FBI ve CIA Teşkilatlarının Görev Kapsamı Arasındaki Fark Nedir?
- 11 eylül'e kadar fbi sadece abd topraklarında görev alırken cia genel olarak sadece abd dışında görev alıyordu. 11 eylülden sonra iki kurumun da görev alanı tüm dünya oldu. 11 eylül'e kadar iki kurum arasındaki farklar daha keskindi ama bush sağolsun aradaki farklar azaltıldı.
- fbi halihazırda gerçekleşmiş olan suçları incelerken cia gelecekte gerçekleşmesi muhtemel vakaları araştırıp önceden tespit etmeye çalışır. mesela biri eline silah alıp okul tararsa veya terör saldırısında bulunursa olayı fbi inceler ama el kaide'nin gelecekte planladığı ve henüz yapmamış olduğu saldırıları cia inceler.
- cia sadece istihbarat toplamakla kalmaz aynı zamanda kontra-istihbarat hareketlerinde de bulunur ve karşı tarafın istihbarat hareketlerini çökertmeye çalışır. aynı zamanda müttefik olarak görülen ülkelerin istihbaratlarıyla işbirliği de yapabilir. fbi bunlarla ilgilenmez.
- fbi aynı zamanda eyaletlerarası polis gücüdür. bir suçlu birden fazla eyalette suç işlediyse, federal kanunlara karşı suç işlemişse veya bir eyalette suç işledikten sonra başka bir eyalete kaçtıysa fbı o konuya bakabilir.
- cia aynı zamanda bir şüphe üzerine nsa ile beraber çalışıp telefonları dinleyebilir, bankalardaki para trafiğini inceleyebilir, e-maillere ve internet geçmişinize bakabilir. fbi ortada işlenmiş bir suç yoksa bunlarla ilgilenmez.
- fbi üyeleri bir suçu incelerken şüpheli veya tanıklarla konuşurken kendilerini tanıtıp kimlik göstermek zorundadır. cıa ajanları tabi ki sivil kılığında dolaşıp cia ajanı olduklarını gizlemekle yükümlüdür.
- 11 eylül sonrası için söylersek cia hedef olarak gördüğü kişileri drone saldırısıyla veya taktiksel operasyonla ortadan kaldırabilir. fbi hedefteki kişiyi tutuklayıp yargılanmak uzere abd'ye getirmeye çalışır. fbi genelde abd toprakları içinde rehine kurtarma durumlarında silahlı operasyon yapabilir.
- cia abd'nin müttefiği olarak gördüğü grupları (afganistan'daki kuzey ittifakı, suriye'deki kürtler gibi) silahlandırıp eğitebilir. fbi o toplara hiç girmez.
- amerikan konsoloslukları, büyükelçilikleri ve bazı askeri üsleri teknik olarak amerikan toprağı sayıldığından buralarda duruma göre hem cia hem fbi görev alabilir. mesela 1998'de abd'nin kenya ve tanzanya'daki konsoloslukları bombalandığında iki grup da görev almıştı.