SİYASET 13 Haziran 2018
110b OKUNMA     1114 PAYLAŞIM

Google Aramaları, Seçim Sonucunu Önceden Tahmin Edebiliyor mu?

24 Haziran'daki seçim gün geçtikçe yaklaşırken, bundan önceki seçimlerde Google'da yapılan aramaların seçim sonucuyla uyuştuğu fark edildi. Son Google istatistiklerine göre şimdiki cumhurbaşkanı adaylarının olası oy oranlarını biliyor olabiliriz.
Google Aramaları, Seçim Sonucunu Önceden Tahmin Edebiliyor mu?
iStock

google'ın seçimi önceden tahmin etmesi, 2014'te google'da cumhurbaşkanlığı adaylarının isminin aranma oranı ile seçim sonuçlarının örtüşmesi ve bu seçimin de buna bakarak tahmin edilebilecek olması olayıdır. basitçe anlatayım.

2014 seçim sonuçları 

erdoğan: 51.79

ekmeleddin: 38.44

demirtaş: 9.76

seçimden önceki son 30 gün google aramalarına göre

erdoğan: 23

ekmeleddin: 12

demirtaş: 5

2018 seçimleri

bu seçimde son 30 gün google aramalarına göre

erdoğan: 41

ince: 46

demirtaş: 6

akşener: 17

bu sonuca göre 2018 seçim sonuç tahmini

erdoğan: 37.27

ince: 41.81

demirtaş: 5.45

akşener: 15.45

il il veya diğer parti seçim sonuçlarına vs bakabilirsiniz, şu ana kadar büyük oranda tutmuş tahmin sistemi. umarım bu seçimde de tutar.

2014 son 30 gün: https://g.co/trends/kk8ta

2018 son 30 gün: https://g.co/trends/wu49m

Başka bir Sözlük yazarı, bu verileri daha derin bir şekilde incelemiş

öncelikle şunu belirteyim. burada veri analizi var, yorum değil. bu benim senelerdir yaptığım iş diyebilirim, burada partizanca değil tamamen objektif olduğuma ve salt verileri paylaştığıma herkesin huzurunda namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.

üstte arkadaşın paylaştığı sonucu yetersiz bulanlar için google adwords anahtar kelime planlayıcısı aracını açtım ve sizler için bir kaç analiz yapmaya karar verdim. rakamlar ortada, dileyen istediği şekilde yorumlama hürriyetine sahiptir. bu gibi veriler her daim üstünde konuşulması gereken, tartışılması gereken verilerdir. keşke elimin altında her iki siyasinin analytics erişimleri olsa, onları da inceleme şansım olsa. samimi anlamda benim için inanılmaz bir zirve olurdu.

2017 senesi haziran ve aralık aylarında arattırılma oranları

recep tayyip erdoğan: 100 bin ve 1 milyon arası.
muharrem ince 10 bin ve 100 bin arası


2018 senesi ocak ve nisan arası arattırılma oranları

recep tayyip erdoğan 100 bin ve 1 milyon arası
muharrem ince 10 bin ve 100 bin arası


2018 senesi 1-31 mayıs ayı arattırılma oranları

recep tayyip erdoğan 100 bin ve 1 milyon arası
muharrem ince 1 milyon ve 10 milyon arası


2018 haziran ayına ait keyword bilgisi yok, bu veri ay bitiminde adwords içerisine eklenir.

aramalara ait detaylar ss aldığım için net şekilde görünüyor. 

bu veriye google adwords hesabı olan herkes sahip olabilir. en üst menüde (eski görünümde) araçlar altındaki "anahtar kelime planlayıcısı" sekmesinden ulaşabilirsiniz. hizmet tamamen bedava olup herkesin kullanabileceği basit bir arayüze sahiptir.

hayatımın büyük bölümünü google enstrümanları ile geçirdim. search engine, adwords, analytics yatıp kalkıp kullandığım ve ezberlediğim hizmetleridir. bunun yanında adwords için dublin ofise ilk davet edilen isimlerden birisiyim. türkiye ofisiyle seneler öncesine dayanan diyaloglarım bulunur. 2007 yeşim hanım zamanlarından bahsediyorum, bilenler bilir. neyse konu dallanıp budaklanmasın.

şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki babanıza güvenmeyin ama google'a güvenin. ben google'ın şu ana kadar hata yaptığına henüz tanık olmadım. oranlar 3 aşağı 5 yukarı olabilir ama bu sıralama kolay kolay değişmez.

ön edit: şunları da ekleyeyim. trends hizmeti evet iyi bir veri sunuyor ama kesinlikle "tam sonuç budur" diyemezsiniz. trends hizmeti günlük hatta anlık olarak değişkenlik gösterebilir.

süreklilik önemlidir.

eğer trends verileri 30 günlük sürede sürekli aynı sonucu veriyorsa -ki burada artarak yükselen bir trend durumu söz konusu- burada süreklilik olduğu rahatlıkla söylenebilir.

trends neyi, nasıl ölçer?

google search (google üstünde yapılan arama) verilerini alır. arama sonrasında hangi siteye gittiğini ve o sitede neler yaptığına dair verileri sunmaz. yani o aramayı yapan kişinin düşünce bazında tam olarak hangi safta olduğunu bilemezsiniz. search verisi neyse onu görüyorsunuz.

bu veri baz alınabilir mi?

evet rahatlıkla baz alınabilir. şu an bu veride durum ortada. fakat bir de işin sosyolojik yapısı var. akp seçmenlerinden veya ince seçmenlerinden ne kadarı internet kullanıyor? yaş aralığı ve demografik yapılarının önemli olduğunu da belirtmek lazım.

ya internet kullanmayan kitle?

bu kitle sadece akp'de yok. bu kitle chp, mhp, iyi, hdp, sp kitlelerinde de var.
bu kitleler karşılıklı olarak bir birini dengelemeye yakın konumda(bence). hadi diyelim dengeleyemedi genel sonuçlar üstünde çok çok %2-3 fark oluşur diye düşünüyorum.

neden google verileri önemlidir?

google senelerdir arama motoru hizmeti veriyor değil mi? arama motoru çok kapsamlı ve düşündüğünüzden daha karışık algoritmalardan oluşur. ölçümleme ve bunu sürekli geliştirme düşündüğünüzden çok daha zordur. google uzun zamandır sağlıklı ölçümleme yapar ve tam sonucu sizinle paylaşır (analytics ve search console). google için veri ve verinin analiz edilmesi her şey diyebiliriz. şu veriyi analiz eden, doğru okuyan siyasiler emin olun sonuca biraz daha yaklaşır.

son not

trends verisi %100 gerçek zamanlıdır ve bu veriyi manipüle edemezsiniz. tahminim bu veri %98 oranında gerçek sonuçlara yansıma potansiyeline sahiptir. 


Bundan önceki bazı seçimlerin verileri ve dünyadan diğer örnekler de şöyle

1- 2014 ankara yerel seçimleri

mansur yavaş 30

melih gökçek 35

2- 2014 istanbul yerel seçimleri

mustafa sarıgül 55

kadir topbaş 18

3- bakın bu çok enteresan (16 nisan 2017 referandumu)

evet 29 hayır 23 (akp seçmeninin internet kullanımı sorgulanıyordu ekşi'de konuyla ilgili başlıkta, bu bağlamda enteresan; ama iki kelimeyi trend olarak incelemek iki lideri trend olarak incelemekten de farklı tabii ki)

1) veriler incelendiğinde 2014'ten bu yana internet kullanımının özellikle taşrada arttığını görebiliyoruz.

2) internet kullanımının daha yoğun olduğu ülkelerde bu trend sonuçlarının seçim sonuçları ile bir paralelliğe sahip olduğunu söylemek mümkün. ilk madde ile birlikte düşünüldüğünde ve 16 nisan referandumundaki arama trendlerinin seçim sonuçları ile paralelliği de göz önüne alındığında bugünkü verilerin 2014 yerel seçimindeki verilerden daha kıyaslanabilir olduğunu söylemek mümkün.

internet kullanımının yoğun olduğu ülkelerdeki sonuçlara örnek

1- amerika 2016

donald trump 47

hillary clinton 27

2- fransa 2017

emmanuel macron 47

marine le pen 29

(gerçek sonuçlar 66-34)

3- italya 2018

matteo salvini 39

luigi di maio 30

matteo renzi 22

(gerçek sonuçlar salvini 37.5, di maio 32.2 renzi 23, nokta atışı gerçekten)

sonuç

muharrem ince için olumlu bir gösterge olduğu açık, yani "aman canım bir değeri yok" diyen arkadaşlar yanılıyor, ama "şampiyonluk yakın meşaleyi yakın" gibi bir gösterge olmadığı da açık.

Bu içerik de ilginizi çekebilir