BİLİM 20 Mart 2023
17,9b OKUNMA     340 PAYLAŞIM

Gözlerimizi Kısarak Bakınca Neden Daha Net Görürüz?

İnsanlar bazen görüşündeki bir manzarayı ya da bir nesneyi daha iyi görebilmek için gözlerini kısar. Peki neden gözlerimizi kısarak bakınca daha net görüyoruz?

ışık, göze göz bebeğinden girer ve merceğe gider. mercek, ışığı gözün arkasındaki retina olarak bilinen duyusal bir alana doğru biçimde odaklanması için gözdeki kasları kullanarak şeklini değiştirir. (yani kısılır.)

retina, hem çubuk hücreleri (düşük ışıkta görme) hem de koni hücresini (renkli görme) içerir. retinanın ortasındaki fovea olarak bilinen çok küçük bir nokta, sadece konilerden oluşur ve ince detayları net bir şekilde görme yeteneğimizden sorumludur. ışık, retinaya ulaştığında ışığı beynimize "görme" olarak işleyebileceği elektriksel bir dürtüye dönüştüren rodopsin adı verilen bir proteinle karşılaşır. rodopsin molekülleri loş ortamda ışığı algılayarak elektrik sinyaline dönüştürür. bu sayede göz ışığa çok daha duyarlı hale gelir. bu şekilde karanlıkta veya çok loş ışıkta etrafı görebiliriz.


yani toparlarsak; göz merceği, nesnelerden yansıyan ışığı, gözdeki kaslar yardımıyla gözün arka bölümünde bulunan ağ tabakaya toplar. ışık, burada bulunan ışığa duyarlı çubuk ve koni hücreler tarafından elektromanyetik uyarılara dönüştürülür. beynimiz de bu uyarıları görüntü olarak işler, böylece görme işlemi gerçekleşmiş olur.

bulanık görmenin asıl nedeni ise ortamdaki ışık kirliliğidir. farklı açılardan gelen ışık, göz merceğinin odaklanmasını zorlaştırdığından görüntüyü bulanıklaştırır. işte böyle durumlarda, gözümüzü kıstığımızda fazla ışığı göz kapaklarımızla engellemiş oluruz. bu da sanki küçük bir delikten bakıyormuşuz gibi bir etki yaratır ve daha net görürüz.

kaynak: 123