MODA 26 Temmuz 2019
50b OKUNMA     634 PAYLAŞIM

Giyerken Kökenini Aklımızdan Bile Geçirmediğimiz Tişörtlerin Aslında Erkek İçliği Olması

Algı yönetimi sayesinde bazı kıyafetlerin nasıl günlük dolaşıma sokulabileceğini gösteren bir olay.

bugün hepimizin bayıla bayıla giydiği tişörtler aslında algı yönetimi sayesinde kıyafet şeklinde kabul ettirilmiş erkek içliğidir.

erkek içlikleri 1800’lü yıllarda üretilmeye başlamış bol düğmeli komik şeylerdi. düğmeleri bol olduğu için dikiş bilmeyen bekar erkeklerin hali duman olurdu. 1904 senesinde amerikan cooper firması ilk düğmesiz tek parça içliği üretti ve kullanım kolaylığı sebebiyle satış rekorları kırdı. 1907 senesinde amerikan ordusu duruma uyanarak bu içliklerden onbinlerce sipariş etti ve üniformaya kattı.


ikinci dünya savaşı sonrası harpten dönen askerler ve öğrenciler bu içlikleri normal kıyafet olarak giymeye başlasa da o günlerde genel olarak erkek adam gömlek giyerdi ve içlikle sokağa çıkılması düşünülemezdi. içliğin üretimi ve depolanması kolaydı. hele erkeklere bir kabul ettirilebilse büyük bir sektör doğabilirdi. en etkin algı yönetimi üssü olan hollywood devreye burada sokuldu. 1951 senesinde ihtiras tramvayı filmi piyasaya sürüldü. iki büyük yıldız vardı. efsane aktör marion brando ve üzerine müthiş yakışan hatta son derece çekici ve sıradışı duran beyaz içlik. kadınlar brando'ya bayıldı ve üzerindeki içliğe başka bir gözle bakmaya başladılar. tabi bir anda binlerce erkek beyaz içlikleri aynen brando gibi sokaklarda giymeye başladı.


ve ne oldu... içlik artık içlik değildi. o tişört isimli yeni ve çok moda bir giyim eşyasıydı. ardından gelsin yepyeni bir sektör ve gelsin milyon dolarlar. bu örnek algı yönetiminin gücünün farkına hala varamayan ve bu aralar nasıl satış yapacağını düşünen giyim firmalarımıza gelsin. etkili algı yönetimi ve doğru formül içliği bile moda haline getirebilir.

kaynak

Topuklu Ayakkabının Mısırlı Kasaplardan Günümüze Uzanan İlginç Tarihi