EĞİTİM 27 Ağustos 2020
22,7b OKUNMA     645 PAYLAŞIM

Fenerbahçe Üniversitesi'nde Hangi Bölümler Hizmet Veriyor?

2016'da resmi olarak kurulan Fenerbahçe Üniversitesi neyin nesidir, içinde hangi bölümler vardır, bir inceleyelim.

fenerbahçe spor kulübü tarafından kurulan bir vakıf üniversitesidir. üniversiteyi biraz incelemek, görebildiğim kadarıyla eksilerini ve artılarını buraya yazmak, hakkında biraz bilgi vermek isterim. nedir bu fenerbahçe üniversitesi?

fenerbahçe spor kulübü tarafından, 24 kasım 2016 tarihli resmi gazete'de yayımlanan kanun ile kamu tüzel kişiliğini kazanarak kurulmuş üniversitedir. rektörlüğünde prof. dr. mehmet emin arat, rektör yardımcılığında ise prof. dr. şahamet bülbül ve prof. dr. ahmet selamoğlu bulunmaktadır.

2020-2021 öğretim yılında aşağıdaki fakülteler ve bölümler ile eğitim hayatına devam edecektir

iktisadi ve idari bilimler fakültesi:

siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler (ingilizce)
uluslararası finans ve bankacılık
ekonomi (ingilizce)

iletişim fakültesi:

halkla ilişkiler ve tanıtım
radyo televizyon ve sinema
yeni medya ve iletişim

mühendislik ve mimarlık fakültesi:

bilgisayar mühendisliği
endüstri mühendisliği
iç mimarlık ve çevre tasarımı

sağlık bilimleri fakültesi:

beslenme ve diyetetik
fizyoterapi ve rehabilitasyon
hemşirelik
ebelik
ergoterapi

spor bilimleri fakültesi:

antrenörlük eğitimi
spor yöneticiliği
beden eğitimi ve spor öğretmenliği

sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu:

ağız ve diş sağlığı
ameliyathane hizmetleri
anestezi
diyaliz
diş protez teknolojisi
fizyoterapi
ilk ve acil yardım
radyoterapi
tıbbi laboratuvar teknikleri
tıbbi görüntüleme teknikleri

üniversite, yukarıda gördüğünüz fakülteler ve yüksekokullar ile birlikte eğitim verecek. üniversiteye 5 yılda toplamda 300 milyon liralık bir yatırım yapılması planlanıyor. açılış için şu anlık 660 kişilik bir kontenjan verildi. durumu olmayan öğrencilere de eğitim vermeyi amaçlayan üniversite, çok fazla burs vermeye çalışacak. eğer yapılabilirse, fenerbahçe üniversitesi bünyesinde bir de tıp fakültesi açılacak.

kulübün ve üniversitenin başkanı ali koç 7 ağustos 2020'de fenerbahçe üniversitesi'ndeydi ve bazı açıklamalarda bulundu. başkan ali koç,

"2018 yılında göreve geldiğimizde, bizden önceki yönetimin arzusu, üniversiteyi 2018 eylül ayında eğitime başlatmaktı. ancak bizim aldığımız tabloda böyle bir şey olması imkansızdı. fenerbahçe üniversitesi, belli bir seviye üzerinde olmalı, bu yüzden yetiştiremedik. ne kaynak vardı, ne de bina hazırdı. yönetimimizin ilk icraatlarından biri yök'e gitmek ve süre uzatılmasını istemekti. onlar da sağ olsunlar, anlayışla karşıladılar ve süre verdiler. kulüpler mali bir sıkıntı içerisinde. bunların başında da fenerbahçe var. değil fenerbahçe, hiçbir kulüp kendi adına üniversite açamaz. geçmiş yönetimin böyle bir projesi vardı, bunu da yaptık. 380-390 öğrenci ile başlamak büyük bir başarıdır. 400 öğrenciye tam burs vereceğiz. buranın cazibesini de arttırmaktadır. bir üniversitede eğitim kadroları çok önemlidir. en az 4-5 yıl mali yük olacak, bu yüzden medicana ile işbirliğine gittik." açıklamalarını kullandı. ayrıca bu açıklamaları basın mensuplarına karşı yaparken, basın mensuplarının futbol hakkında soru sormaya başlamasına izin vermeyip, öncelikle eğitim hakkında soruları cevaplaması da takdire şayan bir davranıştı.

benim üniversitede genel olarak baktığım 3 şey oldu

üniversitenin açtığı bölümler, gelen akademisyenlerin yayınları ve geçmişleri, kütüphanenin durumu! bu 3 kıstas, bir üniversitenin aşağı yukarı seviyesini belirler. ben bir fenerbahçeliyim ama her şeyden önce eğitimin ciddi, kaliteli, nezih ve elit ortamlarda verilmesini savunan birisiyim. dinlediğim ve araştırdığım kadarıyla gerçekten sadece yapmış olmak için değil, iyi bir eğitim verebilmek ve ideallerine ulaştırabilmek için bu üniversite projesini devam ettiriyorlar. maalesef rektörün herhangi bir yayınını bulamadım. kendi adının geçtiği makaleler var; ancak adını direkt olarak alıntıladığınızda kaç atıf aldığına dair herhangi bir profil çıkmıyor. bunun yanı sıra üniversitenin yeri açısından herhangi bir şey demeyeceğim. dağ başına ya da olmayacak yerlere üniversite açılmasına karşıyım. üniversite öğrencisi, lise öğrencisi gibi sadece oraya bilgi almaya ve temel bilimleri öğrenmeye gitmez. artık kendi alanına dair, ileride yapacağı işe dair bir şeyler öğrenir; hem de +18 yaş bir birey olarak, yeni kültürler, yeni yaşamlar, yeni yerler tanımaya gider. "universe" kelimesinin anlamı ile gerçekten her kültürden, her çevreden, her sosyal tabakadan insanı tanımaya yönelik bir yedir üniversite. insanın, hayatında yaşadığı ve kendi karakteri açısından belirleyici olan en önemli bölümlerden birisidir üniversite yılları. kütüphaneyi (en azından internete geçen kısmını) maalesef eksik buldum. mühendislik kitaplarına baktım benim bölümümle alakalı olduğu için, ama maalesef 50-60 kadar kaynak ancak bulabildim. tabi eminim bunu yavaş yavaş arttıracaklardır; ancak fenerbahçe'yi desteklemek demek, üniversiteyi de aynı bağlılıkla desteklemek demek değildir. üniversite ciddi bir iş, kültür ve ekoldür. umarım ki bizim boynumuzu bükecek türden rezillikler ya da hadiseler çıkmaz. fenerbahçe'ye, türkiye cumhuriyeti'ne ve tüm dünyaya faydalı olacak mühendisler, sıhhiyeciler, sporcular, mimarlar çıkartabiliriz.

hayırlı, uğurlu olsun.

başvurular:

fenerbahçe üniversitesi websitesi için,
yök - fenerbahçe üniversitesi'ndeki tüm lisans programları listesi için,
fenerbahçe üniversitesi instagram hesabı için,
fenerbahçe üniversitesi twitter hesabı için,
ali koç - fenerbahçe üniversitesi açıklaması için