SAĞLIK 29 Aralık 2022
11,5b OKUNMA     452 PAYLAŞIM

Grip Gibi Hastalıklar Neden Kışın Sık Görülür?

Neden kışın daha çok hasta oluyoruz?

grip dediğimiz hastalığın etkeni bir virüstür. genel olarak virüs gibi patojenler sindirim sistemi yoluyla, solunum sistemi yoluyla, ürogenital sistem yoluyla, deri yoluyla, göz ve kulak mukozası yoluyla ve dolaşım sistemi yoluyla bize bulaşırlar.

bu bulaşmanın sonunda birincil savunma sistemleri devreye girer. konumuz gereği influenza (grip) üzerinden örnekleyecek olursak; burnumuza ve ağzımıza soluma/damlacık yoluyla giren virüsler, buradaki hücreler ile temasa geçer. hücreler sitokin adı verilen haberciler kullanarak diğer hücreleri uyarı ve bu yabancılar hızlı bir şekilde dışarı atmak için hızla harekete geçer.

2018 yılında bleier ve mass. eye and ear ve northeastern üniversitesi'nden bilim insanlarından oluşan bir ekip, burundaki bu etkileşim sonucunda burun hücrelerinin sıvıyla dolu milyarlarca küçük kesenin salınmasına neden olduğunu keşfetti. bu keseler, patojenlerin enfekte etme şansı bulamadan önce çevreleyerek onlara sınırlandırıyor ve öldürüyordu.

araştırmacılar bu konuyu biraz daha derinleştirerek çeşitli deneyler yapmaya başladılar. bu deneyler içerisinde sıcaklık etkisi de bulunmaktaydı ve burun dokularını 4-5°c sıcaklıklara maruz bıraktılar. bunu yapmanın doku sıcaklığında yaklaşık 5°c düşüşe yol açtığını ve bunun da bağışıklık sistemi için önemli sonuçlar doğurduğunu gördüler.

burunda oluşan birincil hücre tepkisinin %40 oranında azalttığını ölçtüler. sonuç olarak bu azaltılmış yanıtın, virüs gibi patojenlerin burun hücrelerine hem yapışmasını kolaylaştırdığını, hem de onları enfekte etmesini daha kolay hale getirdiğini anladılar.

siz siz olun, soğuk havalar çok dolanmayın.

kaynak ve ileri okumalar için: 123