MÜZİK 26 Ağustos 2024
11,3b OKUNMA     76 PAYLAŞIM

Ferdi Tayfur'un Arabesk İdolü Olmadan Önce Genelevde Çaycılık Yapması

Arabesk müzik denince akla gelen ilk isimlerden Ferdi Tayfur'un ünlü olmadan önce geneleve çay servisi yaptığını biliyor muydunuz?

can kozanoğlu'nun 1980'lerden 90'lara türkiye ve starlarını anlatan 1992 tarihli nefis kitabı cilalı imaj devri'nin "arabeskin hayat hikayesi ve kürtlerin toplumsal yükselişi" başlıklı bölümünü okurken ferdi tayfur'un arabesk idolü olmadan önce keranelerde çaycılık yaptığını öğrenince hayli şaşırdım. şöyle yazmış kozanoğlu:

"küçük kentlerde genelev çaycılığından yıldızlığa sıçrayan tayfur'un kendisi olsun, aynı dönemde parlamaya başlayan müslüm gürses gibi diğer yeniler olsun, gurbetçi gecekonducu tipine daha yakın isimler. gencebay'a kıyasla, çok daha gariban bir geçmişe sahipler. bu, gecekondu mahallelerinin kendi müziklerini üretme aşamasına geçmeleri demek."


küçük kent dediği yerin neresi olduğu konusunda da "ferdi tayfur fan sitesi"nde bulunan ve ferdi tayfur'un bizzat kendi ağzından yazılan hayat öyküsü yardımcı oldu:

"konya'ya geldim. otobüsten iner inmez, doğruca konya genelevinin yolunu tuttum. bütün evleri aradım. yoktu. kızını kötü yola sürükleyen bir ananın ızdırabı içinde dört dönüp dolaştım genelev sokaklarında. başımı uzatıp her baktığım pencerede, sanki karşıma çıkacakmış gibi bir heyecan duyuyordum. saatler boyu boşuna aranıp durdum. yorulmuştum. gidip ordaki bir kahvede çay içtim. garson çocuk içtenlikle hizmet ediyordu bana. ona sordum. adanalı bir kadın tanıyıp tanımadığını öğrenmek istedim. 

-''bilmiyorum'' dedi. "ama bekle birkaç gün. belki gelir.''
- ''param yok. bekleyemem. çalışmam lazım'' dedim.
- ''ben sana iş bulurum. üzülme.''
- ''nerde'' diye sordum.
''benim çalıştığım yerde''
genelevin yanındaki kahvede garsonluk yapmağa başladım"

ferditayfur.sitesi.web.tr