SPOR 11 Temmuz 2019
28,5b OKUNMA     805 PAYLAŞIM

Fırlatılan Toplar Neden Falso Alır?

Falsonun bilimsel açıklamasına hoşgeldiniz. Magnus etkisi nedir, ne değildir, top neden ve nasıl falso alır kısaca anlatıyoruz.


Nedir?

dönerek ilerlemekte olan bir sistemin; dönerken bir yüzünde ilerlediği hızla aynı yönde, diğer yüzünde ise ters yönde ilerlemesi sonucunda akış ayrılması iki yüzeyde aynı anda gerçekleşmez.

bunun sonucunda akış ayrılmasının geç olduğu yüzeyde akış cisme bir kuvvet uygulayarak dönmesine neden olur. helikopterlerin arka tarafında bulunan dikey küçük pervane dönerek ana pervanenin oluşturğu bu kuvveti engellemek için kullanılır.

bu etkiye literatürde magnus etkisi denir.


Plastik toplar neden normal futbol topundan farklı bir şekilde ters falso alır peki?

pürüzsüz yüzeye sahip bir cismin dönel hareketinin yaratacağı ve normal magnus etkisinin aksi yönde bir eğri çizmesine yol açan fiziksel fenomene de ters magnus etkisi denir.

normal futbol topu oldukça pürüzlü bir yüzeye sahiptir ve bu nedenle topun iki tarafındaki laminer sınır tabaka geçişleri çok kısa bir mesafede sorunsuz gerçekleşir. ama plastik bir topla oynuyorsanız, topa aynı şekilde vurduğunuzda ters falso aldığını görürsünüz. bunun nedeni akış ayrılmasının geç gerçekleşmesi beklenen top hızına paralel giden tarafta düşük reynolds sayısından ötürü laminer akış ayrılmasının gerçekleşmesidir.

akış üstte erken koptuğu ve alt taraftaki sınır tabakada geçiş laminer kopmadan önce gerçekleşip çalkantılı akış ayrılması gerçekleştiğinden dolayı plastik top normal futbol topuna göre ters falso alır.

Falsonun en büyük örneklerinden biri: Roberto Carlos'un 1997'de Fransa'ya attığı gol

Açık havadaki bir basketbol topunda da bu etkiyi açıkça görebiliyoruz


Golf Topunun Pürüzlü Olmasının Sebebi