BİLİM 13 Mart 2017
47b OKUNMA     961 PAYLAŞIM

Etraftaki Bilgi Bolluğu Sebebiyle 'Cehalet Mutluluktur' Kavramının Can Bulduğu Hadise: Bilgi Anksiyetesi

İnternetin de büyük katkısı olduğu düşünülen bilgi toplumunun günden güne bilgiyi kaçıracağı korkusu da diyebiliriz bilgi anksiyetesine. Her geçen gün artan bilgi ve kaynaklar kişiyi böyle bir kaygıya sürüklüyormuş.
iStock.com

bildiklerimizle bilmek zorunda olduğumuzu hissettiklerimiz arasındaki farkın, bilgi toplumuna dönüşmemiz ve etraftaki bilgi bolluğu nedeniyle sürekli genişlemesi sonucu, insanların duyduğu kaygıya verilen ad. richard saul wurman'ın kavramsallaştırdığı bir konu.

boşuna demiyorlar ignorance is bliss diye.

Kimdir bu Richard Saul Wurman ?

princeton, cambridge ve ucla gibi üniversitelerde mimarlık, grafik tasarım, şehir tasarımı dersleri veren, kendini de "bilgi mimarı" olarak tanımlayan bir abimiz... son üç dört yıldır, orda burda söylediği, yazdığı ne varsa toparlayıp hatim indirmekle meşgul olduğum çalışkan


"giderek daha karmaşık bir hal alan bilgiyi düzenleyecek, açıklık ve anlam kazandıracak, bunu yaparken de yaratıcılıktan taviz vermeyeceklerin mesleği"

diyor, isim babası olduğu bilgi mimarisi için...

ayrıca "gerçek yıkım veya yıkım algılaması, yaratıcı değişimi körükler" sözünün de sahibi...

not: richard bey ile yapılmış kapsamlı bir söyleşi, gmk'nın "dedi ki" bültenlerinden birinde yayımlanmıştı dört yıl önce... bu muhabbetin tam metni, http://www.gmk.org.tr/pdf/dediki/dediki05.pdf adresinde mevcut...

ted konferanslarının fikir babası. ted'i chris anderson satın aldıktan sonra, tıpla ilgili ted konferansı diyebileceğimiz tedmed'in başkanlığını yapmaya başlamıştır.

http://www.tedmed.com/