. erken yaşta sosyalleştirilmesi koşuluyla aile yaşamına uygundur ancak tüm hareketli köpekler için koşul olan bahçeli ev dogo için de gereklidir. zor yaşam şartlarına dayanır. bekçilik ve koruma özelliği yüksektir, ayrıca bebekken küçük bir beyaz ayı gibi gözükür çok şirin olur. sahibine aşırı bağlı ve kıskanç bir köpektir.

avcılık yönü

dogo argentino tarlaya bağ, bahçeye dadanan yaban domuzlarını ekinlerden uzak tutmak için domuzları yüksek koku alma duyularıyla takip ederek hızları ile yakaladıktan sonra derisi oldukça kalın olan yaban domuzuna güçlü çenesiyle saldırılarda bulunabilecek kapasitede bir üstün ırk. işinde gayet acımasız ve saldırgan fakat bir çocuğun kucağında yatarken meditasyon yaparmışçasına dingin ve huzur dolu. özellikle bu kopeklerin yaban domuzu avlarına çıkarken 3-5 tanesi birden kevlar yeleklerle giydirilip araziye salındıktan sonra domuzu yıkmaları ve sahipleri gelene kadar öldürücü vuruşu yapmayarak gözaltında tuttuktan sonra suçluyu teslim edermiş gibi bakış atmaları, hele hele işi bittikten sonra gidip de ev ahalisinin orta yerinde hiçbir şey olmamış gibi kestirmesi görülmeye değerdir.

psikopatlık?

dünyadaki köpek türleri sınıflandırmaları arasında psikopatlık kriteri yoktur. bu bir.

kurtlar vahşi kurt/yahşi kurt/içine kapanık kurt vs. sınıflandırılmaz. bu iki. illa ki sınıflandırılacaksa buyrun link.

kurt: canis lupus
köpek: canis lupus domesticus

sırf gönlünüz olsun diye tüm köpekler aslında kurttur diyelim ve eğer canis lupus vahşius'a uzaklıksa mesele: dogo argentino 9 türün melezleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. uzun yıllar laboratuvarlarda, uzay istasyonlarında, marsta ve 76.5 yılda bir dünyaya uğrayan halley kuyruklu yıldızında çiftleştirilerek bir ırk olarak tanınmıştır.

1. great dane
2. boxer
3. spanish mastiff
4. old english bulldog
5. bull terrier
6. great pyrenees
7. pointer
8. irish wolfhound
9. dogue de bordeaux

dolayısıyla kurda en yakın falan değil kurdun dıdısının dıdısıdır (bkz: canis lupus domesticus didius). bu üç.

bu hayvanı uzaktan bile görüp de "aman ne tatlı" diyenin aklından şüphe ederim. dış görünüşü itibarıyla ne olduğu ve ne yapabileceği çok aşikârdır. bu tür için "bak yine olay çıkarmış" demek de ayıptır. nerede ne yapmış? artı, her köpek kendini sevdirmeli/gırtlağına sarılsan bile ses etmemeli gibi bir kanun falan mı var?

küçükken bu köpeği sahiplenen birinin kaleminden

dogo, saldırgan güdüleri olan iri yarı ve atletik bir köpek. genelde de maalesef (pitbull ve doberman gibi) hırboların ilgisini çektiği için kötü bir üne kavuşmaya başladı. nitekim bir golden retriever değil ve saldırgan tavırları desteklenirse insanlara ve diğer köpeklere karşı kavgacı-meydan okuyucu olması kuvvetle muhtemel.

önce şunu belirteyim; çok dominant bir köpek. ilk 3 ayımı itaat egzersizleri ile geçirdim ve şu an yolda çocuk görünce yere yatıp karnını gösteren insan dostu maskara bir şey oldu. önceden kısa süreli bir chow chow deneyimim oldu, o da agresif olarak bilinir ama dogo'nun egosunu kırmak çok çok daha zor. bu sebepten itaat egzersizlerinin öneminin altını yeteri kadar çizemem sanıyorum. devamlı bir liderlik güdüsü. kapıların önünde yatmalar hırlamalar filan, devamlı lider davranışlar yapıp nabzını yoklamaktır. disiplinli ve tutarlı olsanız bile bir defa otoriteyi ele almadığınız zaman hemen lider triplerine giriyor (huysuzluk, agresiflik, kapı açmayınca havlama vs.)

2 aylıkken bir gün yatağıma aldım ve yüzümün üzerinden geçip oturdu. ben bunu kedilerin garip sevgi gösterileri gibi yorumladım ama aşağı inince köpek 180 değişti. hırlama havlama vs. nitekim bir köpek diğerinin omzundan yukarı basarsa ona liderliğini kabul ettirmiş oluyor ve birden çılgın atmaya başladı benimkisi. şımartmamak ve negatif davranışlara tolerans göstermemek gerekiyor. çünkü grup lideri vasfını verecek bir köpek değil, sizin ondan almanız gerek.

şu an çok mutluyuz. hiçbir yabacıya saldırgan ya da çekingen davranmıyor, diğer köpek kedi ve çocuklarla arası gayet iyi. yemek ya da yeri için korumacı değil ve hiç hırlamıyor. istenildiği yapılmayınca havlama gibi alışkanlıkları yok.

denildiği gibi avcı bir köpek. devamlı koklama ve hareket eden şeyleri kovalama eğiliminde. ileride bir azman olacağı için bunun önüne geçmeye çalışıyorum. ama dediğim gibi istikrarlı bir otoriteye yanıt veriyor.

bakımı çok çok kolay. upuzun kulakları var ve yattığında kulakları açıldığından şivava'ya benziyor. kulaklarını kestirmeye hiç gerek yok (illegal ve acımasız olması bir yana, çok sempatik bir siması var.) bir de büyüdükçe yeni benekler oluşuyor vücudunda, öyle genetik bir olay var. ayrıca, alırken siyah noktalarının olması sağır olma ihtimalini düşürüyor.

neticede, evde panter beslemiyorum, nihayetinde köpek dogo da. ama golden gibi fabrika ayarı itaatkar ya da doberman gibi sahibini memnun etme güdülü değil. kısa ve az tüylü olması sebebiyle -benim gibi, alerjik astımı olan insanların rahatlıkla aynı evi paylaşabileceği, neredeyse hiç havlamayan ve ailesine çok düşkün. çocuklara karşı da çok sevecen.

ekleme: zaman içinde 50 kiloluk bir sevgi kelebeğine dönüştü. pek zeki değil, kapı açmayı öğrendi; has*ktir ne yapacağız dedik, sonra unuttu. hiç retrieving eğilimi yok, o yüzden egzersiz için beraber koşmanız gerekiyor; ben top atayım o getirsin yok. ya da en azından biz öğretemedik. kaldırım adabı mükemmel; ışıklarda bekliyor, çekiştirmiyor, kavga çıkarttığı vasıl değil daha. tabi yolda sevenler her daim kavruk delikanlılar, hiç beğenen bir bayan olmadı daha. parkta da her boy köpekle oynuyor.

bu köpeğe saldırgan diyenler sadece önyargıdan konuşuyor, çocuklara ve küçük köpeklere olan sabrı bende yoktu. havladığını duyduğumuz da baki değil daha. öyle bir köpek bubu; ben ders çalışırken bir patisini ayağımın üzerine koyup uyuyor. benim gördüğüm en saygılı köpek, yanında yemek yendiğinde hiç ses çıkarmaz kafasını yana eğip bekler; dilenme hırlama hiç yapmadı.

bir de terastan en az 30 serçeyi filan avladı. nasıl yaptı biz de bilmiyoruz. ama pusu kurması filan çok eğlenceliydi izlemesi; kendince saklanıyor ama renginden ötürü s*k gibi ortada...

pitbull meselesi

pitbull'un dövüş köpeği olarak nam salmasının nedeni iyi bir koruma/dövüş köpeği olmasından dolayı değildir. yapı itibariyle orta boy bir köpektir ve ırksal bir sürü genetik hastalığı ve biçim bozukluğuna sahiptir. pitbull'un acı eşiği yüksek olduğu için dövüşlerde kolay kolay pes etmez. bir de tabi inatçılığı da meşhur. ama öyle çeneyi kilitleme gibi bir olayı yoktur. hiçbir köpek cinsi çenesini kilitleyemez. sadece çene kasları kuvvetli olduğu için çeneyi açmak zorlaşır. biraz anatomi bilgisi olan herkes bunun bir şehir efsanesi olduğunu bilir.

diğer koruma köpekleri karşısında şansı yoktur. bir dogo argentino veya kangal karşısında eziktir.

köpek dövüşlerinde tercih edilmesinin nedeni sonunda kan revan içinde kalıp seyirciye hayvani hisler yaşatmasıdır. bu gerizekalı ırk dışında hiçbir hayvan ölümcül yara alacak bir dövüşe girmez. dövüşün ilk anlarında rakibini tartar ve yenemeyeceğini anlayınca onun alfa erkek olduğunu kabul eder ve teslim olur. bu nedenle dövüşler hep birbirine yakın cüssedeki hayvanlarla yapılır.

pitbul hakkındaki şehir efsanelerine inanan varoş insanının ezikliği dışa vurmasıdır. ayrıca genetik bozuklukları nedeniyle sık sık veterinere gitmeniz gerekir.

pitbul saldırıları haber niteliği taşıdığından gereksiz bir kötü üne sahiptir. bize çok uysal ve sevimli görünen collie cinsi köpeklerin de bebeklere saldırıp öldürdüğü bilinen vakalardandır.