SEYAHAT 3 Ekim 2023
12,3b OKUNMA     348 PAYLAŞIM

En Güncel Fiyat ve Koşulları Tecrübe Eden Birinden: Saint Petersburg Gezi Rehberi

2023 Sanit Petersburg gezi rehberi? Saint Petersburg'a gideceklere tavsiyelerle dolu güncel bir rehberi şuraya bırakıyoruz.

4 gün boyunca kaldığım bu güzel şehir hakkında gitmek isteyenlere fikir olması açısından güncel bilgiler, fiyatlar, öneriler vermek isterim. bu yazıda sizi önce ülkeye gitmeden önce yapılacaklar; sonra ise sırasıyla ülkeye giriş kısmı, şehir notları ve yapılacaklar listesi ve moskova'ya trenle geçiş bölümleri takip edecektir.

1. ülkeye gitmeden önce yapılacaklar

e-vize: şimdi işe ilk olarak vize almayla başlıyoruz. buraya gelebilmek için rusya vizesi' ne sahip olmanız gerekiyor. öyle aracı kurum, konsolosluk vs. olmadan direkt online olarak alabiliyorsunuz. çünkü rusya, türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelere e-vize sistemini başlatmıştı. (bkz: rusya vizesi/@milazi) onu da burada anlatmıştım. çok kolay.

konaklama: e-vizeye başvuruda zaten kalacağınız otelin, hostelin vs. adresini beyan etmeniz isteniyor. dolayısıyla daha vizeye başvurmadan önce bir rezervasyon yapmanız gerekecek. ancak ne var ki ülkeye karşı uygulanan yaptırımlardan dolayı booking ve airbnb gibi siteler çalışmıyor.

ben ostrovok.ru adlı rusların kendi sitesini kullandım. site gayet iyi çalışıyordu. filtreleme seçenekleri fazlaydı ancak güvenlik konusunda endişelerim vardı. çünkü yine yaptırımlardan dolayı kredi kartlarımız bu ülkede kullanılamadığından yaptığım rezervasyonun onayı nasıl gerçekleşecekti?

internetten birkaç rus kişisine, rezervasyon yaptıktan sonra otellerin kendisine bu sitenin güvenli olup olmadığını sordum ve hepsi de herhangi bir sorun yok dediler. hatta rezervasyon yaptığım bir otele "isterseniz buradan iptal edeyim, whatsapp üzerinden işlemi gerçekleştirelim. böylelikle siteye komisyon ödemezsiniz" dedim. işletmenin cevabı ise "zaten bu komisyonsuz, buradan devam edebiliriz" dedi.

size konaklayacağınız yeri seçerken tüyo vereyim: spasskaya adlı metronun civarında bir yer seçebilirsiniz. çünkü görselden de görebileceğiniz üzere 3 metro hattının buluştuğu tek yer spasskaya istasyonu.


dolayısıyla bu istasyonun çevresinde kaldığınızda şehrin farklı noktalarına ulaşım için direkt ya da 1 aktarma daha az yapabilme imkanınız olur. ayrıca yine en kötü ihtimal civardaki yerlerde gece geç vakitlere kadar kaldığınızda yürüyerek ulaşabileceğiniz bir konumda olursunuz.

yandex maps: bir ipucu daha vereyim. henüz türkiye'deyken yandex maps uygulamasını indirin. çünkü ülkede o kadar güzel çalışıyor ki. siz mevcut konumunuzdan gideceğiniz yeri yazıyorsunuz ve uygulama size ''bak kardeşim önce şuraya 2 dakika yürü, sonra şu numaralı metroya bin, sonra metro çıkışlarından (bazen 10 adet çıkış olabiliyor) şu numaradan çık vs.'' diye adım adım neyi kullanmanız gerektiğini gösteriyor.

bunun da haricinde ben kalacağım oteli de buradan buldum. normalde bir yere gideceğimiz zaman google yorumlarına bakarız ya. hıh işte, ruslar yandex kullandığından google haritalarda 500 yorum alan bir yer, yandex'te 2.000-3.000 kişi tarafından puanlanmış oluyor. en azından daha iyi bir fikir verir.

bir de şöyle güzel bir yanı vardı. misal oteli buldunuz. yorum ve puanını da beğendiniz diyelim. hemen o altta rusça çıkan yeşil butona tıklayın. eğer indirim kodu olan bir otelse direkt o yeşil buton çıkıyor ve tıkladığınızda kupon kodu uygulanmış bir biçimde otelin web sitesinden rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. ben böylelikle moskova'daki otelimi bularak kahvaltı dahil kısmını bedavaya getirdim.

ruble: efendim öncelikle buraya gelmeden, henüz türkiye'deyken ruble alıp öyle gelin. sözlükten konuştuğum bir iki kişinin tavsiyesi ile öyle yaptım ve gerçekten işime yaradı. üstelik eminönü'nde iyi bir orandan bulup 5.000 ruble almıştım. dolayısıyla havaalanından şehre gidişte gerekli olan 500 küsur ruble için kazık fiyattan döviz bozdurmazsınız. nitekim 500 ruble için 5 euro bozdurmanız gerekecek.

fiyatlar hakkında kolay hesaplama yapabilmeniz için ben 1 euro100 ruble30 türk lirası şeklinde bir hesaplama kullandım. aşağıda da fiyatları ruble olarak yazacağım. siz bu formüle göre hesaplayabilirsiniz.

tanım: vizenizin çıktısını aldıktan sonra artık sizi bu eski başkent; kişisel tanımımla bu güzelim kanallar ve köprüler şehri beklemektedir.

neden kanallar ve köprüler şehri diyorum? çünkü şehir bana amsterdam'ı anımsattı. elbette o kadar olmasa da şehrin ana arterlerinden kanallar geçtiği gibi birçok yerde de köprüler var. hatta şehrin adaları dahi var. ki birisinin adı da new holland. dolayısıyla kendimi bazen gerçekten amsterdam'da gibi hissettim.

o zaman adım adım şehir turunu elimden geldiğince aktarayım...


2. havaalanından ülkeye giriş

uçaktan inip lavaboya gitmiştim. çıkana dek uçaktaki yolcular pasaport kontrolünden geçmişti bile. bomboş duran rus vatandaşları için ayrılan bankoya yönlendirildim ve polis hanım çıktısını aldığım vizeme baktı, ne amaçla geldiğimi sordu ve pasaportuma damgayı vurarak geçebilirsiniz dedi.

halbuki ben sorarlar diye kalacağım otellerin rezervasyon çıktılarını da almıştım. hiçbir şey sormadı. bir adet ülkeye giriş kağıdı verdi. imzaladığım nüshanın birisini kendisi aldı, diğeri bende kaldı. ne olur ne olmaz diye pasaportumun arasına attım ben de. buradaki bir yazar, o kağıtla otele giriş vs yaptığını söylemişti ama kimse benden bir şey sormadı. ülkeden çıkarken gösterdim, orada ufak bir sorun olduğu için o kağıdı ne yaptılar bilmiyorum. ona da (bkz: moskova/@milazi) kısmında değinmiş olacağım.

ayrıca rusya'ya gelmeden önce sürekli duyduğum "rusya çok pahalı, aşırı pahalı" yorumlarının da havaalanında ilk kahvemi içerken abartıldığını anladım. çünkü bir kahveye havaalanında 200 ruble (60 lira) ödedikten sonra "burada bu fiyatsa şehir merkezinde ne kadardır ki" dedim.

3. havaalanından şehre gidiş

hemen havaalanı çıkışında otobüs durağını göreceksiniz. insanlar orada bekliyor zaten. anlarsınız. bizdeki normal belediye otobüsü. sol tarafta shuttle var ancak ben hiç ona bakmadım bile çünkü çok kısa sürelerle otobüsler geliyordu zaten.

hemen durağın orada bulunan kiosk'tan 3 günlük tüm toplu taşımalarda geçerli olan yolcu kartı satın aldım. toplam 600 ruble ödedim ki bedava bana göre. toplam 72 saat boyunca her istediğiniz toplu taşımayı (metro, otobüs, tramvay) kullanabilirsiniz. genellikle metro kullanacaksınız zaten. ona da ileride değineceğim.

sizde kalacağınız gün süresince toplu taşıma kartını sorabilirsiniz. misal dönüşte tanıştığım iki türkten birisi her biniş için ayrı bilet almış; diğeri ise 10 günlük için aylık abonman çıkarmıştı. bunlara hiç gerek yok. kiosk'taki abla ingilizce biliyor zaten. kalacağınız güne kadar en uygun bileti size söyler kendisi.

toplu taşıma kartı kullanımı: biletinizi aldıktan sonra hemen kiosk önünden otobüse biniyorsunuz. otobüse binince kartınızı muhakkak ama muhakkak cihazlara okutun. sonra otobüste bir kadın sırayla tek tek gelip kartı okutup okutmadığınızı kontrol ediyor. zaten sınırsız, gerek yok böyle bir şey yapmaya. dolayısıyla birden fazla kişiyseniz ''tek bir kart alalım, hepimiz bunu kullanalım'' yapamazsınız. kalacağınız yerin yandex haritalara tuşladığınızda o size zaten oraya nasıl gideceğinizi gösterecektir.

4. şehir notları ve yapılacaklar listesi

hermitage museum: kime sorarsak soralım sanıyorum ilk sıraya ermitaj müzesini koyacaktır. tek kelimeyle anlatamayacağımdan iki kelimeyle anlatayım mükemmel ötesi. bilet alırken uyarı tabelasında ''2 saatinizi ayırmalısınız'' diyordu ancak ben 3 buçuk saatte bitiremedim. o kadar büyük, yoğun ve geniş ki. 3. katta artık yoruldum ve paydos dedim.

mısır'dan iran'a, türkiye'den asya'ya, da vinci'den caravaggio'ya kadar ne ararsanız burada bulabilirsiniz. fransız, flemenk, italyan ressamlar mı heykeltıraşlar mı... rus imparatorluğunun tablolarından halılara, vazolardan paralara... sanata, kültüre, tarihe doyacağınız müthiş bir kompleks.


yahu burada yok yok... kesinlikle ama kesinlikle eğer sindire sindire müzeyi tamamlamak istiyorsanız (dinlenme payı ve fotoğraf çekinme payı eklendiğinde) 4 saat ayırın derim. ayrıca yanınıza bir adet kalem alın. çünkü o kadar çok salon, hol ve oda var ki... elbette her oda numaralandırılmış ve müze haritasında gösterilmiş. ama ben belli bir yerden sonra takibi kaybettim. bir anda karşı binanın odalarına girdiğimden neredeydim, ne tarafa dönecektim işin içinden çıkamadım. böylelikle her ziyaret ettiğiniz odayı işaretleyerek ona göre bir harita çizebilirsiniz. gittiğiniz odaları tekrar ziyaret etmemiş ve boşa yorulmamış olursunuz.

böylesi devasa bir müzenin giriş ücreti yalnızca 500 ruble. bence daha fazlasını kesinlikle hak ediyor. diğer dandirik müzelere 300-400 ruble ödeyince özellikle.

palace square: zaten müzenin bulunduğu meydan. müzeye girerken bu devasa meydanda bolca fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

zayachy island burada birçok müze bulunmakta. ermitaj'dan eğer gücünüz kalırsa buraya köprü üzerinden yürüyerek geçiş yapabilirsiniz. adanın içerisinde para, uzay, oyuncak bebek vs. gibi birçok müze mevcut. içlerinde en önemlisi adanın ortasındaki katedralde bulunan rus imparatorluğu soyunun mezarları. hemen hemen hepsine giriş için kombine bilet aldım ama tam bir hayal kırıklığı oldu. 750 ruble ödedim ama aklımda pek bir şey kalmadı. kombine diye satılan bilete oradaki rus tarihi müzesi ve panaroma view dahil değilmiş. bence 300 ruble verip kaleye çıkmanız daha mantıklı. ya da sadece rus tarih müzesine girin. rus imparator ve imparatoriçelerin mezarlarını görüp ne yapacaksınız ki zaten.

new holland island: bir diğer adamız ise diğerine nazar küçük bir adacık ancak askeri personel tarafından korunmakta. evet, şaka değil. polis veya güvenlik görevlileri değil. toplam iki adet giriş ve çıkıştan oluşan adaya askeri personel korumalık etmekte. adanın korunmasına azami özen gösterilmiş. çocuk oyun parkı, havuz ve bir adet mini bir alışveriş merkezi bulunuyor. dışarıdan herhangi bir yiyecek-içeçecek girişine izin verilmiyor. yeme-içme işlemini kafelerde gerçekleştiriyorsunuz. bu ada bizde olsa oturacak yer bulamadığımız gibi yerler çekirdek kabuğu, sigara izmariti ve çer-çöple dolardı. güneşli bir güvende çimenliklerde güneşlenilebilir.

saint isaac cathedral: güzel bir katedral. üstelik nehir ve şehir manzarası görmek adına katedralin üstüne çıkılabiliyor. ben merak etmediğim için çıkmadım.

kazan cathedral: giriş ücretsiz. binanın dışı çok estetik duruyor. içine de bir göz atmakta fayda var.

national museum: ermitaj'ı gördükten sonra buralar insanı tatmin eder mi bilinmez ama bahçesinden geçip doğruca voskresenia kilisesine geçilebilir. müze girişi 550 ruble.

voskresenia church: bu kilisenin içine giriş ücretli: 450 ruble. ama hiç değmez. tamam, duvarları vs ince işçilikli ama 450 ruble de ne bileyim. çok merak ederseniz girin ama renkli gravürler, freskler vs vardı. asıl dışından çok güzel fotoğraflar çekinebilirsiniz. moskova'daki asıl kilisenin adeta küçük bir kopyası gibi.

mariinsky theatre: bu tiyatro salonu bir adet eski/tarihi bir adet de yeni/modern olmak üzere iki binadan oluşuyor. burada bir tiyatro, müzikal vs izlemek istedim ancak ne mümkün. bilet kalmamıştı. yani kalmıştı ama çok pahalılar vardı ve ne yazık ki kendimi moskova'ya saklamak zorundaydım. ama çok merak ettiğimi söylemeliyim.

durakta inerken neredeyse tüm otobüs iniverdi. gençli-yaşlı herkes iki salonun önünde de kuyruklar oluşturmuştu. yakalarsanız fırsatını muhakkak bir deneyin derim.

nevsky street: moskova tren istasyonunun meydanından başlayıp şehrin merkezine doğru uzanan bir cadde. sağlı sollu hediyelik eşya dükkanlarında şehrin merkezine oranla daha uygun fiyatlı hediyelik eşya bulabilirsiniz.

dostoevsky museum: ömrünün son 2.5 yılını geçirdiği evi müzeye dönüştürmüşler. giriş 300 ruble.

5. ne yedim - ne içtim

coffeeshop company: zincir bir kahve şirketi. latte fiyatları 270 ruble. iyi lokasyonda bulunanlarda kahve içebileceğiniz gibi yemek ve şarap da servis ediyorlar.

pyshechka: bu küçük çörekçide üstüne pudra şekeri serpiştirilmiş küçük pişiler yiyebilirsiniz. 4 pişi + 1 kahveye 200 küsur ruble ödemiştim sanırım. pişiler çok lezizdi ama.

söökla nr 1: paranız çok mu çok az? bütçeniz neredeyse bitti ama aç mısınız? işte gariban doyuran buraya gelebilirsiniz. öyle lezzet vs beklemeyin. makarna, elma suyu, rus salatasına toplam 190 ruble ödedim. kendinizi şımartıp en baba yemeği alsanız 500 ruble tutmaz. öyle bir yer burası.

ukusno: ''ben gariban değilim, var mı şöyle leziz bir şeyler yiyeceğim yerler'' derseniz ben buradan gayet memnun kaldım. bir sırp restoranı olan burada 550 rubleye aşırı doyurucu köfteler, hamburgerler yiyebilirsiniz.

mickey & monkeys: bir diğer hoş yer de burasıydı. bir tık daha pahalı. ben bir adet salata, ana yemek ve suya 1.000 küsur ruble ödedim. ama burası da yine gayet güzel ve lezizdi.

bushe: bu yerlerde enfes sandviçler ve çok kaliteli kahveler, kekler bulabilirsiniz. bu da yine şehrin geneline dağılmış. pişman olmazsınız. kahve + kek 350 ruble. ben hangisini yesem diye kararsız kaldığım ender yerlerdendi.

o'hooligans: tipik bir irlanda barı. bu konsepti sevenler uğrayabilir. barmenler gayet yardımsever ve dost canlısıydı.

arka bar food space: asıl hoşuma giden yer burası oldu. zaten h'ooligans'taki barmen önerdi. orası daha elit, güzel müzikler çalar dedi. ve gerçekten de öyleydi. yine bar kısmına oturup kendimi buradaki barmene bıraktım. adam şov yaptı resmen. değişik değişik ekşili, tatlı kokteyller denedim. somonlu bir salata yedim ve birkaç kokteyl daha içince hesap 5.100 küsur ruble geldi. bardaki kişilerle sohbet ettik, barmen iki defa ücretsiz likör ikram etti hepimize. hoş vakitti.


6. notlar

* döviz büroları öyle turistik şehirlerdeki gibi her yerde yoklar. avangard bank içinde döviz büroları mevcut. gerek euro, gerek türk lirası için iyi oran veriyorlar.

* ülkede facebook, twitter, instagram çalışmıyor. vpn ile girmeniz gerekecek.

* mts diye bir operatör var. 1 haftalık 50 gb internet hattını 300 ruble'ye alabilirsiniz.

* galleria shopping mall gayet büyük bir avm ama yaptırımlardan dolayı büyük markaların çoğu kepenk kapatmış. starbucksstar / mcdonald'sm adını alarak yoluna devam ediyorlar.

kadınlar için gold apple diye bir mağaza var. içerisi baya kalabalıktı çünkü kozmetik mağazası olan bu yerde çok iyi indirimler vardı. parfüm, krem vs. bakabilirsiniz.

* şehrin genel yapısı çok edebi, sanatsal ve avrupaiydi. binalara hayran kaldım. insanlar hiç telaşa kapılmadan o kocaman caddelerde yürüyorlardı.

* moskova'ya trenle geçmek için moscow railway yazmanız gerek. evet, burada tren garların isimleri bulunduğu bölgeye göre değil; gittikleri yere göre adlandırılıyor. mesela finlandiya'ya da tren var ve bu trenlerin kalktığı yer finlandsky railway. o yüzden garları karıştırmayın.

* normalde tren biletlerini daha türkiye'deyken resmi siteleri rzd.ru üzerinden online almak istedim ancak siteye giremedim bile. rusya'ya gelir gelmez belki bilet bulamam diyerekten ilk işim tren bileti almak oldu. dolayısıyla tren garına gidip aldım. ingilizce pek bilmediklerinden bu siteye girip gideceğiniz tarihi, saati, kompartımanı seçip gişedeki görevliye gösterin. o size biletinizi verir. pasaportunuzu göstermek zorundasınız elbette.

ben gece 00:12 st. petersburg kalkışlı - sabah moskova varışlı bileti 4 kişilik yataklı kompartımandan aldım. üst kat 2.400 küsur ruble iken alt yatak 3.200 küsur ruble idi. ben alt katı tercih ettim. oturup kalkmak daha kolay oluyor diye.

hı uçak fiyatları da 30-40 euro idi ama havaalanı iki şehirde de uzak olduğundan, tren garları da şehir merkezinde olduğundan treni seçtim. tatlış da bir uyku uyudum. :)

şimdiden gidenlere iyi tatiller olsun.