YEME İÇME 16 Ekim 2019
42,5b OKUNMA     655 PAYLAŞIM

Filtre Kahve Yapımı Konusunda Size Yardımcı Olabilecek İpuçları

Filtre kahve yapılışı konusunda işinize yarayabilecek tavsiyeler.
iStock

- kesinlikle ve kesinlikle kahvenizi öğütülmemiş halde, çekirdek olarak alın.

- zincir kahveciler ya da diğer benzer markalar yerine, butik ve yerli kahve firmalarını tercih edin ve aldığınız kahvenin üzerinde kavrulma tarihinin yazıyor olduğundan emin olun. kavrulmasından sonraki 1-1.5 ay içerisinde tüketilmesi gerekiyor çünkü.

- kendinize bir değirmen edinin. en ucuz yollu olarak sözen el değirmeni alabilirsiniz. elektriklilere bütçeniz yoksa bulaşmayın. orta ölçekli olarak da hario markasının el değirmenlerine bakabilirsiniz.

- kahveyi doğru kalınlıkta öğütmeniz gerekmektedir. pour over yapıyorsanız, fazla ince öğütürseniz eğer demlenme süresi artar, ektraksiyon artar dolayısıyla kabaca yanık/acı diye tabir edilen istemediğimiz tatlara sebep olur. tam tersi fazla kalın öğütülürse de ekstraksiyon azalacağından demleme süresi azalır, yavan tatlara sebep olur. french press kullanıyorsanız ince öğüttüğünüzde bu kötü tatların yanı sıra fincanınıza kahve partikülleri karışır. güvendiğiniz bir kahve dükkanının baristasına danışabilirsiniz. kullandığınız kahve demleme metodunu söyleyip ufak bir örnek rica edip yakın kalınlıkta değirmeninizi kalibre edebilirsiniz. çoğu yardımcı olacaktır. (ya da bu linkten inceleyebilirsiniz.)


- kağıt filtre kullanılan bir metodla demleyecekseniz kahvenizi kesinlikle beyazlatılmış filtre kullanın. ve kahvenizi demlemeye başlamadan önce sıcak su ile 200-300 ml kadar filtrenizi ıslatın kahvenizi sonra demleyin.

- kaliteli su kullanmaya özen gösterin. kaynar su ile kahve demlemeyin, kaynadıktan 1 dakika sonra ideal ısılarda olacaktır.

- hassas tartı edinin. kullandığınız kahvenin 16 katı kadar su kullanmanız ideal orandır. örnek olarak 18 gr kahve 288ml (gr) su gibi.

- çekirdek konusu çok kişisel bir konu. ülkeden ziyade çiftlikler önemlidir. kolombiya çok iyi, etiyopya en kötüsü demek çok saçmadır. kahve yetişen her ülkede kayıtlı yüzbinlerce çiftlik vardır. bir çiftliğin içerisindeki iki farklı alanda bile (lot) birbirinden bambaşka notalara sahip kahveler yetişebilmektedir. bunun dışında çiftçinin verdiği emek, toplama işleminin nasıl yapıldığı, fermantasyon işlemi, kuru işlenmiş ya da yıkanmış olması gibi birçok değişken vardır. aldığınız kahvenin sadece ülkesinin ismini biliyorsanız çokta kaliteli bir kahve içtiğinizi söyleyemezsiniz. bu yüzden butik yerleri tavsiye ettim. fakat şark kurnazı ülkemizde çok olduğu için ve çekirdek maliyetleri çok yüksek olduğu için bunların arasında da doğruyu bulmak ve seçim yapmak hayli zor. ufak bir araştırmayla kaliteli kahve çekirdekleri satan firmalara ulaşmanız mümkün. başlıkta da paylaşanlar olmuş zaten. bundan sonra damak tadınıza göre ilerleyebilirsiniz.

filtre kahve hazırlamak çok kolaydır. bazı şeyleri doğru yaptığınız taktirde ufak tefek hatalar fincanınıza yansımaz. bunları uygularsanız kesinlikle aldığınız keyif artacaktır.

Doğru Tadı Arayan Kahve Severler İçin Faydalı Olacak Filtre Kahve Seçenekleri Rehberi