EDEBİYAT 29 Haziran 2018
36,5b OKUNMA     676 PAYLAŞIM

Elektronik Kitaplarla Hayatımıza Giren Yeni Tartışma: Kindle mı Kobo mu?

Kindle mı yoksa kobo mu? Hangisini alacağına bir türlü karar veremeyenler için detaylı bir karşılaştırma yazısı.
Youtube:Kindle vs Kobo


kindle ile sadece kendi formatları olan azw ve mobi formatlarını okumalısınız. bunun için calibre programı ile indirdiğiniz veya satın aldığınız kitapları çevirmeniz şart. kobo'da ise epub gibi formatlar okunabiliyor.

kinlde size "send to kindle" özelliği ile kitaplarınızı her yerden amazon'un size verdiği maile attığınızda kindle'nıza geçiyor veya internetten okuduğunuz bir makaleyi tarayıcınızdan 2 tık yaparak kindle'nıza atıyor. bu kobo'da yok. ayrıca kindle için bir program yardımı ile dropbox hesabınızı eşleştiriyorsunuz ve program dropbox'unuzda bir klasör açıyor bu klasöre her attığınız kitap kindle'nıza geçiyor. programın ismi "bookdrop". kobo'da ise böyle özellik yok.

kobo sizin için istatistik tutuyor yani kaç saat okumuşsunuz toplam kaç kitap okumuşsunuz falan. kindle ise istatistikleri sadece satın aldığınız kitaplar için tutuyor.

kindle ile goodreads'e erişiminiz kolaylaşıyor ve sanırsam okuduğunuz her şey goodreads'a "currently read" olarak geçiyor. yine sadece satın aldıklarınızla mı oluyor bu emin değilim.

kindle müşteri hizmeti çok üst düzeyde öyle üst düzeyde ki anlatamam. benim tecrübem yok ama internetteki videolardan ve sözlükteki entrylerden gördüğüm birkaç şeyi size söyleyeyim:

1) kindle'nın reklamsız versiyonu için 20$ ödemeniz gerekiyor. ama amazon canlı destek chat'ine bağlanarak kaldırmanızı isterseniz kaldırıyorlar.

2) yine canlı desteğe kindle'ını kırdığını söyleyen birine yenisini yollamışlar ve 3-4 gün içinde gelmiş. böyle birkaç yazı okudum.

kindle türkçe menü barındırmıyor, kobo barındırıyor.

kindle yatay mod barındırıyor, incelediğim kobo'larda ise böyle bir özelliğe rastlamadım.

şu zamanlar için konuşursak fiyat performans olarak kindle daha iyi. kobo daha pahalıya daha az kalitede model veriyor.

pdf okumada kobo daha iyi, kindle paperwhite biraz sorunlu bu konuda. bu yüzden paperwhite'nın üst versiyonu kindle dx almanız gerekli. biraz a4 boyutlarına yakın büyük bir cihaz. paperwhite kitap okumak için diyebilirim.

piyasanın öncüsü kindle bu yüzden ikinci eli daha kolay satılıyor. ikinci el almayı herkes önermesine rağmen bana mantıklı gelmedi çünkü sıfırı 600 tl olan bir cihazın ikinci eline en fazla 300-350 tl veririm. hadi 400 olsun ama 450-500 asla vermem. bu sizin bileceğiniz iş.

kindle'nın müşteri hizmetlerini övdüm ama türkiye'de kobo'yu d&r satıyor. belki muhattap daha kolay bulabilirsiniz ve kobo'yu inceleme ve dokunma imkanınız var bu yüzden mağazalarında sergileniyor.

kobo modelleri genelde hafıza kartına izin verirken kindle vermez.

bu konuda kobo'yu bilemem ama kindle amazon'un e-kitap mağazasından alışveriş yapmanıza izin vermiyor. "parasıyla değil mi kardeşim !?!" demeyin demek ki değil ben de çok şaşırmıştım. kobo barnes and noble mağazasından alışveriş imkanı sunuyor. dediğim gibi amazon'un mağazasından vpn ile alışveriş yapabilirsiniz ama belirteyim türkçe yok. amazon'un olduğu bir ülkenin adresini girip vpn ile mağazadan alışveriş yapabiliyorsunuz zimbabwe'de bile amazon var bize yok. yapabiliyorsunuz yapmasına da eğer bunu fark ederse ki genelde ediyormuş, türkiye'de bir süreliğine olduğunuzu kanıtlamanız için belgeler istiyormuş. neden bu kadar ciddi buraya e-kitap satmama konusunuda anlam verebilmiş değilim.

kindle mobil uygulaması ile sadece satın aldığınız kitapları kindle'nızı evde unutsanız bile okuyabilirsiniz. bu ne kadar içinizi rahatlattı bilemeyeceğim.

teknik bir sorun yaşarsanız kindle'da daha kolay çözersiniz hem internetteki yardımcı yazıların çokluğu olsun hem müşteri hizmetleri olsun..

menü görüntüsü yazılımının kalitesi olarak kindle daha önde. kobo'nun tasarımı bana daha kötü geldi ama zevkler ve renkler.. kobo'nun sayfa değişim hızı kindle'ye göre yavaş.

kobo'nun kaliteside alt düzeyde yine. ben android seven birisiyim ama şöyle anlatayım durumu kindle bir iphone kobo ise samsung. birisi açık diğeri kapalı yazılım.

anlattığım dropbox uygulaması gibi yardımcı ek uygulamalar genelde kindle için çıkar.

kindle'yi jailbreak ederek özellikler kazandırabiliyorsunuz. garantisi bittikten sonra yapın. garanti dışı kalır sonra.

sonuç olarak

ben kindle'ı tavsiye ederim, format çevirmekle uğraşırım ama gerçek bir sayfaya en çok benzeyen başına bir şey geldiğinde kurtarabileceğim kindle'ı tercih ederim. kindle gerçekten bir kitap kobo ise tablet gibi basit bir oyuncak gibi geliyor bana.

o kadar saydığım eskiye rağmen kindle sevme nedenlerim: daha kaliteli gelmesi, müşteri memnuniyetinden duyduğum güven, menü tasarımını daha çok beğenmem, sayfa geçişlerinin daha hızlı olması, piyasanın öncüsü olduğu için e-okuyucu piyasasındaki şeylerin kindle'a göre şekillenmesi, insanların kobo'dan ziyade kindle'ı tanıması vs diye sıralayabilirim.

Bu içerik de ilginizi çekebilir