French Press'te En Güzel Sonucu Verecek Şekilde Kahve Yapma Yöntemi
french press... aklınıza gelebilecek her demleme ekipmanına sahip olmama rağmen hala en çok keyif aldığım kahveleri demleyen, en eski usül kahve demleme ekipmanlarından biri.
elimdekiler: espresso makinesi , v60, filtre kahve makinesi, moka pot, phinfilter vs... ama sabahları, 4 senedir özellikle kahvaltıya french press tercih ediyorum. kendime göre uyguladığım en güzel tarif şu:
250 gram suya 19 gram orta-kalın kalınlıkta öğütülmüş kahve. (bu 1\16,6 oranı oluyor. 400 ml için 24 gram kahve kullanıyorum. doğu akdenizli olduğumdan çoğunlukla koyu ve orta kavrum tercih ediyorum. açık kavrumu sevmem.)
- suyu kaynatın.
- kaynadıktan sonra 30-60 saniye dinlensin. (kahveniz açık kavrum ise 96-97 derecede demleyebilirsiniz. orta üzeri ve koyu kavrum için 89-92 arasını tercih edin.)
- sıcak sudan french press ve bardağınıza bir miktar dökün. ikisi de ısınsın. (soğumasından şikayet edenlere öneririm. ayrıca kahve çok sıcak olursa aromasını alamazsınız, çok sıcak demlerseniz yanık tadı alırsınız.)
- french press'te önceden tortu ve koku kalabilir, sıcak su içerisindeyken pistolü birkaç kez hızlıca indir kaldır yapın temizlensin, sonra suyu boşaltın. kahvenizi ekleyin.
- 25 gr suyu döküp 30 saniye çiçeklenmeye bırakın. kahvenin her yeri ıslanmamışsa french'i şöyle elinizle dairesel olarak üç beş çevirin.
- 30 saniye sonra kalan 225 gram suyu dökün. pistolü takmayın.
- 3 dakika demleyin.
- 3 dakika sonra tahta bir kaşıkla 5-10 saniye karıştırın.
pistolü üzerine takın ama preslemeyin.
- 4 dakika daha demleyin.
- pistolü takıp presleyin.
afiyet olsun.
son olarak neredeyse her kahve konusunda atıp tutanlardan ötürü aşağıdaki bilgiyi vereyim ki yaşadığınız bölgeye göre tercihinizi yapın.
türklerin kahve kavrum tercihleri şu şekildedir
hatay ve güney doğu anadolu hariç türk ve filtre kahvede çoğunluk orta kavrumdan oluşan koyu kahve ile harmanı tercih ediyor.
trakya, marmara, iç anadolu, ege, karadeniz orta kavrumu tercih ediyor.
akdeniz özellikle antalya, kısmen ege ve marmara'da açık kavrum tercih ediliyor.
hatay, güney doğu anadolu'da çifte kavrum dediğimiz koyu kavrumdan da daha koyu kavurma tercih ediliyor.
çiçeksi notalardan hoşlananlara v60 kullanmalarını yada bitki çayı içmelerini tavsiye ederim.