YAŞAM 11 Temmuz 2018
65,2b OKUNMA     863 PAYLAŞIM

Evdeki Tamir, Yenileme Gibi Küçük İşleri Kendi Başına Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

Her ufak işte tamirciye koşmaktansa kendi halletmeyi tercih edenler için faydalı olabilecek tavsiyeler.
iStock


- beton delecekseniz matkabın "darbeli" moduna almalısınız (matkabın üzerinde çekiç şeklinde işaret olur).

- fayans veya derz delmek icin matkabın "vidalama" modunu kullanmalısınız. yoksa fayanslar kırılır.

- matkapla delim yaparken elektrik süpürgesinin ucunu 5 cm kadar delik deleceğiniz yerin altında tutun, etraf batmıyor.

- duvara bir şey (çok ağır olmayan basit şeyler) vidalayacaksanız (matkapla deldikten sonra) dübelle uğraşmayın, kürdan alın 2 liraya bi tomar. "delik küçük geldi vida büyük" geldi sorunu yaşamazsınız.

- akıllı telefonunuza "su terazisi" uygulaması indirin. her anlamda işinize yarayacak.

- iş eldiveni ve gözlük kullanın.

- elektrik süpürgenizin motorunun çok ince çimento tozu ile dolup kısa sürede bozulmasını istemiyorsanız duvar delerken tozları süpürge ile çektirmeyin. toz maskesi ve tam kapalı gözlük kullanın.

- siz siz olun, duvara vida bağlamak için asla kürdan kullanmayın. uygun çapta dübel ve vida kombinasyonu kullanın. elinizde farklı ebatlarda vidalar ve dübeller bulundurun. dübeli de ikea'dan almayın. klasik nalburdan alacağınız dübel daha iyi tutuyor.

- 30-40 liraya gerçek bir su terazisi alabilirsiniz. 

- matkap gibi dönen milli cihazlarla çalışırken asla ama asla eldiven takmayın. eldiven matkap ucuna dolanırsa parmaklarınızdan olursunuz.

- kontrol kalemi hayat kurtarır. elektrik tesisatında iş yapmadan önce mutlaka kontrol kalemi ile kontrol edin. bazen sigortayı kapatsanız da duvardaki prizi yan odanın prizinden atlatmış olurlar. siz elektrik yok zannedersiniz ama çarpılabilirsiniz.

- seyyar merdiven kullanın. merdivenin en üst basamağına çıkmayın. her zaman iki ayağınız ve bir eliniz merdivene temas ediyor olsun. merdivene alet edevat çıkardığınızda koyabilmeniz için bir sahanlığı olması ve en üst basamaktan sonra yukarı doğru uzanan tutamağı olması iyidir.

- merdivene çıktığınızda el aletlerini, kalem, kontrol kalemi, şerit metre, dübel, vida vs taşıyabilmek için bir bel çantası edinin. elinizdeki şeyi düşürmekten kurtulacaksınız.

- işe başlamadan önce bütün el aletlerinizi, takım çantası ve matkap, vida, dübel vs sakladığınız kutuları çalıştığınız alana getirin. sürekli gidip gelmekten kurtulursunuz.

- ışıldak ve el feneri bulundurun. elektriği kesmek zorunda kalacağınız zaman telefonun ışığını açmaya kapamaya çalışmakla uğraşmayın.

- ne kadar amatör olsanız da profesyonelce düşünün. alet edevatınız tam olmadan iş yapılmaz, yapılsa da boktan olur. alet edevatı kaliteli markalardan alın. alman malları her zaman iyidir. el aletinde knipex iyidir. torq kötüdür. fiyat farkı çoğu zaman malzeme ve işçilik kalitesine işaret eder.

- tamir edeceğiniz ürünün fotoğraflarını çekerek sökün, geri takarken bu nerdeymiş gibi sorunlar yaşamazsınız.

- ölçü alırken malzeme kalınlığını unutmayın. yani 40*40cmlik 6 tahta parçasından bir kenarı 40cm olan küp yapamazsınız.

- ölçü alırken mutlaka birden fazla referans noktası kullanın. genel olarak evlerimizin duvarları ve yerleri düz değil maalesef.

- delme işlerinde kalemle işaretleme mutlaka yapın.

- sökme işlerinde vidaları gruplandırın. kapaktan çıkan vidalar, içerden çıkanlar gibi bazen 1 mm fark nedeniyle sorun yaşanabiliyor.

- duvarlada kimyasal dübel tavsiye ediyorum. normal dübelin içine ve dışına sıkarsanız baya sağlamlık sağlayacaktır.

- matkap uçlarında mıknatıs kullanın, vidalar düşmesin.

- ucuz da olsa bir iş eldiveni kullanın 2-3 tl çiftleri. ufak tefek sıyrıklardan koruyacaktır.

- malzemelerinizi gruplandırın. işinizi planlayın. adım adım ilerleyin.

- elektrik işlerinde sigortaları indirin. işini bitince kaldırın.

- vidalama ve delme işlerini aynı alet ile yapmamanızı tavsiye ederim, vidalama aletleri genel olarak şarjlı ve delme amacıyla kullanılanlar genelde kablolu oluyor. güç dengesini kontrol etmek zor olacağından şarjlılar daha fazla iş yapabilir.

- somunları elinizle döndürerek oturtamıyorsanız birkaç tur söker gibi döndürün daha sonra oturacaktır.

- alçılar arasındaki çabuk donan saten kartonpiyer gibi farkları iyi öğrenin ve nalbura bu konuda asla güvenmeyin. çabuk donan cinsten vermişse suyu ekleyip karıştırmaya başladığınızda bir anda donabilir.

- alçı çimento gibi malzemeleri her zaman eleyin. çok daha pürüzsüz ve kolay kıvam edebilirsiniz. aynı durum pizza hamuru için de geçerli.

- duvar yüzey düzeltmelerinde ince tabakalardan kaçının onlar kırılıp düşer. yüzeye tutunabilme için beyaz çimentoda en az 2-3 mm ve alçı gibi malzemelerde en az 4-5 mm gibi bir kalınlık tutunmaya yardımcı olur.

- elektrikli aletlerin genel problemi direnç oluşan alanların ısınması erimesi ve kısa devre yapmasıdır. kablo bağlantıları başından sonuna kadar düzeltilirse sorun büyük ihtimalle çözülür.

- olur da bağınıza bahçenize ağır granit taşlardan örülü havuz yapmak isterseniz bilin ki o taşlar ağırlıklarıyla aradaki harcı ezip geçecektir. bunun için harç arasına küçük çakıl taşları koyun.

Durmadan Bozulan Kulaklıkları Çok Düşük Maliyetle Tamir Etme Yöntemi