İŞ HAYATI 16 Ocak 2019
82,1b OKUNMA     856 PAYLAŞIM

Gillette, Son Reklam Filmiyle Neden Dünya Çapında Linç Yiyor?

Dünyaca ünlü tıraş bıçağı markası Gillette'in; #MeToo hareketine, cinsel zorbalığa, maçoluğa gönderme yapan son reklam filmi büyük tepki çekti. YouTube'da yaklaşık 600 bin dislike alan reklam filminden sonra internette Gillette'e boykot çağrıları yükseldi. Beğenenlerin sayısının da hiç az olmadığı videoyu önce izleyelim, sonra neden bu kadar tepki çektiğini irdeleyelim.

Öncelikle reklam filmi

Reklamı beğenmeyenler neden beğenmedi?

reklamda bir tıraş bıçağı şirketi tutmuş bana kadınlara karşı nasıl davranacağımı, çocuğumu nasıl yetiştireceğimi falan anlatmaya kalkıyor. bu da yetmez gibi reklamı izleyince tüm erkekler tacizci, kavgacı yaratıklarmış gibi lanse edip tepeden bakarak akıl veren mesajlar görüyorsunuz. açık açık "tüm erkekler böyledir" denmese de çıkan mana bu. iyi erkek olmak denince akla neden tacizden vazgeçmek geliyor? tacizcilik erkeklikle beraber gelen varsayılan bir özellik midir? içindeki ufak bir azınlığın işlediği suçtan dolayı bir insan grubunun -burada bahsedilen insan grubu dünyada yaklaşık 3.5 milyar insanı kapsıyor- tamamını o suça meyilliymiş gibi yansıtmak ırkçılık değil midir?

hala anlamadıysanız, yarın örneğin bir ped reklamının kadınlara yönelik olarak "lütfen servet avcılığı yapmayın, çocuklarınızı dövmeyin, nafaka davalarıyla eski kocalarınızı süründürmeyin, masum erkeklere taciz iftirası atmayın. kadınlık böyle olmaz." diye bir mesajla reklam yayınladığını, sonra "ya tüm kadınlara demedik" diye kendini savunduğunu düşünün ve tepkileri hayal edin.

Beğenenler neden beğendi?

bir erkek olarak söyleyebilirim ki yaptıkları reklam gayet güzel olmuş.

cidden bu reklamda erkeklere hakaret görmek çok enteresan ya. reklamda zorbalık, cinsel taciz, tecavüz, kavga, "toxic masculinity" kötüdür yapmayın, yapana da göz yummayın deniyor ve adamlar bunu hakaret olarak algılıyor. herhalde bunları olağan ve hatta iyi şeyler olarak görüyorlar ki bunların kötü şeyler oldukları yüzlerine vurulunca bunu hakaret zannediyorlar. ataerkil saçmalıkları o kadar kanıksamışlar ki bunlar aleyhine bir şey söylenince bunu küfür sayıyorlar. yarın bir gün bunlar çocuklarının başına gelse yine "boys will be boys" diyebilecekler mi acaba?

Pazarlama açısından bakacak olursak

verilmek istenen mesajın doğru olması, yerinde olduğunu göstermiyor. tüm şirketler sosyal sorumluluk projelerinin peşinde, çevreye, insana, sanata bayıldıkları için değil tabii ki.

müşteri sempatisini kazanmak önemli. ancak şurası bir gerçek ki bu tip duyarlı hareketler daha ziyade kadınlar üzerinde etki yaratıyor. kadın müşterilerin tercihlerini daha çok etkiliyor.

neredeyse tamamen erkekler için üretim yapan bir şirketin konudan bağımsız olarak sosyal sorumluluk projeleriyle hedefledikleri satış veya müşteri bağlılığına erişebileceğini düşünmemekle birlikte, seçtikleri sosyal sorumluluk konusunun da cinsiyet rolleri ile ilgili ve ağırlıklı olarak kadınların gündeminde olan bir konu olması müşteri kitlesi içerisinde (youtube beğenilerine de bakılırsa) en azından faydalı olmayacaktır.

erkeklerin çoğuna eşlerinin/sevgililerinin traş bıçağı satın aldığını düşünüyorlarsa belki...

mesajda yanlış bir şey yok; tacizi, şiddeti övmemek maskülenliğin karşısında olmak demek değil. yine de traş olursanız daha modern daha hoş görünürsünüz “işte bu adam gibi” tarzındaki reklamlar daha olumlu etki yaratırdı. bu anlamda pazarlama departmanı için fuzuli ya da negatif bir harcamadır ve finansal anlamda başarısızlık olarak görülebilir. pazarlama ekibindeki kadınların ve onların suyuna giden politik doğrucu “modern” erkeklerin de bu reklamda payı olduğunu ön görmek zor değil.

ha kadınlar ağda yerine tercih edecek satışlar artacak deniyorsa orasını bilemem.

İnsana İhtiyacı Olmadığı Halde Ürün Aldırmak İçin Yapılan Pazarlama Katakullileri