BİLİM 11 Ocak 2021
27,7b OKUNMA     543 PAYLAŞIM

Gece Uzaktaki Işıklar Neden Yanıp Sönüyormuş Gibi Görünür?

Uzaktaki sokak lambalarının vs. geceleyin yanıp söner gibi göründüğünü mutlaka fark etmişsinizdir. Bunun nedenini kısaca açıklayalım.

hepimiz fark etmişizdir; gece balkondan dışarıya baktığınızda uzaklardaki bina ve sokak lambaları yanıp sönüyormuş gibi durur. bunun neden olduğunu küçüklüğümde hep merak etmiştim ve kendimce yeryüzünden atmosfere yayılan ısıdan kaynaklanabileceğini düşünmüştüm. çünkü yazın asfalta baktığımızda arabaların uzaktan dans ediyor gibi gelmesi ben hep heyecanlandırmıştır. 

velhasıl kelam, ileride fizik dersi aldıktan sonra, fizik hocamın elektrik konusunda, alternatif akımın bir frekans değerinin olduğunu ve bu frekans değerinin o ışık kaynağının saniyede kaç kez yanıp söndüğünü anlattıktan sonra ve hatta benim o zamana kadar ki merak ettiğim bir şeyi örnek vererek pekiştirmesiyle, aklıma ağaca kazınmış baş harfler gibi kazınmıştı. 

örnek verecek olursak; şehir şebekeleri 50 hertz civarında çalışmaktadır. bu, o lambanın saniyede 50 kez yanıp söndüğünü gösterir. gözümüz bu farklılığı yakındaki lambalarda fark edemez ama çok uzaklardaki bir lambada bu küçük aralığı algılar.

alternatif akım kaynaklı ışıklar uzaktan bakınca azalıp artarlar, diğer bir ifadeyle titrerler. evlerde, iş yerlerinde, sokak aydınlatmalarında vs. alternatif akım kaynaklı elektrik kullanılır. sebebine gelicek olursak; elektriğin voltaj değerinin (gerilim değeri) sinuzoidal eğri çizecek şekilde üretilmiş olmasıdır. eğriyi inceleyecek olursanız; sıfır noktasından ve maksimum noktadan belirli bir frekansta sürekli tekrar ettiğini görürsünüz. frekans değeri bazı ülkelerde farklı olmakla birlikte ülkemizde 50 hertz'dir. frekans değeri birim sürede kaç defa yanıp sönecegini ifade eder, voltaj değeri ise ne kadar parlayacağını ifade eder.