Google Chrome'u Verimli Kullanma Yöntemi
verim manyağı olan benim tüm chrome deneyimlerinizi sizinle paylaşmaya geldim. türkçem çok kötü, cümleler düşük, typo hataları hat safhada, ingilizce kelimeler yoğunlukta. evet, hepsini biliyorum. burada anlattığım uzantıların, kısa yolların ve tricklerin internet kalitenizi ve iş yerindeki verimliliğinizi arttıracağına ise bahse girerim. o yüzden tüm bu hatalarımı mazur görürseniz, sizlere *anneye anlatır gibi* chrome'u daha efektif nasıl kullanacağınızı anlatacağım. internet üzerinde benim gibi bol araştırma yapıyorsanız ve zaman kaybetmekten, browserın içinde kaybolmaktan, aynı mouse hareketlerini defalarca yapmaktan bunaldıysanız doğru yerdesiniz. o zaman başlayalım;
---teknik bilgi (atlanabilir)---
madem herkes kullandıklarını yazmış bende bir liste hazırladım sizlere. tüm bu extensionlarla beraber makine yaklaşık olarak 600~700 mb ram yiyor. ancak the great suspender sayesinde internette bol sekme açarak yaptığınız gezintilerde kesinlikle ram şişirme gibi bir sıkıntıyla karşılaşmıyorsunuz. dizüstü bilgisayarım 8gb rami olan lenovo z570'te zaten sıkıntı yaşamıyorum ama 3 gb rami olan ubuntu yüklü masaüstünde bile sıkıntısız gezebiliyorum. hepsini anlatacağım sabır.
öncelikle bilmeyenler için chrome web browser'ı kendi gmail hesabınızla entegre ve senkronize hale getirebiliyorsunuz. bu senkronizasyon işi sizin tüm favorilerinizi(bookmark), uzantılarınızı(extensions) ve ayarlarınızı(settings) dünyanın neresinde olursanız olun login olduğunuz chrome browserdan ulaşabilmeniz için tasarlanmış. bir örnek ile açıklamak gerekirse; windows işletim sistemi yüklü iş laptop'ımı iş yerinde bırakıp evde ubuntu yüklediğim bilgisayarıma dönüyorum. iki chrome'da da kendi hesabımla giriş yaptığım için işteki chrome'daki tüm ayarlarım, açık tablarım, cookielerim ne ise ubuntu yüklü makinemde de aynısıyla karşılaşıyorum. böylece google chrome deneyimi tamamen standartize edilmiş oluyor. google chrome'u efektik kullanabilmeniz için bir hesapla login olmanız şart.
bunun için sağ üstte gördüğünüz 3 çubuğa tıklayın, açılan menüde indirilenler(downloads) sekmesinin altında sign in gmail yazısı göreceksiniz. oraya hesabınızı girerek dünya üzerindeki tüm chromelardan hesabınızı kullanabilirsiniz.
adblock : adblock'u duymamış insanlara ilk tavsiyem mağaralarından bir an önce çıkmaları. defalarca anlatıldı ama tekrar anlatıyorum. adblock sayesinde internet sitelerinde saçma sapan reklamları otomatik olarak engelliyorsunuz. karşınıza abidik gubidik reklam bannerları çıkmadığı gibi sizi rahatsız eden bir çok içeriği de yasaklayabiliyorsunuz.
adblock'ın faydaları sadece bireysel olarak bizlere yaptıklarıyla sınırlı değil, kendileri interneti de toptan değiştiren bir extension. adblock sayesinde web developerlar, internet reklam ajansları sitelerine daha dikkat çekici, daha etkileyici, daha yaratıcı ve en önemlisi daha az rahatsız edici reklam yerleştirmeye mecbur edildiler. kullanıcıları rahatsız eden reklamların banlandığını bilen bir developer kendi ayağına asla kurşun sıkıp rahatsız edici bir reklam stratejisi gütmez.
tabi ki adblock'un küçük webmasterlara yaptığı kötülüğü de unutmamak lazım. küçük sitelerin en büyük gelir kalemi olan google adwords reklamlarını banlamak bir çok site için ölümcül oldu. ancak bu o kadar büyük bir sorun değil. bu tür reklamlardan para kazanamayacağını anlayan az trafik alan web site sahipleri daha ucuz maliyetli yollara yönelmesiyle, ücretsiz(ucuz) teknoloji geliştiren firmalar daha fazla ön plana çıktı. birbirini zincirleme reaksiyon olarak etkileyen bir çok süreç. kısacası adblock çağ açan extensionlarımızdan biri. mutlaka kullanınız.
rescuetime: bir başka şaheser. girdiğiniz tüm websitelerinin istatistiklerini tutarak onları kategorize eden böylelikle girdiğiniz web sitelerine göre hangi kategorideki sitede ne kadar vakit geçirdiğinizi ölçen ve size verimliliğiniz hakkında grafikler sunan muhteşem bir web uygulaması ve onun uzantısı. örnekle açıklayacak olursak facebookta geçirdiğiniz zaman "very distracting" olarak nitelendirilip stackoverflow'da geçirdğiniz süre "very productive" olarak kategorize ediliyor. gün sonunda yüzdelere bölünüp gününüzü nasıl harcadığınızı bu uygulamadan görebiliyorsunuz. çooooook aktif olarak kullandığım ve kullanmaktan zevk aldığım bir uygulama. bunu düşünenleri yolda görsem alnından öperim. o derece seviyorum uygulamayı. web uygulamasının bir masa üstü uygulaması da var. orada da programlarınızı kategorize ediyor ve size onlara uygun grafikler ve veriler sağlıyor. ofis çalışanları mutlaka kullanın!! bu arada productivity oranımın %90'ın altına hiç düşmediğini belirtmek isterim.=)
zenmate: bir diğer muhteşem uzantı. bloklu sitelerden sıkıldınız veya güvensiz bir ağda mısınız, tek tıkla bloklu sitelere girmek ve internetinizi güvenli hale getirmek istiyor musunuz? işte chrome'un hotspot'u(ondan çok daha iyi) bu uygulama tam size göre. vpn kullanarak requestlerinizi bir avrupa ülkesinden geliyormuş gibi gösterip tüm yasaklı sitelere girmenizi sağlar. bağlantınızı kripto eder, kamusal alanda girdiğiniz wifilerde sizi korur.
lastpass: free password manager: dünyanın en iyi şifre yöneticisi uzmanı. tüm şifrelerinizi (kendi sayfalarında açıkladıkları) yüksek güvenlik özellikleri ile internet üzerinde tutuyorlar. öncelikle chrome'u açtığınız gibi bu uzantı sizden (ana şifre) kasa şifrenizi istiyor. kasa şifresini girdikten sonra siz bir sayfaya login olmak istediğinizde otomatik olarak şifrelerinizi dolduruyor hatta (ayarlarsanız)auto-login yapıyor. hatta isterseniz template olarak ayarladığınız form alanlarını(kullanıcı adı, mail, isim soyisim, adres, telefon vs.) register sayfalarında otomaik olarak dolduruyor.(bu çok şık özellik/1 tane ayarlasanız yeter) sizin tüm şifrelerinizi ve hatta uygulamaya giriş yaptığınız (ana, main, temel) şifrenizi bile kendi sunucularında tutmadıkları için oldukça güvenli. sörf yaparken şifre girme yükümlülüğünüzü kaldırdığı gibi, benim gibi yüzlerce farklı web sitesinden, uygulamasından üyelik alan ve şifrelerini unutan bir tip iseniz hayat kurtarıcı bir araç. lastpass özellikle 10 farklı mail adresi bulunan, bir çok sosyal medya ile aktif bağlantılı veya forumlar gibi uygulamalarda kullanıyorum. kesinlikle tavsiye ederim. hem güvenli hem de sörf hızınızı çok arttırıyor.
the great suspender : en sevdiğim chrome uygulaması desem yeridir. örnekle açıklayacağım. şimdi bir konuyu araştırıyorsunuz ve 20 tane tab açtınız. her tab ortalama 40-50mb ram yediğini düşünürseniz ortalama ram tüketiminiz 1gb'ye yakınsıyor. işte the great suspender burada devreye giriyor. sizin ayarladığınız bir süre içinde(ben çok tab açtığım için 15dk) uğramadığınız sayfaları suspend edip tüm ram tüketimini düşürüyor. suspend edilen sayfalara tekrar tıkladığınızda ise sayfayı cachelediği için çok hızlı bir şekilde karşınıza getiriyor. suspend edilen sayfaya tıkladığınızda sayfanın load olma süresi yaklaşık 0.5~1 sn arası. muhteşem bir uzantı mutlaka kullanın.
cotton eyed joe uyarısı üzerine: suspender'ı yüklediniz, silmeye çalışıyorsunuz. silerken suspend edilen tabları mutlaka tekrar açtıktan sonra silin. yoksa tablarınız uninstall ederken uçar.
translator: muhteşem ötesi bir extension. ingilizce bir yazı okuyorsunuz ve benim gibi adhd'den muzdarip, konsantrasyonu çabuk dağılan bir insansanız bu extensionu hemen indiriyorsunuz. uygulama basit ayarlarını yaptıktran sonra bilmediğiniz kelimeye control+click yapıyorsunuz yani ctrl'ye basarak tıklıyorsunuz. küçük bir balonda size kelimenin ilk çevirisini sunuyor. altındaki açılan menüden ise diğer çevirilerini görebilirsiniz. hayat kurtarıcı, verimlilik arttırıcı muhteşem bir hizmet. mutlaka kullanın.
onetab: bir verimlilik uzantısı. istediğiniz bir konuda araştırma yapıyorsunuz ve 30 tane tabın arasında bunaldınız mı? onetab indirip tek tıkla tüm tabları şık ama çok kullanıcı dostu bir tabda topluyorsunuz. okumak istediklerinizin üzerine tıklıyorsunuz ve voila! tab karşınıza açılıyor. böylece tabların içinde kaybolmadan ve tüm tabların isimlerini/linklerini görerek araştırma verimliliğinizi arttırıyorsunuz. çok sık kullandığım bir uzantı.
freshstart - cross browser session manager: bir başka leziz verimlilik uzantısı. şimdi hepimiz internette belirli bir konu üzerinde araştırma yaparken işimizin yarıda kesildiği veya başka bir iş için farklı tabler veya window'lar açtığımız olmuştur. bu uzantı sayesinde artık eski araştırma tablerinizi kaybetmenize gerek yok. tüm tableri, akıcı ve kullanıcı dostu bir arayüz sayesinde session olarak kaydediyor ve istediğiniz zaman geriye çağırabiliyorsunuz. ama burada bitmedi! asıl en önemli özelliği tüm bu sessionlarınızı `:(chrome gmail accountu sayesinde zaten her yerde senkronize)` session manager uzantısı indirdiğiniz tüm browserlardan görebiliyorsunuz. burada da bitmedi! evdeki bilgisayarı bir çok kullanıcı mı kullanıyor? kendi accountunuzdan logout olduğunuz anda kimse sizin sessionlarınızı göremiyor. muhteşem değil mi? ne duruyorsunuz kullanın gari!
panicbutton: adı üzerinde panic button. iş yerinde facebook'ta gezerken, bir kafede nahoş bir içeriğe bakarken, evde ilginç filmler izlerken kullanabileceğiniz tüm sekmeleri kapatıp, tekrar bastığınızda açan bir uygulama. onetab ile karıştırmayın. onetab bir çok sekmeyle başa çıkabilmeniz için tasarlanmışken panicbutton sadece gezdiğiniz siteleri saklamakla yükümlü.
------önemli!
burada onetap, freshstart, panicbutton arasındaki farkı okumuşsunuzdur. ama sizlere bunu örnekle pekiştirmek istiyorum.(öğretmenim gibi adamım, pekiştiririm). bugün play framework'te dependency injection konusunu incelerken 20-30 tane tab açtım. tüm bu tabları onetap ile listeledikten sonra işime yarama ve okuma sırama göre tableri teker teker açarak okumaya başladım. aralarında gereksiz tableri yine onetab sayfasından eledim. sonra akşam üstüne doğru canım sıkıldım twitter'dan geyik kovalamaya başladım. bir iki yazı okuduktan sonra arkamdan geçen müdür'ümüz necmi beyi görünce `:(10 numero müdürümüz var, tüm gün facebook'ta dolaşsam gıkı çıkmaz) panicbuttonuyla tüm tableri sakladım. tehlike uzaklaştıkltan sonra panicbuttonuyla tekra sekmeleri açıp twitter, facebook üzerinden vakit öldürmeye 15 dakika daha devam ettim. ardından tekrar araştırma konumu 1 saat daha gözden geçirmemle beraber tüm tableri evde okumak üzere freshstart:sessionmanager'a kaydettim ve işten çıkıp eve geldim. evdeki bilgisayarımdan tekrar tableri açarak kaldığım yerden çalışmaya devam ettim. umarım bu örnekle uzantıların kullanım farklarını anlamışsınızdır.
https everywhere: her siteye https protokolüyle bağlanmanızı sağlayan uzantı. internetin gelişmesiyle beraber güvenlik ihtiyacı gün giderek artıyor. https ise http yerine kullanılan daha güvenli bir metin transferi protokolü. tüm kullandığımız internet açılımı hyper text transfer protocol olan bu protokol üzerinden dönüyor. https açılımı ise hyper text transfer protocol with ssl. kısacası güvenli internet istiyorsanız bu uzantıyı edinin.
chime: gmail, facebook, twitter, stackoverflow, quora, github, flickr gibi sitelerden anında notification almanız için tasarlanmış uzantı. tüm bu sitelerin hepsini tek bir extensionda görmek, listelemek ve gerektiğinde tek tıkla notificationa gitmek için biçilmiş kaftan. internet hızınızı arttıran bir diğer extension.
hoverzoom: zaman kazandıran bir uzantı. internete konan resim linklerine, facebook ve twitterdaki fotoğrafların üstüne gelince onları gerçek boyutuyla görmenizi sağlayan bir uzantı. kısacası linkin veya fotoğrafın üstüne geliyorsun sana gerçek boyutuyla tık diye gösteriyor.
social fixer for facebook: kozmetik bir uzantı ile karşınızdayım. facebook deneyiminizi bu çok iyi kurgulanmış uygulama ile katlayın. facebook'u baştan aşağı değiştirip, facebook'un aptal özelliklerini, reklamlarını engelleyen, ona bir çok şukela özellik katan facebook'u daha eğlenceli ve verimli hale getiren bir uzantı. ----uyarı---- social fixer uygulamasının da kendi içinde hoverzoom uygulaması var. ilk facebook'u açtığınızda wizard yardımıyla kurulum yaparken bu özelliği açmak için size soruyor. mutlaka social fixer tarafındaki özelliği kapatın ikisi çakışıyor.
awesome screenshot capture: güzel bir screenshot uzantısı. ekranın sizin seçtiğiniz bir bölümünü screenshot alabilmesiyle gönüllerde taht kurmuş bir uygulama. ubuntu kullanırken sorun değil de, windows kullanırken ekran görüntüsü almanın ne kadar zor bir süreç olduğunu bilirsiniz. her ne kadar bu işi kolaylaştıran yardımcı programlar bulunsa da, en pratik çözüm bu uzantı. ctrl-shift-e tüm sayfa için, ctrl-shift-s ise sayfanın sizin seçtiğiniz bölümlerinde ekran görüntüsü almak için gerekli kısayol.
tureng dictionary : translator'ın her zaman yaptığı çeviriler tam yerine uymayabiliyor veya daha teknik kelimeler karşınıza çıkabiliyor. bu extension'ı kullanarak sol köşeden hemen kelimenin bin bir çeşit çevirisini alabilirsiniz. bildiğiniz tureng işte.
pocket : bildiğiniz pocket'in chrome extensionu. beğendiğiniz internette karşınıza çıkan ancak o anda okuyamadığınız veya arşivlemek istediğiniz websitelerini pocket hesabınıza atıyorsunuz. pocket'ın bir web, android, iphone clientları üzerinden istediğiniz zaman okuyabiliyorsunuz. aynı zamanda pocketladığınız tüm siteleri de taglarına göre ayırabiliyorsunuz. ben genellikle internette karşıma çıkan ve vaktim olmayan yazılım geliştirme alanındaki yazıları tagleyip pocketliyorum. taglemek,pocketlemek asdfggfh
reminder: bir ofis/verimlilik aracı. browser üzerinde takılırken sizlere zamanlı ve sesli reminder yerleştirme fırsatı sağlıyor. todoist'e koymayı gerektirmeyen işler için kullandığım bir uzantı.
todoist: gmail hesabınızla senkronize çalışabilen oldukça popüler bir to-do list uygulamasının chrome uzantısı. şuana kadar piyasaya çıkmış en popüleri ve en kullanışlısı. sadece to-do listesi yapmanızı değil, listeleri kategorilendirmenizi, reminderlar koymanızı, hatta koyduğunuz to-do listleri bitirme sürenize göre productivity yani verimliliğiniz ölçen bir uygulama. android, iphone ve web clientlarına sahip. kendi iş yerimize ait bir to-do list uygulamamız olduğu için genellikle gündelik hayatımdaki to-dolar için kullanıyorum.
-----efektif chrome klavye kısayolları-----
browser üzerinde bol araştırma yaparken tablar arasında geçişler, yeni sekme açmalarda hız peşindeyseniz buradan devam edelim. diğer internet siteleri gibi 100 tane kısa yolu buraya kopyalayıp yapıştırmayacağım. sizlere en sık kullandığım kısa yolların kısa bir listesini ve kullanım amaçlarını paylaşmayı daha uygun gördüm. zaten gerçekten meraklı olan chrome keyboard shortcuts yazıp internetten zilyon tane kaynak bulabilir.
bu arada unutmayın ne kadar az mouse kullanırsanız sörf hızınızı o kadar yüksek tutarsınız. üşengeçlikten ölenler klübünin bir üyesi olarak mouse'ye uzanmaktan tiksiniyorum. ne kadar az mouse o kadar çok hız.
mini mini bir nick konmustu uyarısı üzerine edit: mac kullanıcıları kısayollarında ctrl yerine cmd tuşunu kullanabilirler.
ctrl+t : en sık kullanılan kısayol. aynı pencere içinde yeni bir sekme açar.
ctrl+w: bulunduğunuz sekmeyi kapatır. browser'ın alt-f4'ü gibi düşünün.
ctrl+shift+t: hassiktir yanlış sekmeyi kapattık. korkma titre! ctrl+shift+t yap son kapattığın sekme geri gelsin. yetmedi mi? bir daha yap son kapattığın 2. sekme gelsin. (bunu ilk öğrendiğimde sandalyede zıplamıştım aq)
ctrl+1 / ctrl+8 1 numaralı sekme için ctrl+1'e, iki numaralı sekme için ctrl 2'ye, 8 numaralı sekme için ctrl+8' basınız. süper değil mi? sekmeler arası uçuş.
ctrl+tab / ctrl+shift+tab: tablar arasında soldan sağa doğru gidiş için ctrl+tab. bir nevi windows'un ctrl+tab kombinasyonu gibi. eee bu arabada geri vites yok mu gardaş dediğinizi duyar gibiyim. hayır değilim. ctrl+shift+tab ise sağdan sola gidiş için. biliyorum sizde 14 trab açıp mousela tıklamaya üşenip tüm tabları ctrl+tab ile gezenlerdensiniz!!
ctrl+d: sayfayı hızlıca favorilere eklemek için gereken kısayol. o sktimin yıldızı mousela tıklamak için çok uzakta.
alt+d: adres çubuğuna hızlıca gitmek için. hani www.feybuk.com yazdığın yere amcacım.
ne akilem ne divane uyarısı üzerin edit; f6 tuşuda aynı işlevi görüyor. ama f6 tuşuna basmak için sol eli dayandığı masadan kaldırmak şart. bu sıcak yaz gününde bilekler terledikçe masayla bütünleştiği için insanda f6'ya uzanmak yerine mouse ile tıklama dürtüsü yaratıyor. bu da benim sağlamaya çalıştığım sörf hızını düşürüyor. ctrl/shift/alt kombinasyonlarını kullanmak demek 10 cm karelik bir alanda çok hızlı bir şekilde sörf yapabilmenize olanak sağlamak demek.
ctrl+e buna yeni yeni ısınmaya başladım. bildiğiniz adres çubuğuna `?` işareti koyarak arama yapmanızı sağlıyor. şimdi siz soruyorsunuz tabi lan adress barına ne yazsak arama yapıyor zaten diye. yapıyor yapmasına ama sizin geçmişinizde ve favorilerinizde de(bookmark) arama yapıyor. böylece google'ın size verdiği tavsiyelerin liste halinde gelmesini engelliyorlar. şöyle örneklendiriyim. 1 haftalık araştırma maratonunda 30 tane favori edilmiş site ve en az 300 tane geçmişe kaydedilmiş site ile arama yaptığınızda karşınıza anca 1-2 tavsiye ve bir dolu geçmişte ziyaret ettiğiniz site çıkıyor. ctrl+e kullanın, kullandırtın!
alt+ sol ok / alt+sağ ok: sık sık kullandığım bir kısa yolu. bir önce ziyaret ettiğiniz sayfaya gidiyorsunuz. hatta ilk geldiğiniz sayfaya kadar gidebilirsiniz. tersi istikamet için ise alt+sağ ok kombinini giyerseniz çok yakışır size benje.
ctrl+shift+r: kozmetik bir kısa yolu. sayfayı cachede ki verileri silerek tekrar yüklüyor. developerlar ve ilgililer ne demek istediğimi anlarlar. ben daha fazla konuşmuyorum.
ctrl+f: bu şimdi aklıma geldi. bilmeyen vardır belki mk. bunu yeni öğrendiyseniz şimdi windows altındaki sys32 dosyasını ctrl+del yaparak siliniz. muhteşem bir hazza ulaşacaksınız emin olun.
ctrl+shif+n arkadaşının bilgisayarından(chrome'undan) facebook'a gireceksin ama ne geçmiş, ne çerez bırakmak istiyorsunuz. hemen ctrl+shift+n yapıp gizli modda chrome penceresi açıyorsunuz. voila! gizli modda ne yaparsanız yapın hepsi unutulur. chrome'da yapılan chrome'da kalır. (kimse kimseyi kandırmasın, bildiğin porno izleme kısayolu)
ctrl+0 hassktir ya scroll yaparken zoom ayarlarınız bozduk. defaulta(%100) dönmek için bu abimize gidiyoruz.
evet benim efektif olarak kullandığım aklıma gelen en önemli kısayollar bunlar. umarım sizlere ve internet deneyiminize biraz olsun bir şeyler katabilmişimdir. yazının sonlarına doğru ne kadar sıkıldığımı ve espritüel bir kişiliğe büründüğümü sizlerde gördünüz. sıkıldım şukelalarınızı bekler gözlerinizden öperim.
evet beyler, beyler diyorum çünkü yazının burasına kadar okuyan bir kadın varsa kafa dengidir zaten şimdi yazacaklarımı okumasında sakınca yok. ha bu arada kız arkadaşım hazal'da okuyacaktı bu yazıyı. eğer buraya kadar okuduysa cidden ilişkimiz farklı bir yöne doğru gidiyor galiba. neyse ona bir kalp <3 gönderiyorum. evet beyler demiştim en son. biliyorum hepimiz konulu filmler, türlü türlü alman hardcorelar falan izleyen insanlarız. bu yazıda gizlilik olarak bahsettiğim tüm eklentiler sizin porno deneyiminizi ve paranoyanızı yatıştıracak. sizlere kısa bir özet geçiyorum, at fava ilerde lazım olur.
zenmate: yasaklı siteler için.
panicbutton: tüm tabları hızlıca kapatmak için
ctrl+shift+n: gizli modda chrome açmak için.(geçmiş, çerez ve hiç bir iz bırakmaz)