TELEVİZYON 6 Eylül 2024
5,2b OKUNMA     70 PAYLAŞIM

George R.R. Martin'in House of the Dragon 2. Sezona Yaptığı Eleştiriler Neden Biraz Garip?

Game of Thrones'un öncesini anlatan House of the Dragon dizisinin eleştirilen 2. sezonuna, serinin yazarı George Martin de sallamış ama baktığı yer sanki çok da doğru değil gibi. Bunun sebeplerine bir bakalım.

yarım saat içinde kaldırdığı blog post'unda house of the dragon yapımcısı ryan condal'a, özellikle dizinin ikinci sezonunda yaptığı tercihlerden dolayı sert bir eleştiri yapan yazar. yazıyı kaldırmasının sebebi hbo'nun tepkisi mi yoksa bu eleştiriyi kapalı kapılar ardında yapmasının daha doğru olacağını fark etmesi mi henüz bilmiyoruz.

ancak bu yaptığının çok büyük gaf olduğunu belirtmek lazım. öncelikle eleştirinin içeriği kitap serisini sevenlerin neredeyse büyük bir kısmının kısmen sorun yaşamadığı konular üzerine olması ve yine bu fanların asıl eleştirdiği konulara hiç değinmemesi tamamen beklentilerin altında kaldı (geçtiğimiz hafta boyunca fan kitlelerinde, forumlarda ve podcastlerde hep bu eleştirinin geleceği konuşuluyordu ve herkesin beklentisi dizide yanlış yapılan senaryo tercihleri, kötü yazılan karakterler ve sezonun olay akışının doğru olmaması yönündeydi).

bir diğer ve aslında önemli mevzu ise; bu eleştirileri açıkça yapmanın hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini -bu tecrübede bir yazarın- düşünememiş olması. ne olacaktı hbo çıkıp "aa evet george haklısın, senarist ve yapımcılar diziyi batırdı 3. ve 4. sezon çok daha kötü olacak" mı diyecekti?

olayın derinine inmek gerekirse eleştiriler çok yersiz... (martin'in postu da spoiler içerdiği ve ben de birkaç spoiler'a değineceğim için spoiler altında yazıyorum)

Uyarı: Spoiler içerir.


özetlemek gerekirse martin, maelor targaryen'in dizide gözükmemesini kelebek etkisi altında 3 olayı etkileyeceğini söylemiş

bu olaylar sırasıyla;

1. blood & cheese (2.sezon 2. bölümdeki "a son for a son" sahnesi)

2. maelor targaryen'in bitterbridge'deki ölümü ve maelor'un ölüm haberini kaldıramayan helaena'nın intihar etmesi (martin'e göre sebep buymuş)

3. helaena'nın intihar etmeyip aslında öldürüldüğü dedikoduları ile "başlayan" isyanın storming of the dragonpit ile sonuçlanması.

eleştirinin bu maddeler üzerine yoğunlaşmasının tamamen saçma olmasının sebebine gelince

1. blood & cheese sahnesi evet kitabı okuyanları tamamen tatmin etmedi (kitaplardaki sahne daha vahşi ve sarsıcı olduğu için). ama diziyi izleyenlerin çoğunluğunu oluşturan ve kitapları okumamış izleyiciler için gayet sarsıcı bir sahneydi ve görevini yaptı. ayrıca bu sekansta eleştirilmesi gereken onca şey varken (katillerin salaklığı, olayın katillerin gözünden anlatılması, alicent & cole yatak sahnesinin gereksiz yere bu sekansa dahil edilmesi vs.) ve hbo televizyonda 2 yaşında bir bebeğin öldürülmesini yasal olarak yayınlamaktan zarar gördüğünü düşünürken, tek bir noktaya odaklanmak tamamen gereksiz yaygara koparmak.

2. kitapta maelor'un ölümü evet duygusal ve acınaklı bir olayken hikayenin olay örgüsünü hiçbir katkısı yok. martin yazısında bu haberin helaena'nın intihar etmesine sebep olduğunu yazsa da kitabı okuyan kimse bu fikre kapılmamıştı. zira kitapta bu iki olay arasında (pek çok savaş, entrika sahnesi içeren) tamı tamına 40'a yakın sayfa var. kaldı ki kendi sözleriyle martin, dizinin ortaya koyduğu helaena karakterini kendi yazdığı ve hayal ettiği versiyondan çok daha fazla sevmişken, ve bu intiharı yine gayet düzgün bir şekilde senaryolaştırma şansı hala varken; dizide gösterilmeyen bir bebeğin ölümünün bütün olay örgüsünü bozacağını iddaa etmek hiç ama hiç mantıklı değil.

3. storming of the dragonpit ile sonuçlanacak king's landing ahalisinin başkaldırması için bu sezonda bile gayet yeterli diyaloglar işlendi. ve bu olayın sebebinin "helaena öldü diye bütün ejderhaları öldürelim" gibi saçma bir şey olmadığı kitapları okuyan neredeyse herkesin aklına gelmiştir. bütün bu olayları maelor yok diye anlamsız hale getirecek hiçbir mantıklı açıklama olamaz.

gerçek duruma gelecek olursak dizinin temelindeki sorunlar bütün bu yaygaranın kopmasına sebep oluyor

1. martin'i ne kadar seversek sevelim, fire and bloodgenel olarak fanlara merak ettiği konularda konuşacak ve eğlenecek pek çok malzeme vermiş olsa da; "dance of the dragons" hikayesi kesinlikle "vizyona aktarmak için" zayıf bir hikaye. diyaloglar asıl serinin kalitesinin kat kat altında. bu eserden mükemmel bir televizyon dizisi yaratmaya kalkmak başlı başına imkansıza yakın bir iş.

2. hem kitaptaki hem de dizideki ana karakterler savaş başladıktan sonra neredeyse hiçbir şey yapmıyor. evet daemon'un hikayedi sonu çok epik ama oraya kadar yaptıkları savaşı neredeyse hiç etkilemiyor. benzer şekilde rhaenyra savaş başladığında zaten yeni doğum yaptığı için hiçbir yere gidemiyor ve hiç bir olaya karışamıyor. king's landing'e gidiyor ve geri dönüp ölüyor. alicent ise aegon taç giydikten sonra neredeyse hiç ama hiç olayın içinde değil.

3. bütün yaşanan olaylar, savaşlar, ihanetler, isyanlar vs. o kadar kısa süresinde gerçekleşiyor ve neden sonuç ilişkisi o kadar zayıf ki; bütün hikayenin 4 sezonluk bir diziye tutarlı bir şekilde yayılması çok ama çook saçma. burada kızılması gereken tabi ki hbo'nun paragözlüğü.

sonuç olarak

grrm kalan ömründe sevenlerinden gördüğü hayranlığın devam etmesini istiyorsa artık diziyi (ve diğer yapılacak dizileri) tamamen salması ve the winds of winter kitabını bitirmeye odaklanması lazım (belki 4. dunk & egg hikayesini yazarak gaz alabilir). ama yapabilir mi, hiç sanmıyorum.