SEYAHAT 20 Şubat 2019
26,5b OKUNMA     663 PAYLAŞIM

Farklı Amerika Vizesi Türleri Nasıl Alınır?

ABD, farklı özellik ve durumda olan insanlar için farklı vize türleri uygulayabiliyor. İşte bu vizeleri nasıl edinebileceğiniz konusunda kısa kısa bilgiler.
iStock

Extraordinary Ability Visa

bilimde, oyunculukta, mühendislikte, çizerlikte, sporda vb. alanlarda yetenekleriniz var ve bunlar basında, nette yayımlanmış şekillerdeyse, bunlarla ilgili aldığınız ödüller varsa o1 extraordinary ability visa almak için başvuru yapabilirsiniz. bu vize 3+1 yıl geçerli olmak üzere veriliyor. +1 extend sınırsız işliyor.

o1'e bağlı olan eb-1 ya da eb-2 extraordinary kriterlerini karşılamanız durumunda bunlar üstünden labor certification application file etmeden green card alabilirsiniz.

H1B Visa

3 yıllık süre için verilen h1b visa için ünv. mezunu olmalısınız. bu vizede siz değil, işveren sizin için sponsor olup başvuru yapıyor. (genelde tech ve science çalışanları için başvuruluyor)
bu vizeye sahipseniz eşiniz ve 21 yaşın altındaki çocuğunuz için h4 dependent visa başvurusu yapabilirsiniz.

3 yıl sonunda vizenizi bir 3 yıl daha extend edebilir, 6 yıllık süre bittiğinde ise obtain perm labor certification, form i-140 immigration petition, form i-485 adj. of status adımlarını izleyerek green card başvurusu yapabilirsiniz.

bu vizede her yıl belirli bir limit oluyor. dolayısıyla sizin için başvuru yapacak şirketin limit dolmadan yapması lazım. süreç 6-12 ay arası değişiyor.


"2 vize türüne de uygun değilim, ne iş olsa yaparım" diyenler

10 yıllık süre için, genelde 6 ay d/stay verilen b-1/b-2 business/tourist visa alabilirler. ssn alamayıp çalışma izinleri olmayacağından undertable çalışabilir ya da bazı eyaletlerde verilen ve bir noktaya kadar ssn yerine kullanılabilen itin ile işyerinde paycheck alıp, state ve local tax ödeyerek hem kendilerini hem de iş verenleri illegallik durumundan bir nebze de olsa kurtarabilirler.

çalışırken yakalanırsanız visa violation'dan dolayı non-immigrant statünüz terminate edilir. bu durumda deport edilmek için immigration detention'a maruz kalabilir, sonrasında immigration judge'i görebilir ya da expedited deportation'a razı olabilirsiniz.
bu vizede ilk 6 aylık d/stay sonunda abd'den çıkmanız gerekiyor. çıkmazsanız unlawful presence gerçekleştirmeye başlıyorsunuz.

giriş çıkışlarınız arasında bırakmanız gereken belirlenmiş min. bir süre yok ancak 1 hafta ya da 3 ay içinde abd'ye döndüğünüzde cbp officer tarafından abd'de kaçak çalıştığınız şüphesiyle sorgulanabilirsiniz. i-94 formunuza ve/veya pasaportunuza 1 ya da 2 aylık oturum izni basabilir ya da hiç giriş izni vermeyebilirler. 1-2 aylık oturum izni almanız durumunda i-94 formunuza ve/veya pasaportunuza cbp officer tarafından no extend of status/change of status/adj. of status damgası basılır. bu tür durumlarda tüm insiyatif cbp officer'dadır.
d/stay sonunda ülkeden ayrılmak istemiyorsanız i-94 formunuzun expire date'inden 1 ay önce form i-539 ile birlikte extend/change nonimmigrant status başvurusu yaparak d/stay'i 6 ay uzatmayı deneyebilirsiniz.


b-1/b-2 ile gelip d/stay dolmadan abd'de bir okula yazılmak suretiyle vizenizi b-2'den f1/m1 ögrenci vizesine çevirmek için yine form i-539 ile başvuru yapabilirsiniz (genelde red verip, ülkenize dönüp ordan başvuru yapmanız isteniyor).

direkt f-1/m-1/j-1 vizesi ile gelmeniz durumunda okul dışında çalışma izniniz olmuyor. ama birçok international öğrenci çeşitli ayak işlerinde yasal olmamasına rağmen sorun olmadan çalışıyor.

i-94 formunuzun expired durumunda okula devam ettiğiniz ve geçerli bir i-20 formunuz olduğu sürece (3 ay veya 5 yıl) abd'de yasal olarak kalma hakkınız var. h1b'de olduğu gibi eş ve 21 yaş altındaki çocuk için f2 dependent visa alabilirsiniz.
okulun belirlediği devamsızlık hakkını aşmanız durumunda i-20 formunuz iptal edilir. okul bu durumu dhs'in birimi olan sevis'e bildirir. okulda kayıtlı olan adresinize düşük bir ihtimal de olsa gelip ülkeyi terketmenizi isteyebilirler.

"risk benim göbek adım" diyorsanız kaçak yaşayıp çalışabilirsiniz.
bu durumda ssn ve 12 eyalet dışında ehliyet alamamak, benefitsten yararlanamamak, abd dışına çıkamamak, düşük gelirli işlerde çalışmak vb. gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
ssn'iniz olmamasına rağmen new york, newark (nj), california ve birkaç eyaletten daha state id alabilirsiniz.


kaçak konumda iken amerikan vatandaşı ile evlenip adjustment of status file edip önce geçici sonra da 10 yıllık green card alabilir, 3 yıl sonunda da u.s. citizen olmak için başvuru yapabilirsiniz.

kaçak iken lottery green card'ı kazanmanız durumunda 180 günden daha fazla unlawful presence gerçekleştirmediyseniz türkiye'ye dönüp consular process ile abd'ye giriş yapmanız durumunda green card almanızı sağlayacak olan dv1 immigrant visa'nızı alabilirsiniz. 180 günden fazla kaldıysanız green card'ı kazansanız dahi alamazsınız.

abd'yi terk etmeniz durumunda ise 180 günden fazla, 365 günden az unlawful presence gerçekleştirdiyseniz 3 yıl, 365 günden fazla ise 10 yıl tekrar abd’ye giriş için ban alırsınız.
bu seçenekler dışında birikiminiz var ve abd'de iş kurmak istiyorsanız 5 yıl süre ve genelde 2 yıl d/stay ile verilen e-2 investor visa'ya başvurabilirsiniz. resmi olarak belirtilen bir min. yatırım miktarı yok ama en az $50k gibi bir rakama ihtiyacınız olacaktır.

d/stay bittiğinde extend için başvurabilir, her 5 yılda bir vizenizi yenileyebilir ya da eb-5’e dönüştürüp kendiniz, eşiniz ve 21 yaşından küçük bekar çocuğunuz için green card başvurusu yapabilirsiniz.

Tek Kelimeyle Duygulara Tercüman Olabilen Almancanın 10 Harika Kelimesi

Amerika Vizesi Türleri Nelerdir?