SİNEMA 27 Nisan 2021
42,7b OKUNMA     552 PAYLAŞIM

Er Ryan'ı Kurtarmak Filminin Amerikan Propagandası Yaptığı İddiasını Çürüten Sahneler

1998 tarihli Er Ryan'ı Kurtarmak filmi, ABD propagandası yaptığı iddiasıyla ara sıra eleştirilir. İşte bu iddiayı çürütecek bazı sahneler ve notlar.

bazı insanlar er ryan'ı kurtarmak filmini amerikan propagandası sanıyor. gerçi bunlar polat alemdar'ın tek başına tüm dünyayı yendiği filmlere alışık olduğu için öyle gelmiş olabilir ama propagandayla uzaktan yakından alakası yok.

1. ilk olarak filmdeki amerikan askerleri kendilerine teslim olan alman askerlerini kurşuna dizmeye çalışıyorlar. burada film "savaşta iyi taraf kötü taraf olmaz, savaş psikolojisi insanlığı alır götürür" diyor. çekoslovakyalı bir bulaşıkçıyı kurşuna dizdikten sonra gülüp geçiyorlar. film amerikan propagandası olsa böyle bir şey olur mu? amaç amerikan propagandası yapmak olsaydı amerikalı askerler bariz bir şekilde savaş suçu işlerken gösterilmezdi herhalde.

2. bir sahnede amerikan ordusu savaşta ölen binlerce amerikan askerinin ailesine birbirinin aynısı copy/paste şeklinde mektuplar yollayıp "oğlunuz kahramanca savaşırken şehit düştü" gibi ağdalı cümleler kuruyor. filmde savaş makinesinin nasıl gözünün yaşına bakmadan hayatının henüz baharında cepheye yollayıp katledilmesine sebep olduğu gençlerin ailesiyle adeta dalga geçtiği gösterilmiş. burada amerikan hükümeti itin götüne sokulmuş ama filmi götüyle izleyenlere göre amerikan propagandası yapılmışmış.


3. amerikan devleti bir tane eri kurtarıp ülkeye geri getirtmek için yani pr çalışması için 8 tane askerin canını tehlikeye atıyor. tom hanks ve askerleri bir yerde bir generalin canını kurtarmak için 22 askerin hayatını kaybettiğini öğreniyorlar. filmin başından itibaren bu devlet politikası yüceltilmek bir yana, net bir şekilde eleştiriliyor.

4. filmin hiçbir yerinde almanlar kötü adam olarak gösterilmiyor. ne sivil katliamı, ne toplama kampları, ne yahudi soykırımı hiçbiri gösterilmiyor. filmin amacı propaganda olsa almanlar öcü gibi gösterilirdi. alman askerleri de amerikan askerleri gibi işlerini yapmaya çalışırken gösteriliyor. filmde ne iyi var ne de kötü var. ortada yıkılmış şehirler, hayatı dağılmış insanlar ve savaşın yaşattığı net yıkım var ama hiçbir yerde bu yıkımdan dolayı tek bir tarafın suçlandığını göremiyorsunuz. aynı zamanda filmin hiçbir yerinde amerikalılar "kurtarıcı" olarak gösterilmiyor. sadece kendilerine devletleri tarafından verilen görevlerini yapmaya çalışan emir kulu askerler olarak gösteriliyor.

5. er ryan'ı arayan tom hanks bir yerden sonra "yeter artık, ryan sikimde bile değil, evime gidip karımın yanına dönmek istiyorum" diyor. film amerikan propagandası olsa koskoca komutan böyle bir şey der miydi?


6. çatışmaların yoğunlaştığı yerlerde amerikan askerlerinin ağladığı, çaresiz kaldığı gösteriliyor. bir çatışmadan sonra komutanlar dahil askerlerin elleri titriyor. sizin izlediğiniz polat filmleri gibi tek askerin orduları tek başına yenmesi söz konusu değil.

7. disiplinsizlikten dolayı askerler kendi aralarında sürekli kavga ediyorlar ve bazı yerlerde komutanlarını bile takmamaya başlıyorlar. filmdeki amerikan askerleri savaş stresinden dolayı neredeyse iç çatışma yaşayacak hale geliyor. askerlerin tüm zayıflıkları olduğu gibi gösterilmiş. rusların çektiği askeri filmlerde rus askerleri çinlilerin çektiği filmlerde çin askerleri bu şekilde gösterilsin de görelim.

filmde amerikan askerleri savaş suçu işlerken, ağlarken, elleri ayakları titrerken, komutanlarına isyan ederken, birbirleriyle çatışırken, bağırsakları vücutlarından dışarı fırlarken, 5'er 10'ar vurulurken, almanlar'dan sopa yerken gösteriliyor, bu nasıl amerikan propagandasıymış?

ekleme: ekşi sözlük'te bu konuya dair karşıt argümanları okudum, bir tane bile elle tutulur bir şey yok. savaşı amerika kazandığı için bir de iki sahnede amerika bayrağı gözüktüğü için film amerikan propagandasıymış. harbi ya, savaşı aslında naziler kazanmıştı değil mi? propaganda filmi izlemek isteyen rus askerlerinin her birinin birer allah seviyesinde olduğu rus sinemasına veya tek kişinin ülkeleri fethettiği türk sinemasına baksın.