BİLİM 15 Aralık 2016
26,4b OKUNMA     860 PAYLAŞIM

Enerji Üretiminde Çığır Açma İddiasıyla Bir Kamyonete Sığdırılan Nükleer Santral Hakkında Detaylar

Dünyanın en büyük silah ve savunma sanayi şirketi Lockheed Martin'in açıkladığı bir kamyonete sığabilen ve 100 MW'lık güç üreten nükleer santral nasıl olabilir? Detayları Sözlük yazarları aktarıyor.

lockheed martin firmasının arge kısmı skunkworks'ün 10 yıl içinde üretebileceğini açıkladıkları füzyon reaktörüdür. bir kamyonun arkasına sığabileceği söylenmekte. doğru ise ecnebilerin "game changer" dedikleri icat olacaktır. dünyanın dengeleri değişecektir.
füzyon konusunda (özellikle soğuk füzyon) dünyada şimdiye kadar bir çok asılsız idda ortaya atıldı. ama lockheed martin gibi bir firma bunu söylüyorsa bekleyip görmek gerekiyor...
bu arada deneysel olarak ilk pozitif enerji çıkışlı füzyon gerçekleştirilmişti.
locheed martin haberi

anneye anlatır gibi anlatıyorum.

2 çeşit nükleer reaksiyondan enerji elde edilir.

fizyon ve füzyon.

fizyon, izotopların parçalanması sonucu enerji açığa çıkarır, füzyon birleşmesi sonucu.

uranyum, plutonyum gibi radyoaktif elementler ve izotoplarının fizyonu, yani parçalanması, klasik anlamda bildiğimiz nükleer santrallerdir.


füzyon ise güneşte ya da hidrojen bombasında olduğu gibi yüksek sıcaklık ve basınç altında plazmaya dönüşen hidrojen izotoplarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu sırada enerji açığa çıkarması reaksiyonuna denir.

dünyadaki yaşamın kaynağı bu enerjidir. fizyona göre temiz ve çok daha güçlüdür.

fakat füzyon gerçekleştirmek için çok yüksek ısı ve basınçlara ihtiyaç vardır. güneşte süregelen ve dünyamızın yakıtı füzyon, güneşin sıcaklığı kadar korkunç kütlesinden kaynaklanan muazzam yerçekiminin oluşturduğu basınç sayesinde mümkündür.

insanoğlu şu ana kadar füzyonu kontrollü şekilde gerçekleştirememiş, hidrojen bombası gibi yapıcı değil yıkıcı amaçlarla kullanabilmiştir. çünkü ne reaksiyonun gerçekleştirilmesi için gerekli ısı ve basınç ne de reaksiyon sonrası açığa çıkan enerji kontrol edilebilir değildir.


bu son gelişme ise bir süper mıknatıslama tekniği ve düzeneği sayesinde oluşturulan çekim kuvvetinin hidrojen izotoplarını plazma haline getirerek kontrollü füzyona olanak sağlaması hakkında. bu teknoloji geliştirildiğinde nispeten çok küçük, mobil ve çevre dostu reaktörlerde akılalmaz boyutlarda enerji üretilebilecek. yakıt olarak da tehlikeli radyoaktif elementler yerine hidrojen izotopları kullanılacak.

üretilecek enerji yine ısı ve dolaylı yoldan elektrik enerjisi, ısınan suyun çevrimiyle jeneratörler döndürülecek, orda işin temelinde bir değişiklik yok. sadece çok daha ucuza, kolay ve temiz.

teorik olarak mümkündü artık adamlar pratik olarak da yapabiliriz diyorlar ama önlerinde henüz en az bir 10 sene var ki bu da en iyimser ve asgariye indirilmiş süre belki asırlarca füzyon kontrolü adı altında çalışmalar yapılabilir özellikle bu araştırmalar petrol hammade sıkıntsı yaşandığı yılllara denk gelir gibi.