SİYASET 1 Eylül 2022
13,5b OKUNMA     353 PAYLAŞIM

Eski Sovyetler Başkanı Mihail Gorbaçov'u Nasıl Hatırlamamız Gerekiyor?

Sovyetler Birliği'nin son başkanı Gorbaçov 30 Ağustos'ta, 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Peki Gorbaçov'a nasıl bir perspektiften bakmalıyız şimdi?

gorbaçov sovyetler'in batı karşısında her alanda çok geride kaldığını, planlı ekonomi modelinin pazar ekonomisi ile baş edemediğini, birliğin devam edebilmesi için politik ve ekonomik alanlarda radikal adımların atılması gerektiğini kabul eden ilk sovyet başkanıdır. elinde bu adımları atabilmesi için sadece birkaç sene vardı ve doğal olarak başarısız oldu.

Sovyetler'deki ilk McDonald's.

bugünden geçmişe baktığımızda görüyoruz ki sovyetler birliği zaten dağılmaya dağılacaktı ama dağılma esnasında gorbaçov yerine politbüronun şahin kanadından biri genel sekreter olsa idi büyük bir ihtimalle demir perde ülkelerinin tamamı kana bulanacaktı. gorbaçov sosyalizm için artık yapılacak bir şey kalmadığını görmüş ve dönüşüm sürecinin kansız gerçekleşmesi için gerekli tüm kararları almıştır. bunların başında da doğu almanya'nın federal almanya'ya iltihak etmesine sessiz kalarak izin vermesi gelir. berlin duvarı'nın yıkılması esnasında alacağı bir askeri müdahale kararı bütün avrupa için bir felaket olabilirdi. ayrıca gorbaçov'un deng şiaoping'ten tek farkı başarısız olmasıdır. bunun bedelini rusya'da halkın en nefret ettiği rus lideri olarak ödemiştir. lakin halkın en sevdiği liderler sıralamasında 2. sırada stalin'in olması rus halkının değer yargıları hakkında size bir fikir verecektir.


ayrıca gorbaçov'un ne olduğunu daha iyi anlamanız için şöyle bir örnek vermek istiyorum

osmanlı'da tüm gücü ele geçirmiş bir harbiye nazırının henüz balkan savaşları başlamadan imparatorluğu arabistan'dan ve balkanlar'dan çektiğini ve savunma hattını batı'da selanik-sofya, güneydoğu'da da süleymaniye - şam çizgilerinde kurduğunu düşünelim. bu durumda balkan bozgunlarını yaşamamış, binlerce hem müslim hem de gayrimüslim yurttaşımızın kılıçtan geçirilmesini engellemiş olurduk. tüm türk tarihinin yetiştirdiği en aydın nesil mısır'ın, yemen'in çöllerinde ölmemiş olurdu. binlerce trajedi hikayesi engellenmiş olurdu ama işte bu bu kararları alacak bir insan günümüzdeki neo-osmanlıcılar tarafından vatan haini olarak görülürdü.

işte gorbaçov böyle bir tartışmalı kararı almış yöneticidir. bunu bilerek kendisini hatırlamak gerekir.