Farelerden İnsanlara Bulaşmasıyla Tehlike Yaratan Hantavirüs Nedir?
adını, ilk izole edildiği yer olan güney kore'deki hantaan nehri'nden alan hantavirüs, doğada bulunan pek çok virüsten daha zararlı olan bir virüs çeşididir. bunyaviridae ailesinden bir rna virüsüdür. kırım kongo kanamalı ateş ile aynı familyada yer alır. yeni koronavirüs ile çok fazla kıyaslayanlar var ancak iki virüs arasında çok büyük farklar var.
fareler ve diğer bazı kemirgenler hantavirüs taşıyıcısıdır, kemiricilerde kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur. virüsler en yoğun olarak hayvanın dalak, böbrek ve daha çok da akciğerlerinde yerleşir.
virüsü taşıyan kemiricilerin idrarı, dışkısı ve sekresyonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir. bu sebeple de insanlara bulaşabilir. özellikle farelerin olduğu bölgelerde çok sık görülür, yeni bir virüs değildir.
hantavirüs belirtiler şiddetli karın ağrısı ve bunu takiben ishal ile başlıyormuş. dışkıda kan olması ise bir sonraki belirtiymiş. başlangıçta dizanteriyle karıştırılan bu virüs, böbreklerde fonksiyon bozukluğu oluşturması sebebiyle araştırma konusu olmuş. ayrıca, virüsün insandan insana bulaşmıyor.
kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, herhangi bir temas halinde, o bölge dezenfekte edilip en kısa sürede doktora başvurulması öneriliyor. ve dahi, uygulanabilecek en basit korunma yöntemi ise ellerin sıkça ve iyice yıkanmasıymış.
fareler yalnızca taşıyıcılarmış, yani virüsten etkilenmiyorlarmış.
kemirgenin insanı ısırmasıyla hantavirüs geçişi çok nadirdir.
kemirgenlerin çıkartılarıyla kirlenmiş yiyeceklerle bulaşıp bulaşmadığı ise virüsün mide asidine dirençsiz oluşu nedeniyle şüphelidir.
yapılan araştırmalar virüsün kan transfüzyonuyla da geçmediğini göstermiştir.
hantavirusün inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmazlar, ancak bu hayvanlar, kemiricilerle temas halindeyseler onların çıkartılarını taşıyarak aracılık yapabilirler.