İLİŞKİLER 23 Aralık 2019
180b OKUNMA     830 PAYLAŞIM

Garipsediğiniz Çiftlerin Neden Birlikte Olduğunu Anlatan Bağlanma Olayı: Pair-Bonding

Hem "bu çocuk bu kıza nasıl katlanıyor?" gibi soruların cevabını veren, hem de evrimsel bir koruma olayını anlatan pair-bond olayını kısaca açıklayalım.
The Big Bang Theory

Nedir?

pair-bonding, genelde çiftleşmeyi kolaylaştıran (eğer pair farklı cinsiyetlerdeyse), iki hayvan arası bağlanma olayı. aşkın biyolojik adı gibi, ama tam da değil; zira pair-bonding nerdeyse tüm hayvanlarda var ve yeri geldiğinde ebeveyn-çocuk bağlılığına da pair-bond deniyor. (bi de bunun bir türkçesi olması lazım sanki, ama standart türkçe adı nedir bilmiyorum.)

ekleme: hayvan türlerinin çok az bir kısmı çiftleşmeye yönelen pair-bond oluşturuyormuş aslında. memeli türlerinin sadece yüzde üçünün bu tarzda pair-bond oluşturduğu gözlemlenmiş. mesela tilkilerde olmasına rağmen şempanzelerde olmuyor. şempanzelerde olmamasının nedeni de dişi şempanzelerin çiftleşip doğurduktan sonra yavrularını büyütmek için ikinci bir şempanzeye ihtiyaç duymamasıymış (ağaçlarda yaşadıkları için avcılardan korunmaları gerekmiyor, yavru şempanze annenin sırtında taşınabildiği için annenin elleri serbest falan).

seks sıradan bir olay değildir

seks yeme içme gibi bir ihtiyaç da değildir. 6 ay sevişmezsen bir şey olmaz. en fazla biraz moralin bozulur ama yemek yemeden bırak 6 ayı, 6 gün bile geçiremezsin. sevişmek neticesinde dünyaya yeni bir canlı getirme potansiyelinin ve sorumluluğunun olduğu, gayet lüks bir eylemdir. inanmıyorsan geçmişte çocuk sahibi olmayı başarmış 17 erkekten biri olan atalarına sor: https://psmag.com/…-one-man-6d41445ae73d#.xhsj6pjn6

seks, yemek-içmek gibi bir ihtiyaçtır diyenler zannediyorum ki ömründe sevişmemiş ve seksin insan fizyolojisine ve psikolojisine olan etkisini hiç deneyimlememişler. etrafında "yahu bu çocuk, bu aptal kıza nasıl katlanıyor?" diye sizi düşündürten çiftler vardır. heh, gelin işte size o çocuğun, yanındaki kıza niye katlandığını anlatayım.

bir çift yeterince kez beraber olduğunda aralarında psikolojik ve biyolojik bir bağ oluşur. buna pair-bonding deniyor. sen buna aşk diyorsun, üzerine şiirler şarkılar yazıyorsun. o şey aslında evrimsel bir mekanizma ve çiftin birbirinden ayrılmasına engel olup, doğacak çocuğun yanında kalmasını sağlıyor. mucizevi ve süper bir olay hakikaten. böyle kuvvetli bir bağı doğurabilecek bir aktivite kafaya esenle yapıldığında günün sonunda kimseyle bağ kuramayacak hale gelip, boş gözlerle etrafa bakan bir müptezele dönülür. bunu yazıyorum ama deneyimlemeden anlaşılması mümkün değil. anladığınızda da geç olmaz umarım. dolayısıyla isteyen istediğiyle sevişsin demek teoride kulağa hoş gelse de pratikte psikolojisi kaymış pek çok insan yaratıyor. işin std kısmına değinmedim bile...

kaynak

Ayrılık Acısı Çekme, Aldatma ve Aşırı Bağlanma Gibi Davranışları Neden Sergileriz?