DOĞA 4 Ekim 2021
20b OKUNMA     337 PAYLAŞIM

Fransa'nın Karadeniz'i Olarak Addedilen Balıkçı ve Serin Bölge: Bretonya

Frans'nın kuzeybatısında bulunan Bretonya (Brittany), balıkçılığı ve kendilerine has tarzıyla incelenmeyi hak ediyor.
iStock

nedir?

bretonya, orta çağ'ın ilk yarısında, 5-7. yüzyıllar arasında, britanya'daki istilacı anglosaksonlardan kaçan kelt kabilelerinin yerleştiği, fransa'nın 13 bölgesi içinde en batıda olan bölge. briton isminden devşirme bir adı var. 3.5 milyona yaklaşan nüfusu barındıran bölgenin başkenti, rennes şehri.


galler
milli marşı ile aynı melodide söylenen ve benzer sözlere sahip bro gozh ma zadoù adında gayriresmi bir marşları ve bölgesel bir konseyleri var. bölgesel dil olarak da kabul edilen keltik lisanlarını korumuşlardır.

işte o marş: bro gozh ma zadoù

detaylandıralım

bölgede konuşulan dil olan brötonca, keltçe ile aynı köklere sahiptir. bu nedenlerle brötonlar fransanın öteki bölgelerinden birçok yönden farklıdır. bir brötonla karşılaşıldığında ve milliyeti sorulduğunda size "fransızım" yerine "brötonum" demeyi tercih edecektir.

Çift dilli Bröton tabelaları.

bröton müziği fransada icra edilen müzik türleri içinde ayrı bir kategoriye sahiptir, çok farklıdır, ayrı, güzel bir lezzet taşımaktadır. manau buradan çıkan güzide gruplardan sadece bir tanesidir.

denizcilik bu gölgenin önemli aktivitelerindendir. ara sıra bizde de moda olan lacivert-beyaz enine çizgili sweat shirt ve kazaklar bu bölgedeki denizcilerin giyimlerinden ilham alınarak piyasaya sürülmektedir.

dindar ve balıkçı bölge

denizden babaları bile çıksa yiyen, oldukça katolik bir popülasyona sahip, krep olayını abartmış sevimli bir bölgedir aynı zamanda.

Bölgedeki Morlaix komününden bir kare.

bölgenin merkezi rennes şehridir

st malo, dinard, dinan, combourg, ernée önemli yerleşim bölgeleridir. geneli itibarıyla bölge insanı tarım hayvancılık ve balıkçılıkla uğraşmaktadır. kreplerinin yanı sıra galette adı verilen sandviç-krep benzeri yiyecekleriyle de ünlüdürler. cidre, mutlaka denenmesi gereken yerel içkilerindendir.

kendilerine ait bir bayrakları bile var

ve bu bayrağı çok seviyorlar. facebook'ta bayraklarını profil fotoğrafı yapanlar azınlıkta değil. ha, bir de türkiye'de çoğu kişinin bilmediği bir bilgiyi paylaşayım. genellikle isimlerinin sonu çift n ile biter. mesela servann, erwann gibi. kendilerine ait brötonca dilinin etkisi... (bkz: yann tiersen)