SİYASET 4 Temmuz 2024
18,9b OKUNMA     119 PAYLAŞIM

Gerçek Olduğuna İnanmanın Güç Olduğu İlginç Amerika Birleşik Devletleri Yasaları

Amerika Birleşik Devletleri eyaletleri, birbirinden ilginç yasalarla dolu. İşte onlardan bazıları.

- alaska'da hareket halindeki bir uçaktan canlı bir geyiği aşağı itmenizi yasaklayan bir yasa varmış…

- arizona'da bahçenizde bir kaktüs varsa, onu kesmek yasa dışı olabilir çünkü vahşi
saguaro kaktüsü koruma altındaymış.

- kaliforniya'da hayvanlar bir kilise ya da okulun 500 metre yakınında çiftleşemez

- colorado’da sarhoş bir şekilde ata binmek yasa dışıdır.

- montana’da trene veya demiryolu hattına zarar vermek amacıyla hayvanları gezdirmek 50.000 dolara kadar para cezası ve beş yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanabilirmiş.

- connecticut'ta dövmeli köpeklerin yetkililere bildirilmesi gerekiyor.

- idaho'da deveye binerken balık tutmak yasak!

- iowa'da atların yangın musluklarını yemesi yasaktır.

- maryland’da sinema salonlara aslan getirmek yasak!

- wyoming'de bir balığı ateşli silahla yaralamak yasakmış.

- michigan’da basınç odası kullanarak bir köpeği öldürmeniz yasa dışıymış.

- norfolk, nebreska’da bir kadının gece dışarı çıkması, korse giymediği ve yanında erkek bir refakatçi olmadığı sürece yasa dışıdır.

- ohio'da yeraltındaki bir kömür madeninde çalışıyorsanız, işveren size yeterli miktarda tuvalet kağıdı sağlamak zorundaymış. tuhaf bir yasa….

- colorado'da evinizin bahçesine suni kar yapmak için izin almanız gerekliymiş, izin almadığınız takdirde yasa dışı iş yapmış oluyorsunuz.

- eğer rhode ısland'da birini ısırırsanız, 1 ila 20 yıl arasında hapis cezası alabilirsiniz.

- delaware'de evcil köpek ya da kedilerin kürklerini satmak, takas etmek ya da satışa sunmak yasa dışıymış. bunu yapmanız halinde para cezası ve 15 yıl boyunca hayvan sahiplenememe gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

- hawaii’de kafanıza göre istediğiniz ilanı istediğiniz yere yapıştırmanız yasa dışıymış çünkü şehrin kentsel estetik kaygısı varmış.

- florida'da bir iş yeri kuracaksanız, binanızın kapısının dışa doğru baktığına emin olun çünkü bu acil durumlarda içerideki insanların kaçabilmesini sağlamak için bir güvenlik yöntemiymiş. yapmazsanız cezası var tabii ki! :)

- pennsylvania’da dışarıdaki buzdolabınızın üstünde uyumanız yasa dışıymış.

- arizona'da eşeğinizin küvette uyumasına izin veremezsiniz, bu yasa dışıymış!

- hartford, connecticut'ta yaya geçidinden elleriniz üzerinde geçmeniz yasa dışıymış.

- kuzey carolina'da bir fil kullanarak tarlanızı süremezsiniz!

- louisiana’da sipariş vermeyen bir arkadaşınızın evine pizza söylemeniz yasa dışıymış. bunu yaparsanız 5.000 dolar para cezası varmış. bu arada, evinize yanlışlıkla teslim edilen bir pizzayı kabul etmeniz de yasa dışıymış çünkü buna hizmet hırsızlığı deniyormuş.

- seattle şehrinde her iki taraf da onaylarsa sorunlarınızı erkek erkeğe çözebileceğiniz bir kavga yasası varmış, ancak karşı taraf gönülsüzse ve siz yine de hamle yaparsanız bunun da ağır bir cezası varmış.

- alabama'da arka cebinize dondurma külahı koymak yasa dışıymış çünkü vakti zamanında atları çalmak için dondurma külahları kullanılmış.

- pocatello, ıdaho'ya yolunuz düşerse markette kasiyere gülümsemeyi unutmayın çünkü gülümsememek yasa dışıymış.

- utah'ın nereden satın alınacağına bağlı olarak değişen birkaç garip alkol yasası varmış. örneğin, bir kasabada akşam 9'dan sonra hiçbir alkol ürünü satın alınamazken birkaç mil ötedeki bir kasabaya gidip gece 1'e kadar istediğiniz kadar satın alabiliyorsunuz.

- tennessee yasaları gereği herhangi bir sosyal medya hesabınızın şifrenizi başkasına vermeniz yasakmış. düşünsenize ne ilişkiler bitmiştir burada. kızım yasalar izin vermiyor diyorum, niye inanmıyorsun!? 

- new jersey'de filinizi yolun kenarına bağlarsanız, sanki bir arabaymış gibi taksimetreye ödeme yapmanız gerekiyormuş. 

- atlanta’da mağaza perdeleri kapalı olmadığı sürece bir vitrin mankeninin üzerindeki kıyafetleri değiştirmek yasa dışıymış.

- massachusetts'te pencereler açıkken yüksek sesle horlayamazsınız, çevreyi rahatsız edebileceğiniz için cezası varmış.

- oklahoma'da balina avlamak yasa dışıymış. insanlar bunu oldukça absürd buluyor çünkü oklahoma'nın karalarla çevrili bir eyalet olduğu belli, ancak bunun arkasındaki neden catoosa ve muskogee'deki limanlarmış.

- new jersey'de bir benzin istasyonuna giderseniz, kendi benzininizi doldurmanıza izin verilmiyor. bunu yapmanız yasa dışı.

- bu mississippi gibi birkaç eyalette olan bir yasa; eğer gerçekten evinizin etrafına izinsiz giriş yapan kişiler varsa, göğsüne doğru bir uyarı ateşi açabilirsiniz.

- new orleans'ta timsahınızı yangın musluğuna bağlamak yasa dışıdır.

şurada başka ilginç yasalar da var.