BASKETBOL 7 Kasım 2017
19,2b OKUNMA     925 PAYLAŞIM

Fenerbahçe Doğuş'un Milli Takıma Oyuncu Göndermeme Kararının Sebebi Ne?

Fenerbahçe Doğuş'ta forma giyen milli oyuncular Twitter'dan yaptıkları açıklamayla önümüzdeki 2019 Basketbol Dünya Kupası elemelerinin her zamanki gibi eylülde değil, bu sefer sezon ortasında gerçekleştirilecek olması sebebiyle milli takıma katılamayacaklarını açıkladı.
Fenerbahçe Doğuş'un Milli Takıma Oyuncu Göndermeme Kararının Sebebi Ne?


Fenerbahçe Doğuş forması giyen Türk oyuncular Melih Mahmutoğlu, Sinan Güler, Egehan Arna, Ali Muhammed ve Barış Hersek imzası taşıyan açıklama şu şekilde

"Bilindiği üzere, FIBA tarafından 2019 Dünya Kupası Eleme maçlarının sezon ortasında oynatılmasına yönelik takvim değişikliği, uzunca süredir basketbol gündemini meşgul etmiş ve biz sporcuları da oldukça güç bir konuma sokmuştur.
Bilinmesini isteriz ki; Türkiye Milli Takımı formasını giymek, bizler için tarifi mümkün olmayan bir gurur ve mutluluk kaynağıdır. Bugüne dek gururla taşıdığımız Milli Takım formasına hizmet etmeye devam etmek de en büyük arzumuzdur. Ancak EuroLeague'de mücadele eden kulüplerin oyuncularının sezon içerisinde oynanacak EuroLeague maçlarında forma giyememesine neden olacak şekilde FIBA tarafından yapılan takvim düzenlemesi, büyük fedakarlıklarla kurulmuş ve kulüpler seviyesinde Türkiye'nin bir temsilcisi olarak başarıya ulaşmayı hedefleyen kulübümüzü zor durumda bırakacaktır. Son Euroleague şampiyonu olarak bir ilke imza atan ve Türk halkına, bu başarıya ulaşan ilk Türk takımı olarak büyük bir mutluluk yaşatan Fenerbahçe Doğuş, bu sezon da aynı gururu ülkemize yaşatmak için yoluna devam etmektedir. Her ne kadar Milli Takım forması giyebilmek, biz sporcular için gurur verici bir görev olsa da, sezon içerisinde kulübümüze karşı olan yükümlülüklerimizi yerine getirmek de vazgeçilmez bir sorumluluktur.
Milli Takım turnuvaları biz sporcular için, bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da büyük önem taşımayı sürdürecektir. Lâkin bu mücadelelerin, NBA'de ve EuroLeague'de forma giyen oyunculardan yoksun olacak şekilde yapılmasına neden olan değişiklik, bu düzenlemeyi hayata geçirenler tarafından, oyuncuların da görüşleri dikkate alınarak eminiz ki tekrar gözden geçirilmelidir.
Fenerbahçe Doğuş oyuncuları olarak, ülke basketboluna hem Milli Takımımızın hem de Kulübümüzün formasıyla en iyi şekilde hizmet etmek en büyük arzumuzdur. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi, Milli Takım ve EuroLeague maç tarihlerinin çakışmasına neden olan takvimden ötürü, 2019 Dünya Kupası Eleme maçlarında forma giyemeyeceğimizi üzülerek belirtmek isteriz.
Biz sporcuları oldukça zor durumda bırakan bu düzenlemenin, ilgili mecralarca tekrar gözden geçirilmesini diliyoruz." 

Ön bilgi

ULEB: Euroleague'i de düzenleyen Avrupa Basketbol Ligleri Birliği'nin kısaltması.
FIBA: Uluslararası Basketbol Federasyonu. Dünya basketbolunun en üst düzey yönetim organı.

avrupa basketbolunun iki başlı olması nedeniyle sadece fb'de değil tüm euroleague kulüplerinde yaşanacak bu tarz olayların ilkidir bu durum

şimdi fiba europe ne yapmak istiyor, euroleague şirketi ne yapmak istiyor biraz daha açalım. bunu yaparken de futbolun kıtada çok daha popüler olduğunu düşünerek kıyaslayarak gitmekte fayda var. dünya kupası gibi olimpiyat gibi kıtalar arası maçlar fiba tarafından düzenlenir fiba kuralları geçerli olur. bu açıdan fiba=fifa. bunda bir sıkıntı yok.

fiba europe ise uefaya karşılık gelen avrupa kıtası içindeki milli maçları düzenleyen kurum. ama uefa'dan çok temel bir farkı var: uluslararası (kıta içi) kulüp maçlarınını en üst düzeyde düzenleyemiyorlar, neden? çünkü euroleague var.

euroleague ispanyol menşelli bir şirket. tıpkı nba'in de bir şirket olduğu gibi. avrupanın en baba takımları bu ligde yarışırlar (eurocup ise buranın bir tık altı gibi aynı şampiyonlar ligi- eski uefa kupası mantığı). euroleague'e baktığımızda çok temel çarpıklıklar göze çarpıyor. bir kere 16 takımın 5'inin ispanyol olması çok çok saçma. başarılı olup bu lige katılmanın tek şartının bir alt euroleague organizasyonu olan eurocup'ı kazanmak olması gibi para ödüllerinin ligdeki hiçbir takıma cazip gelmemesi gibi sebepler var. tabi bir de a lisanslı takımlar mevzusu var. ha gerçi yunanistan-ispanya-rusya liglerini kazananlar genelde a lisanslı takımlar oluyor ama şu an atıyorum karşıyaka yakın zamanda yaptığı gibi bir sürpriz yapsa yine katılamaz. (geçen sefer katılmıştı ama lig şampiyonu olduğu için değil, wildcard sayesinde katılmıştı. turkish airlines euroleague yazıp başa türkiye ligi şampiyonunu almamak olmazdı.)

toparlarsak; euroleague yarı kapalı bir lig (belki de amaçları tam kapalı olmaktır bilemiyorum), nba'e öykünen bir şirket olma durumu var ve tezgahı iyi yere açmışlar, iyi para kazanıyorlar. fiba europe ise uefa'ya özenip "hop bilader ben varım burda" diyip futboldaki gibi kıtada tek iktidar sahibi olmak istiyor. ama bunu yapmak için euroleague'teki (özellikle a lisans sahibi) kulüplerle anlaşmak (hatta cazip para ödülleri sunmak vb.) yerine gidip saçma sapan tehditler savuruyor.

2017 avrupa şampiyonasından 15 civarı ülkeyi men etti ki bunun içinde türkiye, sırbistan, ispanya, yunanistan gibi kıtada basketbolun lokomotifi olan ülkeler de vardı. sonra ne oldu, tak geri vites. tüm ülkeler çatır çatır oynadı şampiyonada. şimdi de (yine futboldaki gibi, temayı anlamışsınızdır artık) eleme maçlarını sene içine aldı. ya hadi euroleague'i görmezden geliyorsun anladık. yahu hafta içlerinde zaten senin düzenlediğin turnuvanın maçları var, ligler de baharda playoff'a giriyor onun için milli maç arası da veremezsin, niye takvimi bu kadar yoğunlaştırıyorsun, ne gerek var ki? nba'den de hiçbir oyuncu gelemeyecek şu durumda, kim napsın dragic'siz slovenya'yı porzingis'siz letonya'yı?

fiba europe o kadar berbat halde ki, euroleague gibi kötü bir organizasyona kulüpler ve oyuncular koşarak gidiyor.


euroleague'de oynayan bütün takımların ve nba'de oynayan bütün avrupalıların katılmaması şaşırtmaz. ve hatta eurocup takımlarının da.

bu sene sezon ortası eleme maçı diye bi nane çıkardılar. yav kardeşim bu adamlar zaten sezonda ligte 30, euroleague de 30 toplam 60 maç yapıyorlar.(eurocup için de benzer)
bu kadar sıkışık takvimde gelip zaten haftada 4 maç yapan takımlara milli takım elemesi var gelin dersen haliyle siktir çekerler. sırayla diğer takımlar da benzer bir yol izleyeceklerdir.

sadece fenerbahçeyle alakalı değil bu durum. süregelen fiba-euroleage savaşının bir perdesi. şimdi fenerbahçeye salyalar saçarak küfredip vatan haini ilan eden basketboldan uzak kişiler kendi tuttukları takımlar da benzer bir karar alınca ne diyecekler çok merak ediyorum. zira eurocup da bir uleb organizasyonu.

taa avrupa şampiyonası oynanırken, euroleague takvimi açıklanırken dedik ortalığın 66 olacağını. oldu da.

bu kararın fenerbahçe ve milli takım üzerinden değerlendirilmesi yanlıştır

real madrid'ten örnek vereyim.

http://www.euroleague.net/…ode=mad&seasoncode=e2017

en az 8-9 oyuncusu milli takım forması giyiyor. 24 kasım'da panathinaikos deplasmanında maçı var. aynı hafta 2 tane de milli maç var. oyuncuları hangisine yetişecek? gustavo ayon 23 kasım'da meksika-küba maçından sonra yaklaşık 13-15 saat yolculuk yaparak 24 kasım'da panathinaikos -real mad maçına gelmesi gerek. daha bitmedi. 26 kasım'da amerika-meksika maçı için yine saatlerce uçak yolculuğu yapıp maça çıkması gerek. fiba açıkça tercih yapmaya zorlayarak niye böyle bir şey yapma gereği duyuyor? kulüplerin hangi tercihi yapacağı belli.


pek konuşulmuyor ama milli takımların en elit oyuncuları nba'de oynuyor. asıl problem orada olacak

ispanya milli takımından 4 ya da 5 oyuncu ancak gelebilir. sırbistan'dan belki daha az. bizim milli takımda geleceğimiz dediğimiz cedi ve furkan gelemez, bu sene oynamayan ersan gelemez, iyileşse ömer gelemez. valla uşak sportif gibi kadroyla ben milli takımları izlemek istemem. ne ispanya ne slovenya ne sırbistan ne bizimkiler..

eğer euroleague ve nba oyuncuları kabul etse yani hiçbir sorun çıkmasa fenerbahçe'nin fikstürü şöyle olacaktı, bir kısmı yani:

15 kasım 2017 -- fenerbahçe doğuş - olympiakos
17 kasım 2017 -- cska moskova - fenerbahçe doğuş
19 kasım 2017 -- eskişehir basket - fenerbahçe doğuş
23 kasım 2017 -- türkiye - letonya
24 kasım 2017 -- fenerbahçe doğuş - khimki
26 kasım 2017 -- ukrayna - türkiye
28 kasım 2017 -- fenerbahçe doğuş - d.i. büyükçekmece
30 kasım 2017 -- saski baskonia - fenerbahçe doğuş

bu ne lan?

euroleague uzlaşma çağrısı yapıp en mantıklı fikir olan sezon sonu milli maç takvimi uygulansın demişken burnundan kıl aldırmıyor fiba. ellerinde bu blöfü oynayacak kart olmadığını masada oturan herkes biliyor ve buna devam ediyorlar.

sonunda euroleague ve nba hatta eurocup oyuncuları olmadan oynanacak milli maçları organize etmeye devam edecekler.

twitter'da #vatanhainifbbasketbol etiketi gördüm, yorumlar mide bulandırıcı. real madrid, cska ve olympiakos oyuncuları da milli takıma gitmediğinde bu saçma yorumlar elbet bitecektir. bunun bir de nba ayağı var. bazı nba oyuncuları yoğun maç trafiğinden dolayı dinlenmeyi tercih edip zaten gelmiyordu, fiba'nın bu gerzek hamlesiyle hiç gelemeyecekler.

ismail şenol sezon öncesi obradovic ile yaptığı röportajda bu konudan bahsetmişti.

ismail şenol: bir de basketbol dünyasında olanlarla ilgili bir mesaj istiyorum. milli takımlar konusunda fıba ve euroleague tartışması...

obradovic: bu felaket. dürüst olmak gerekiyorsa, felaket. bu hikayenin nasıl biteceğini bilmiyorum ama hepimiz kasım ayında daha akıllı olacağız. neler olacağını göreceğiz. şimdi yeni bir teklif var. euroleague karar verecek. bunun hakkında çok konuşuyoruz. bana hep nerede durduğumu soruyorlar. ne olduğumu çok iyi biliyorum. kulübe bunu bildirdim. başka bir taraftan bakınca, kulüpte oynamak için sözleşme imzalamış oyuncularınız varsa, ilk görevleri takım idmanı ve maçında olmalarıdır. bu şekilde her şeyi açıkladığımı düşünüyorum. 


Olaya farklı açılardan bakan yorumlar ise şöyle

uleb'in azalarak bitmesi gerekiyor dedik dinletemedik. gelinen nokta bu.

ispanyolların elinde oyuncak olan kıta basketbolu bu belayı savuşturmazsa iyice azalır. ispanyollar hariç kazanan yok. milli takımlar, ulusal ligler, ulusal rekabetler bitti. euroleague ispanyolların kendini tatmin ettiği lig oldu. 16 takımlı ligde 5 ispanyol var. bu kadar olur. üstelik şampiyon olan bile zarar ediyor. tek kazanan şirket.

bu sisteme federasyon ses çıkarmalı. ülkemizden katılım tekrar gözden geçirilmeli. ispanyol şirket yolunu bulsun diye basketbolu bitirmemeliyiz.