İLİŞKİLER 30 Ağustos 2017
168b OKUNMA     1288 PAYLAŞIM

"Erkekler Zeki Kadın Sevmez" Klişesini Layıkıyla Çözümleyen Bir İnceleme

Erkekler gerçekten de zeki kadın sevmez mi? Bazı insanların böyle düşünmesinin sebebi ne? Zeka bir çekicilik unsuru mu? İlişkiler hakkındaki güzel yazılarıyla tanıdığımız "limon kimyon zorro", bu soruların hepsine tek tek cevap vermiş.
Hermione Granger


dünyalılar merhabalar az sonra tozu dumana katacağım o nedenle tedbirinizi alın başlıyoruz.

çoğunuz beni tanıyorsunuz söyleyeceklerimi beynimde demlemeden konuşmam, konuştuğum zaman da kim ne diyecek kimin canı yanacak diye zerre kadar düşünmem. insanları genellerim, genellemenin gücüne ve insanın kategorilendirilebileceğine gönülden inanırım. zira 1184 yıldır dünya denilen gezegende mahsur durumdayım ve sıkıntıdan ölüyorum. sizi izlemek ve bunu kendi gezegenime raporlamak dışında beni eğlendiren bir şey de yok.

konu hakkında daha önce de görüş bildirdim ancak detaylara inmediğim için sığ tartışmanıza bir son veremedi. şimdi hatamdan dönüyor insan aklına yakışan derinlikte bir cevap ortaya koyarak umarım sonsuza kadar başlığı terk ediyorum. benden sonra hala konuşmaya devam ederseniz bunu da raporumda sizin dingilliğinize yoracağım.

her neyse, mevzuya dönersek zeka tartışmasız olarak evrendeki en estetik ve çekici özelliktir

bunun erkeği, kadını, eşcinseli, aseksüeli yok. bir insan zeki ise seksidir. hem de öyle "ay o da zeki işte" cümlesindeki gibi acımayla karışık bir seksilikten de bahsetmiyorum. bildiğiniz kapı gibi el ayak titretecek kadar seksilikten bahsediyorum.

sizin söylediğiniz gibi erkekler zeki kadınları sevmiyor olsaydı mesela, şimdiye kadar şu cümleyi en az bir kez duymuş olurdum ben.

-abi bir hatunla tanıştım kız hoş ama zeki biraz.

yahut şunu;

-zeki lan bu kız olmaz bununla.

ancak 2.4 milyon erkek arkadaşımdan biri bile bugüne kadar zeka nedeniyle şikayetçi olmadı. hatta bırakın şikayetçi olmayı zeki olduğu için bir kadına aşık olan tonla tanıdığım var. zaten aksini düşünmek akıl alacak iş değil. daha önce değindiğim gibi gerçek zeka görüldüğü anda insana çarpan spot ışığı gibi bir şeydir. o varsa geri kalan her şey sessizleşir, fonda kaybolur, önemini yitirir. 


gelelim zurnanın asıl zırtladığı yere: durum buysa burada kadınların böyle bir şeyi iddia etmelerindeki neden nedir?

asıl derin mesele burada. az sonra anlatacaklarımı başka yerde konuşursanız sizi bulur işaret parmağımı dudaklarınıza bastırmak suretiyle şşşşşş diyerek tepkimi gösteririm. bana bunu sakın yaptırmayın. kadınların, erkeklerin zeki kadınlardan hoşlanmadığını iddia etmesinin iki temel nedeni var. birincisi ve en barizi elbette insan egosunun aptal olmayı kabul edememesi. neredeyse herkes kendisini zeki zannediyor. gerçekte bariz aptal olanlar bile kendi ufku ile kendini değerlendirme açmazında olduğundan kendini gayet zeki hissediyor.

bunun evrimsel bir sebebi var elbette. aptal olduğunun samimiyetle bilincinde olan bir canlının üremesi ve hayatta kalması için gerekli hamleleri yapabilmesi mümkün değil. aptal olma farkındalığı insanı özgüvensiz ve hamlesiz hale getirmeye çok müsait. bu nedenle belki doğal seçilimle, belki seksüel seçilimle zaman içinde aptal olduğunun farkında olanlar gen havuzundan atılıp silindiler. geriye kendini zeki sanan sizler kaldınız. zeki olduğunuzu sanmanız işe yarayan bir karakter özelliği ve sizi hayatta tutuyor, onu sevin.


ikinci ve aynı kökenden dallanan sebep ise zekanın ne olduğunun bilinmemesi

direkt olarak zekayı ölçecek bir cetvel halen elimizde olmadığından herkes kendine uyan zeka tanımı ile konuyu evcilleştiriyor. şunu çok iyi anlamanızı istiyorum, insan egosunu korumak için sık sık normları eğip büker. mesela içinde olduğu ve kabul ettiği kültürü yahut ahlak anlayışını evrensel doğru kabul edip zeka ile özdeşleştirir. bunu yaparken kendi kültürü ve normalleri dışında kalan herkesi aptal ve yanlış olarak kodarken kendi gibileri ve çok büyük oranda içinde büyüdüğü çevreyi yüceltir.

bu benzerlerle birlik olma davranışı sosyal bir canlı olan insan türünün sürü halinde hareket ederek güvende kalma güdüsünün önemli sonuçlarından biridir. kontrol edilemeyecek farklılıkları sürüden aforoz eden ve yalnızlaştırmakla cezalandıran bu içgüdüsel tavır, uzun vadede herkesi öngörülebilir anlaşılabilir halde tutan görünmez bir sopaya dönüşür. kimse sürüden farklı davranmaya cesaret edemez. topluluğun en azından davranış düzeyinde bir arada olmasını sağlar.

peki bunun konumuzla ne alakası var derseniz şöyle açıklayayım; kadınlar içgüdülerinde yatan bu kodun farkında olmamalarına rağmen kodun gereğini yerine getiriyorlar aslında. mesela kendisi seks yapmamayı tercih eden bir kadınsa, seks yapanları salak kendisini zeki olarak sınıflandırıyor. seks yapan hemcinsleri erkekler tarafından kendisinden fazla tercih edilirse sonuç çok basit oluyor elbette kadınımız açısından. erkekler aptal kadınları seviyor. benim gibi zeki bir kadını tercih etmiyor.


konu seks yapıp yapmamak değil elbette. anlatmaya çalıştığım şey bireylerin kabul ettikleri zeki insan davranışlarının çok küçük bir kitleyi içine alması. vurucu ve rahatsız edici olduğu için özellikle bu örneği seçtim. yoksa moda anlayışının farklı olması da aynı sonuçları yaratır, kitap zevki de, yemek yapma becerisi de. mesele benim gibi olanlar ve olmayanlar arasındaki farkın zeka ile kolayca ilişkilendirilebiliyor olması.

oysa bir insanın bir başka insanı sevmesinin yahut sevmemesinin milyon tane sebebi olabilir

egomuzu korurken salakça bir argüman üretip buna kitleler halinde inanmak ancak insan kadar aptal olmayı gerektirir. yoksa evrensel anlamı ile zekanın itici bir özellik olması mümkün değildir. galaktik birliğin kabul ettiği tanımıyla zeka "veriyi sorgulayıp işleyerek düşünce biçiminde bile olsa özgün üretim yapabilme becerisidir." bunun en saygın hali veriden kuramlar çıkarabilmektir. en basit hali anlamayı sürdürmektir.

bu meziyetlerin itici olması bilinen evrenlerin tamamında mümkün değildir. gerçekten zeki iseniz milyar insanın içinde bile tercih edilir, saygı görür, sevilirsiniz. tekerlikli sandalyede tek uzvunuzu bile kıpırdatamayacak kadar engelli de olsanız dünyadaki her insan adınızı bilir, sizi sonsuza kadar anar ve sever. bırakın itici olmayı, insanın kendinde en güvenebileceği şey gerçek zekadır. zeka yaşlanmaz, estetikliğinden bir şey kaybetmez, ömürsüzdür. erkekler de kadınlar da gerçek zekayı gördüklerinde etkisini uzun süre üzerlerinde taşırlar. 

The Amazing Spider-Man 

şimdi geldiğimiz noktada biliyorsunuz ki kast ettiğiniz şey zeka değil

siz zeki olduğunuz için sevilmiyor değilsiniz. sizin yerinize tercih edilen kişi de aptal olduğu için tercih ediliyor değil. hatta çok büyük ihtimalle zeki de değilsiniz. yaptığınız şey özetle tercih edilmeme sebebinizi egonuzu korumak için pozitif bir hale getirmek. tercih edileni (öteki kadın) ve tercih edeni (esas adam) de aptallıkla işaretleyerek sürünüzden aforoz etmek.

sizi kınadığımı düşünmeyin, ben insan olsaydım ben de aynısını yapardım. çünkü bu tarz sığ ama pratik çözümler kısa ömrünüzde size çok fazla psikolojik fayda sağlıyor görüyorum. iç dengenizi farkında olarak yahut olmayarak bu tarz sigorta devreleri ile koruyorsunuz ki bu da mantıksız değil. ancak sonuçta gerçeği bilmenin ve onun içinden geçerek ayağa kalkmanın da kendine göre artıları olduğunu düşünüyorum. biraz daha ağrılı ama uzun vadede daha gelişmiş canlılar olmanın yolunun kendini kandırmaktan ziyade olanları acı da olsa bilmekten geçtiğini söylemek zorundayım.

erkekler zeki kadınları seviyorlar.
kadınlar zeki erkekleri seviyorlar.

sizi sevmemelerinin sebebi başka.