EKONOMİ 4 Aralık 2017
62,9b OKUNMA     880 PAYLAŞIM

Farklı Teknolojik Altyapısı Sayesinde Diğerlerinden Ayrılan Bir Altcoin: IOTA

Diğer kripto paralardan farklı olarak "Blockchain" teknolojisi yerine "Tangle" adı verilen başka bir teknoloji kullanan IOTA, birçoklarına göre gelecekte çok değerlenecek bir altcoin.

iota diğer kripto paralardan farklı olarak blockchain teknolojisi yerine tangle’ı kullanır. tangle, blokchainden farklı olarak birbirine zincirlerle bağlı olan bloklar yerine dag(yönlendirilmiş döngüsüz çizge) teknolojisini kullanır. 

tangle, tıpkı blockchain gibi eşler arası dağıtılmış defter işlevi görürken, işlemlerin gerçekleşmesi için madencilere ihtiyaç duymaz. bir işlem yapmak isteyen ağdaki her katılımcının, geçmişteki iki işlemi onaylaması istenir. bu nedenle, ıota herhangi bir blockchain‘den daha merkezsizdir. bu da aslında bitcoin‘in herhangi bir merkeze sahip olmama felsefesine rağmen işlemleri madencilerin inisiyatifine bırakma sorununa bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. 

bu sayede her kullanıcı iota platformunda söz sahibi olur ve merkezsiz platform hayaline bir adım daha yaklaşılır.

iota’yı farklı kılan özellikler

- madencisi yoktur.
- işlem ücreti yoktur
- işlem sayısı arttıkça daha da güvenli hale geliyor ve işlemler hızlanıyor
- internete bağlı olmadan da işlemler gerçekleşebiliyor

iota nereden alınır?

- ilk olarak bu coin sadece bir kaç exchange sitesinde var. daha yaygınlaşmadı. zaten olay biraz burda adam gibi bir exchange sitesine geçtiğinde kopar gider diye düşünüyorum.

- bu coin'i herkes gibi bitfinex sitesinden alabilirsiniz. bunun için başka bir yerde bulunan bitcoin'iniz cex.io paribu maribu haribu vs bitfinex'e transfer edin. buradan iota'ya exchange edebilirsiniz. şu aralar tutarlı bir iota wallet yok diye biliyorum. ama bitfinex'te de yüksek meblağ tutmak çok mantıklı değil. mutlaka 2af verification dedikleri çift giriş security dalgalarını yapınız.

- coin ben aldığımda 1.15 civarıydı. şu an 2.43 usd civarı. bitfinex'te kalmaya devam ederse artık ufak ufak 2 ye getirecek gibi. ama büyük bir exchange sitesinde yerini almaya başlayınca 4-5 üzeri uçabilir. asıl olay burda başlıyor. 4-5 ken gaza gelip satmakmı yoksa hiç bozmayıp 2 sene sonra 300-400e cikinca satmakmı. olay sabırda ve iyi gözlemde.

iota nasıl alınır?

iota veren exchange sitesi çok az. çünkü yeni ve tanınmakta. bu sebeple başka bir exchange sitesinden iota almamız lazım. bu sitenin adı bitfinex.com, piyasanın en büyük sitelerinden. güvenilir diyemem ama batarsa bitcoin dünyası çöküşe geçer çünkü market hacmi çok yüksek.

burda bir hesap açın. ardından buraya aldığınız btc'yi transfer edeceksiniz. deposit kısmına girip btc miktarını bu siteye transfer (ister cex.io dan direkt yapabilirsiniz ister mevcutta btc hesabınız varsa daha önceden oradan direk yapabilirsiniz ) edin. ardından site içerisinde btc'yi iota'ya çevirin. böylece 100 dolar karşılığı aldığınız btc karşılığı aldığınız iota'nız bulunmakta. bütün bunları yapınca kur değişiminden, kıl yünden yaklaşık yüzden 10/15 kaybedeceksiniz. çok takılmayın iota artacaktır diye düşünüyoruz. bu, zararınızı kapatacaktır.

sonuç olarak iota almış olduk. eee peki bunu hangi cüzdana atacağız?

efendim yaklaşık 1 ay içinde resmi cüzdan programı çıkacaktır. onu bekleyin derim iota sitede dursun program çıkınca indirip ona atarsınız. bu 1 ay içinde de batmayan bitfinex batarsa bu şansa ölelim zaten bence kaşmaya gerek yok.

ek notlar

bu iki siteye de kaydolurken security işlemlerini yapın telefon kaydı vs sms ile giriş bilmem ne hepsi olsun piyasa heykır dolu. bitcoin piyasası zencilerin elinde.

yok market hacmi yok devinimler böyle şekil şukul şeyleri nasıl takip edeceğim derseniz buyrun muhteşem site burada. coin'lerin market hacimlerini ve günlük artışlarını görebilirsiniz. özellikle iota'ya dikkat edin. bu aralar ilgimi çeken cortana var ancak alımı çok gıcık hiç bulaşmadım.

ben telefonumdan takip edeyim fantazi yapayım derseniz bitfinex'in kendi programı var appstore'dan indirin. ardından alarm kurma kısımları var. atıyorum iota 1.50 olunca ioata/usd 2.0 olunca bana uyarı ver gibi. böylece arttıkça salak salak telefonunuza bakar tebessüm edersiniz. cex.io'nun da kendi app uygulaması var.

ama sonuç olarak herhangi bir coin olsa da bunu sitelerde bırakmayın bir şekilde kendi wallet'larına atmaya çalışın hatta bilgisayarınıza geçirmeye çalışın.

diyelim 2 sene bekledik, iota oldu 100 bin, ben yeter dedim çıkacağım para hakikattan hesabıma gelecek mi?

işte bu sebeple coin'i exchange sitelerinde çok tutmayın. exchange sitesi sahibi arkadaş atıyorum ismi jonathan bitfinex. sabah kalktı iota olmuş 100 usd. hop millet çevirmeye başlamış sağa sola site karışmış, jonathan ne yapar ..asktr ..asktr diyerek siteyi kapar kaçar. ya da federaller siteyi başar. amerikan başkanı siteyi çökertir her şey olabilir. ve siz hiç birşey yapamazsınız mal gibi bakarsınız. ama coin'iniz evinizde olursa sakin sakin ayakta duran bir exchange sitesine coin'i gönderir usd karşılığını hesabınıza alırsınız. gerçekten alırsınız merak etmeyiniz. ama alamayacak kadar kötü ise her exchange sitesi, işte bu crypto currency nin bittiğini gösterir. 

burada şunu tartışmak lazım; crypto currency gelecekte ayakta durur mu, durmaz mı? 

yatırımınızı bu minvalde yapmanız lazım. çoğu arkadaşın dediği aslında doğru, bu olay bir bakıma teknolojik bir yatırım ancak artış hızı beklenenden fazla olduğundan kimse arkasındaki teknolojiyi sorgulamadan para kazanma adına işin içine girmeye başladı. ama yargılamamak lazım çünkü kısa vadede yüksek kazanç mümkün. aksine çok para da kaybedebilirsiniz.

iota neden 2.43 dolar seviyesinde diye merak edenler için olayı hem mantık hem de gerçek verilerle yorumlayacağım

1. bitcoin in ilk zamanlarında (ki düşünün neredeyse 10 tane var yok, şimdi 1300 adet kriptopara var) 2011 yılında "madem gelecek vaadediyor neden 7-8 dolar civarında?" demek gibi birşey. iota daha sadece 5 aydır piyasada.

2. iota için tam 2,7 katrilyon iota mevcut. bu düzeylerde işlem göremeyeceği için 1 milyon iota ile işlem görür (bu yüzden birimi miota dır) bu halde bile 2,7 milyar iota olduğu için çok ileride (diyelim ki 10 yıl sonra) 10000 dolar olmasını bekleyemezsiniz. 27 trilyon dolar demek bu. böyle bir senaryoda ya cebinizde paranın dönüşmüş olması ya da herşeyin iota ya dönüşmüş ve hiç rakibi çıkmamış / kalmamış olması lazım. bunlar da çok düşük ihtimallerdir (inşallah yanılmam! ;) )

3. iota çağın ötesinde, kriptopara nın da daha ilerisinde bir teknoloji. daha sokaktaki üniversite mezunu insan bile blockchain kavramını bilmezken, tangle'ı anlaması güç. bunu şirketlerin anlaması ve yatırım yapması gerekiyor. (vizyoner şirketlerin demo söylentisi bile 3 katına çıkardı ederini). yani biraz sabır.

4. üçüncü maddeye istaneden, internet of things (iot) kavramını anlamanız lazım. (araştırmanızı öneririm) bu kavram 2010lar için yeni yeni oturan şeyler (aydo marka ev sistemleri reklamları vs.) yani birbirleri ile konuşan cihazlar 2020 lerde yavaşça 2030 larda ise artık gerçek olacak. işte iota, bu gerçekliğe şu anda en mükemmel uyum sağlayan platform. daha önceki yazılarımı takip ettiyseniz datapara olacak. sadece para transferi olarak düşünmeyin. data da bir ihtiyaçtır. en basit tabirle, bir internet şirketine kullandığınız bilgisayarı kiraya verdiğinizi ve bu binlerce bilgisayarla işlem yaptığını düşünün. size ödemeyi nasıl yapacak? bu kiralama bedelini nasıl ödeyecek?

yani özetle, iota geleceğe yatırım

üniversite öğrencisi iseniz evlilik paranızı, evliyseniz ev parasını, çocuk sahibiyseniz üniversite masrafını çıkartabilecek mükemmel bir teknoloji yatırımı. ha gelin 10 bin gömün demiyorum çok zengin değilseniz ama üç beş birşey atın, hayrını görün. güya emekli edecek sistemden daha zengin eder.