YAŞAM 19 Aralık 2018
38b OKUNMA     759 PAYLAŞIM

Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar

Ev satın alırken nelere dikkat etmeli? Böylesine önemli bir alışverişi gerçekleştirirken elbette daha önce bu konuyu tecrübe etmiş kişilerin bilgilerinden faydalanmakta yarar var.
iStock

ilk yapılması gerekenlerden biri tapunun üzerinize devrini almadan önce ilgili belediyeye başvurmak ve söz konusu yerin imar işlem dosyasını belediye arşivinden çektirip (veya belediye imkanlarına göre dijital ortamda) dosyada daha önce yapılmış olan işlemleri incelemektir. özellikle söz konusu daireyle ilgili düzenlenmiş herhangi bir yapı tatil tutanağı yani zabıt olup olmadığı ve buna bağlı imar yasasının 42. ve 32. maddelerine göre alınmış para ve yıkım cezası kararlarının bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

çünkü bu tetkikleri yapmaksızın tapuyu üzerinize geçirmeniz halinde söz konusu bağımsız bölümün tüm yükümlülüklerini de üstlenmiş olursunuz. ondan sonra yok efendim "ben aldığımda böyleydi", yok "allah aşkına şunların ki de yıllardır öyle" gibi mesnetsiz ve çok iş görmeyecek savunmalardan medet ummanız kaçınılmaz olur.

ayrıca yine belediyede ki dosyasında (yoksa tapu sicil müdürlüğü'nden temin edeceğiniz) mecvut olan son tasdikli projesinden alacağınız suret ile söz konusu yerin taşıyıcı sisteminde bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tetkikini de bir inşaat mühendisi veya mimardan yardım almak vasıtasıyla mahallinde kendiniz yapabilirsiniz. bu vesileyle taşıyıcı sistemde yapılmış bir değişiklik olmasa dahi yerinde yapılmış ve daha önce tespiti yapılmadığından işlem görmemiş aykırılıklar var ise onların da tespitini yapmış olursunuz.

yalnız ilgili belediyede bu incelemeler için mal sahibinin vekaletnamesini veya tapusunu isteyebilirler. bu yüzden mümkünse satın alacağınız yerin mal sahibi ile gitmenizde fayda olacaktır.

- kat mülkiyeti kanununu bilin. bu kanunu küçümsemeyin. paranızı iade edip sizi kendi evinizden kovmaları mümkündür.

- kapı numarasına bakarak mal gibi gidip yerleştiğiniz dairenizde 3 sene oturduktan sonra olumsuz ekspertiz raporu nedeniyle bu daireyi satamama durumuna düşmemek için evinizi almadan önce kat irtifakı projesinden bağımsız bölüm kontrolünü mutlaka ama mutlaka yapın. banka kredisi ile aldığınız evinizde dahi bu problemi yaşayabileceğinizi bilin.

- 'benim beslediğim kediden sana ne pezevenk?!' derken haklı olmama ihtimalinizin de bulunduğunu ve bu gibi konuların yönetim planında ele alındığını unutmayın.

- eviniz kat mülkiyetine geçmişse zorunlu deprem sigortanızı yaptırmadan işlemlere başlayamayacağınızı aklınızda bulundurun.

- evi bakarken güneşli bir günde mutlaka görün. güneş ne kadar eve vuruyor hesap edin. güneşin çok vurduğu bir evi tercih edin. 

- odalardaki duvarların üst kısımlarına değil süpürgelikle birleşen noktalarına bakın. küçük kabarmalar rutubetin habercisidir. rutubetli evlerden vaz geçin.

- (çok önemli) dış cephe yalıtımı olsa bile duvarların kalınlığına dikkat edin. sonra yan apartmanınızdaki kişi 100 lira doğalgaz (yakacak) faturası öderken siz 400 lira ödemek zorunda kalabilirsiniz. yanınızda emlakçı - ev sahibi yokken yan komşunuzu yoklayın. 

- banyo ve tuvaletlerinin zeminine dikkat edin. eğer zemin iyi yalıtılmamışsa alt komşunuza sorun olabilir. ileride size sorun yaratır.

- evin içindeki su hattını öğrenin. demir ise değiştirebilirsiniz. beyaz plastik borularla tekrar döşetin ya da bunu talep edin. eve girdikten sonra en zor iş su hattını değiştirmek oluyor. 

- evin geçmişini ve apartman sakinlerinin yaşantısından küçük çıkarımlar yapmak için zemin kata, kömürlüğe, oto park gibi yerlere inin. orada duvarları ve düzeni süzün. bu kısımlar daha az ilgi gördüğü için apartmanın geneli hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

- komşularınızı iyi tanımaya çalışın. bugün iyi bir alt - üst komşusu olmadığı için evini değiştiren binlerce kişi var. unutmayın.

not: ev almadan önce apartmandaki bir komşunuza ve oraya en yakın bakkala (esnafa) danışmak çok önemli.

- topraktan ya da inşaat halindeki ev'e giriyorsanız müteahhit ile sağlam bir sözleşme yapın, oturma ruhsatı, elektrik-su-doğalgaz bağlatılması, kapının, pencerenin, armatürlerin ıvırın zıvırın her şeyin markası yazsın.

-  bitmiş ev alıyorsanız en önemlisi yapı kullanım izin belgesi ( iskan-oturma ruhsatı v.s. ) olup olmaması, bu belge alınmamış ev almak büyük risk. riskli evin fiyatı da düşük olabilir tabi. ben aldım ama yapı denetim firmasına projede bir dümen olup olmadığını sordum, ayrıca müteahhitin tüm sigorta vs borçlarını yatırması gerekiyor-yatırmadan batarsa veya kaçarsa taraklara yan basarsınız.

- evde ipotek varsa parayı yatırdığınızda ipoteğin kaldırılacağına dair resmi bir yazı alın bankadan.

- apartmana elektrik, su, doğalgaz v.s. bağlatmak zor bir süreç, bizim site için müteahhidin trafo alıp koymasını şart koymuştu tedaş, 1 seneden fazla sürdü adamın trafo getirmesi. doğalgaz desen yüklü ekstra masrafı çıkacak. yani bunlar hazır ise süper.

- en kral ev her şeyiyle hazır evdir, satın aldığınızda ertesi gün elektriği, suyu, doğalgazı açtırabileceğiniz evdir. inşaat bitmesine rağmen uzun süredir boş olan ya da çok az oturum olan yerleşimlerde kesin bir bokluk vardır.

Ev Satın Almakla Kiralamak İkileminde Kalanları Doğru Seçime Ulaştıracak Maliyet Hesaplaması