HABER 3 Haziran 2020
15,7b OKUNMA     561 PAYLAŞIM

Fransa'da Başlayan Adama Traoré Olaylarının Çıkış Sebebi Tam Olarak Nedir?

Hayatını kaybeden 24 yaşındaki siyahi Adama Traore'nin etkisiyle Fransa'da da başlayan ırkçılık karşıtı olaylara bir açıklık getirelim.

Olayın özeti

temmuz 2016'da paris yakınlarındaki persan şehrinde, adama traoré isimli 24 yasındaki siyah bir genç jandarma tarafından yolda durduruldu ve gözaltına alındığı esnada hayatını kaybetti; ardından çıkan otopsi sonuçları, jandarmanın suçsuz olduğunu söylüyordu.

ailesi dört sene boyunca mücadelesini devam ettirdi ve bugün (2 haziran) yayımlanan karşı-otopsi sonuçlarında, adama traoré'nin jandarma müdahalesi sonucu, tıpkı george floyd gibi nefes alamadığı için hayatını kaybettiği anlaşıldı.

bunun üzerine ablası assa traoré, twitter üzerinden saat 16:03'te bir çağrıda bulundu ve saat 19:00 için insanları paris adalet binası önüne "polis şiddetine son" ve "tüm kurbanlarla dayanışma" için davet etti, üç saat sonra manzara şuydu:


gösteriler lyon ve marsilya da dahil birçok şehre yayıldı. insanlar, ırkçılık ve polis karşıtı sloganlar atıyor.

az önceki polis müdahalesinin ardından paris çevre yolu protestocular tarafından trafiğe kapatıldı:


twitter'da #justicepouradama (adama için adalet) hashtag'i ile 300 binden fazla tweet atılmış durumda, merak edenler bu hashtag üzerinden bilgi edinebilir.

Protestolar ne anlama geliyor olabilir?

abd ve fransa'da ırkçılığa verilen tepkilere dudak bükenlere bayılıyorum. hayat onlara güzel. ırkçılığın geçen hafta başladığını ve insanların sizin aklınıza gelen onlarca barışçıl protestoya başvurmadan, doğrudan şiddete yöneldiğini falan sanıyorsunuz herhalde.

bütün dünyanın canı yanmadan belli ki bu konu çözülmeyecekti. yüzyıllardır türlü yollar denendi, sonuç alınmadı. sonunda insanlar da "eh yeter be" dediler. şimdi ırkçıların ekonomik olarak bundan etkilenmesini sağlıyorlar.

benim bu olaylara şahsen hiçbir itirazım yok. ırkçılık olan dünyanın her yeri savaş alanına dönsün. dönsün ki, ırkçılığın ucu, ırkçılık yapanlara da dokunsun.

"ama bengüsu, bu vandallar barışçıl gösterilere zarar veriyor."

nah veriyor. insanlar abd'de nereyi yağmalıyor? sosyo-ekonomik ve kültürel simge yerleri. gidiyor apple'ı yağmalıyor, gidiyor louis vitton'un cam çerçevesini indiriyor, gidiyor kilise yakıyor. açık hava reklam mecralarını tahrip ediyor.

altında komplo teorisi arayacağınıza, verdikleri mesajı anlamaya çalışın. diyorlar ki:

"biz de bu dünyada varız. bize de insan gibi davranacaksınız. yoksa ekonominizi başınıza yıkarız."

siz hiç yolda bir polise omuz atıp geçer misiniz? geçmezsiniz. neden? çünkü bilirsiniz ki böyle aptalca bir şey yaptığınızda polis sizin ananızı gondikler. çünkü güç vardır elinde. size zarar verebilir.

ama bir polis bir zenciye omuz atabilir. bunun ne kadar aptalca olduğu umurunda bile olmaz. çünkü bilir ki zencinin onun anasını gondikleyecek gücü yoktur.

sözün kısası bu ırkçılık olayı; gücü gücü yetene bir durum. dolayısıyla karşı taraf sizden çekinmedikçe çözülmeyecektir.

güçlü olan ayakta kalır. bu doğanın kuralı. insanların da yaptığı bu. güçlü oluyorlar.

Korona, protestolar... Dış güçler düğmeye mi bastı yoksa?

dünya üzerindeki olaylara müdahale edebilen tek bir güç yok arkadaşlar.

insanların örüntü algılama kuvvetleri çok gelişmiştir, ancak bunun bir yan getirisi olarak hiç ya da zayıf düzenlerin olduğu koşullarda bile örüntü algılama eğilimi gösterirler (bkz: pareidolia). bu nedenle dünyanın birden fazla ailenin elinde olduğu, bütün uluslararası politikayı bir iki ülkenin yönettiği düşüncesi, dış güçler vesaire çok yaygın komplo teorileridir. ancak gerçek bundan çok daha karmaşık. insan zihni bunu canlandıramadığı için çok güçlü bir iki etkene gücü devredip rahatlayabiliyor. ancak bu bir bilişsel önyargıdır.

gerçekte olan, irili ufaklı bir çok faktör var. gerçekte olan şey aslında kaos, bir kaosta ise çok basit bir iki kuralla korkunç olaylar gerçekleşebilir (bkz: conway's game of life).

koronavirüs salgını, abd olayları, fransa olayları hepsi çok basit olayların birikmesi ve birbiriyle girift ilişkilerinin domino etkisi yaratmasıyla oluyor. dünya'da globalleşmeden kaynaklı örümcek ağı benzeri bir yapı var ve ufak olaylar bütün dünyayı etkileyebiliyor.

bu olayların nedenleri başlıca ülkelerin zayıf iç politikaları, kapitalist düzenin çarpıklığı ve globalleşme. yani öyle bir düğmeye basma, bir oyun vesaire yok. ülkelerin her birinin kendince oyunları var, bu karmaşık ağ içerisinde birbirine etki ediyor ve olaylar bu şekilde katmerleniyor.

demek istediğim komploların bazıları çok mantıklı (bkz: ikiz kuleler'in bombalanması). ancak dünya'da hiçbir güç bu dinamiği kavrayabilecek kadar akıllı değil arkadaşlar. bir oyun öbüründen daha iyi olabilir ama öyle dalga geçtiğimiz dış güçler vari düşüncelere kapılmayın.

Protestolara Neden Olan George Floyd Cinayeti, Adım Adım Nasıl Gerçekleşti?