YEME İÇME 17 Ekim 2018
38,2b OKUNMA     852 PAYLAŞIM

Faydalarıyla Son Yıllarda Oldukça Popüler Hale Gelen Krill Yağı Nedir?

Flamingoların beyaz doğup, pembeleşmesine de neden olan "astaksantin" adlı maddeyi içeren Krill Yağı (Krill Oil) alırken dikkat edilmesi gerekenler.

krill yağı alırken dikkat etmeniz gerekenleri kısaca yazayım...

krill yağı içeren kapsüllerin büyük kısmının tamamı krill yağından oluşmaz. çoğunlukla krill yağı, somondan elde edilen omega 3 yağ asitleriyle birleştirilir. (somondan elde edilen omega 3 yağ asitleri içermesi gayet iyi bir şey zira hamsi gibi sığ su balıklarından elde edilen balık yağlarını kullananlar da var. balık yağının kilo yaptığı yaygın inanışı bu yüzden doğrudur ancak kaliteli bir omega-3 yağ asidi ve krill yağı kesinlikle kilo yapmaz. eğer kilo almaya ihtiyacınız varsa almanıza, vermeye ihtiyacınız varsa vermenize yardımcı olacak bir besin takviyesidir.) sadece krill yağı mı alıyorsunuz, krill yağı içeren bir ürün mü alıyorsunuz, krill yağı içeren bir ürünse geri kalan bileşenler nelerdir, gibi konulara dikkat etmek gerekiyor. 'krill yağı içeren nokta nokta besin takviyesi' yerine 'krill yağı' diye satış yapan uyanıklara dikkat edin. kapsülün tamamı krill yağı içermek zorunda diye bir şey yok ama ne içtiğinizi bilin. eser miktarda krill yağı konmuş ürünü de krill yağı içiyorum diye içmeyin.

krill canlısına rengini veren kırmızı maddenin ismi astaksantindir ve astaksantin çok kuvvetli bir antioksidandır. krill yağı kullanmanın en büyük amaçlarından biri de zaten o astaksantini almaktır. nitekim kırmızı renkte olmayan bir kapsül de kesinlikle astaksantin içermiyordur. astaksantin tek başına krillden elde edilmez, kırmızı renkli deniz canlıları ve alglerde de bol miktarda bulunur. aldığınız üründe bu canlılardan elde edilmiş astaksantin de olabilir. önemli olan ürünün gerçekten astaksantin mi içerdiği yoksa boyar madde hilesine mi maruz kaldığıdır. krill veya astaksantin içeren kapsüller turuncudan bayrak kırmızısına dönen bir renk aralığında olurlar. düşük oranda astaksantin içeren bir krill yağı ürünü kan kırmızısı koyuluğunda olmaz örneğin. bu anlamda hileli bir ithal ürünü ülkeye sokmanız mümkün değil ancak bazı yerli üreticiler maalesef hile yapabiliyorlar.

krill işlenmesi maliyetli bir canlıdır, kaliteli bir ürün alacaksanız o ürün kesinlikle ucuz olmaz. krill yağı oranı yükseldikçe fiyat artar. astaksantin içeriği de ne kadar yüksekse aldığınız ürün o kadar iyidir. bazı üreticiler ve ithalatçlar ürün kutusuna tek kapsülün içeriğinin toplamı yerine günlük alınması gereken miktarın içeriğinin toplamını yazarlar. (2-3 kapsül) tek kapsül değerini baz alın ve toplamda günlük en az %10 oranında astaksantin aldığınızdan emin olun.

bu sonuncu da benim şahsi önerim, elzem bir şey değil: aldığınız omega 3 veya krill yağları sıvı olmaları hasebiyle jel kapsüllere konurlar. jel kapsüller de jelatinden elde edilir. o jelatin bizim ülkemizde helal ve ucuz olması sebebiyle çok büyük oranda sığır mamülüdür. aldığınız kapsüllerin jelatinlerinin sığır yerine balık olmasını tercih ederseniz balığın besin değerlerinden çok daha büyük oranda faydalanmış olursunuz. sığır jelatini nitelikli şekilde üretilmediğinde bazı zararlı bakteriler üretebiliyor ancak balık jelatininin bu anlamda riski çok daha düşük.

bu söylediklerim omega 3 kapsülleri için de geçerli. derin deniz balığından elde edilmiş kaliteli omega 3 yağ asidi mi alıyorsunuz yoksa sığ denizlerde yetişmiş ağır metal içeren balıklardan üretilmiş balık yağı mı içiyorsunuz, içtiğiniz kapsüldeki epa-dha miktarı ne gibi konular çok çok önemli.

son olarak deniz kabuklularına alerjiniz varsa kesinlikle kullanmayın.

Genellikle Fast Food Zincirlerinin Tercih Ettiği Kanola Yağı Nedir?