TEKNOLOJİ 2 Ocak 2024
16,6b OKUNMA     211 PAYLAŞIM

Elektrikli Süpürge Alacaklara Altın Değerinde Tavsiyeler

Elektrik süpürgesi alırken nelere dikkat edilmeli? Biraz araştırma yapan Sözlük yazarları, kendi tecrübelerini paylaşıyor.

yapılması gerekenler

- ihtiyaç duyduğunuz boyut ve güç hakkında bilgilenin.

- toz torbalı mı, toz torbasız mı alacağınıza karar verin.

- sulu modeller genelde fena şekilde gömülüyor. kullanmadım, bilmiyorum. ama uğraştıracaksa uzak durun derim.

- bilinen markalara yoğunlaşın (miele, dyson, nilfisk, eletrolux gibi).

- yanındaki aparatlara ve ekstralara bakın.

- kronik sorunları var mı araştırın (borusu çatlıyor, ek yeri gevşiyor, başlığı yavşıyor vs). -satış sonrası hizmet durumunu araştırın, müşteri hizmetlerini arayıp konuşun, nasıl davranıyorlar görün.

- toz torbalılar için torba ve filtre teminine bakın, torbasızlar için de filtre durumuna bakın.

- fiyatına göre aklınıza yatanı alın.

yapılmaması gerekenler

- rowenta almayın. daha geçen hafta ablama miele c3 power parquet aldık da dünya varmış dedi. tabi ki rowenta kullanıyordu. bir de bunu satanlar rowenta en iyisi diye satmıyorlar mı... allah'ım...

- millet övüyor diye dünya para gömmeyin (miele, dyson, rainbow fark etmez). ihtiyacınız olmayan şeye para vermeyin.

- etikete takılmayın. bim'de 4a olan fakir'i 460 liraya sattılar birkaç ay önce. etiket olayının külliyen yalan olduğu geçen yıl dyson'ın açtığı dava sonucunda ortaya çıktı. etiket işi yalan olunca firmalar kafalarına göre etiket yapıştırmaya başladı. etiket üzerinden reklam yapandan uzak durun. miele bile bizim ülkeye özel 4a diye bir model çıkarmak zorunda kaldı. çünkü millet gidip dandirik süpürgeye 4a diye olmadık paraları bayıldı.

- çok ucuza kaçmayın, çünkü işin içinde malzeme kalitesi ve mühendislik var. bu işler de çok ucuz olmuyor.

- aynı fiyat bandında ismi var diye miele yerine philips/bosch/siemens almayın. esas ismi olan miele'dir.

- solunum yolu rahatsızlığınız varsa, torbasız model almayın. hatta tozdan rahatsız oluyorsanız da torbasız model almayın.

- miele alırsanız çakma torba kullanmayın. bez olması yetmez. miele'nin toz torbası süpürgenin sağlıklı çalışması için miele'nin geliştirdiği bazı güzelliklere sahiptir (11 katman, iç şerit gibi).

- malzeme kalitesi olarak dyson ve miele dışındaki ürünlere çok güvenmeyin. en ağır testlerden geçen bu iki firmanın süpürgeleridir.

- torbasız model alırsanız, dyson bile olsa içine sert cisimler kaçmamasına dikkat edin. bu konuda dyson da uyarır. çivi, cam, metal gibi cisimler çekmemeye dikkat edin der.


tavsiyeler ve püf noktalar

- süpürgeye servet ödemeyeceğim ama çok ucuza kaçmayacağım diyorsanız alacağınız marka miele'dir.

- 1000 lira üzerine çıkamam ama güzel bir şey almak istiyorum diyorsanız nilfisk sizin tercihiniz olacaktır.

- 1000 lira üzerine çıkamam ama turbo başlığı da olsun, parçaları da kolay ve ucuz bulunsun diyorsanız elektrolux alacaksınız demektir.

- 1000 lira üzerinde 1300 liraya bulunan miele power parquet modeli şuan rakipsizdir diyebilirim. hayvan gibi motor ve miele kalitesi... hem de bu fiyata. normalde 890w'lık modellere 2000 lira civarı para isteniyor, ordan hesap edin.

- dyson iyidir hoştur, ama pahalıdır. hadi parasını da geçtim, torbasızdır. herkesi memnun etmez. kullanım sonrası hazneyi boşaltması var a dostlar. tabi bir de satış sonrası var. orası da biraz sıkıntılı olmaya başlamış diyorlar.

- genel olarak süpürge fiyatları yükseldiği için ve miele arada güzellik yapıp güzel fiyata ürünler sunduğu için genelde en f/p marka oluyor. kalitesine zaten laf edilmez. eski güçlü motorları yok deniyordu ama onu da 1600w olan modeli ile çözmüşler diyebiliriz. fakat halı temizleyecekseniz turbo başlık şart. o da ucuz değil. cat&dog modeli de 890w, hadi motor gücü sıkıntı değil desek bile fiyatlar 3000 lira olmuş. ben 18 ay önce 1700 liraya 4 yıllık torba + 5 yıl garanti paketi ile almıştım.

- ne yazık ki miele'nin orjinal parçaları ve torbaları pahalı. ama cidden kaliteli. orijinal torbasını kullanırsanız filtreye bile pek gerek kalmıyor. çünkü tozun %99,7'sini torba tek başına tutabiliyor (11 katman farkı). bir de filtreler olduğı için makine pırıl pırıl kalıyor, sizi de tozla külle uğraştırmıyor. ama torbanın tanesine 15-20 lira arasında bir fiyat ödüyorsunuz. ayrıca torbanın içine yerleştirilen şeritler hem çekiş gücünün düşmesini engelliyor, hem de sert cisimlerin makinaya zarar vermesini engelliyor. -diğer markaların da torbaları fena değildir. ama miele kadar iddialı da değildirler. tabi fiyat da ona göre daha makul oluyor.

- dyson, doğru malzemeyi doğru şekilde kullanma ilkesini benimsemiş bir firmadır. malzeme kalitesi oldukça iyidir ve hor kullanmaya karşı dayanıklıdır. aslında malzeme aynı, yalnızca doğru şekilde birleştirilmiş diyebiliriz. testleri ağırdır. kaldırıp kaldırıp yere vuruyorlar desek yeridir. o yüzden mühendislik tarafı sağlamdır. ama fiyat ve torbasız olması düşündürüyor, bir de satış sonrası hizmetler. yine de yurtdışından alınacaksa direk alınır.

- dyson orijinal olarak malezya'da üretilir. miele 890w ve 550w modelleri almanya'da, 800w ve 1200w modelleri çin'de üretilir. son çıkan 1600w ise almanya denmiş, balıklama atlanır. nilfisk ve eletrolux ise bildiğim kadarıyla çin'de üretiliyor. tabi bu firmalar farklı ürünler de ürettiği için farklı ülkelerde de üretim tesisleri bulunuyor. ama süpürgeler ekseriyetle çin'de üretiliyor. yerli üretimlere bakılır elbette ama fiyat yükseliyorsa, bu markaların dışına çıkmanın pek anlamı yok. rainbow falan sözlükte yazan adamın işi değil zaten. onu alacak adam zaten tavsiye falan istemez.

aynı evde hem philips hem miele kullandım, sonuç şu

halı manyağıysanız, inadına evi tepeleme halıyla dolduracaksanız miele alın, ama unutmayın. halıya mahalle kavgasına tutuşmuş kadınların birbirinin saçına daldığı gibi yapışıp bırakmıyor. havalara kalkan halıyla cebelleşecek ama sağlam temizlik yapacaksınız.

benim gibi halıdan nefret etmiş, evinde bir kilim bile görmeye katlanamayacak gruptansanız led ışıklı philips alın. o başlık sadece düz zeminleri süpürmek için tasarlanmış. ama kirin pasın yerini olduğu gibi gösteriyor. toz topaklarını lüp lüp içine çekişini görmenin zevki hiçbir şeyde yok.

en son, ama en can alıcı tavsiyem: göz diktiğiniz süpürgeyi internetten alacaksanız sabahın olabilecek en ama en erken saatinde verilen fiyatları takibe alın. saat 7’den önce 3100 lira olan süpürgenin yediden sonra 3999 liraya yükseldiğini göreceksiniz. bu da altın tavsiyelerin altın vuruşu olsun.

Hangi filtre?

hepa 14 filtre, hepa 13 filtreliden 10 kat daha az partikül salıyor. hepa 14 filtreli süpürge alın.

100.000 toz tanesinin kaçını havaya saldığını yazmışlar

hepa 14 max. 5 toz taneciği
hepa 13 max. 50 toz taneciği
hepa 12 max. 500 toz taneciği
hepa 11 max. 5000 toz taneciği

kaynak

tabii epey gibi özelliğe göre sıralatan sitelere hepa 14 olanları listeletme seçeneği koyar mısınız diye mail atmak lazım ki hızlıca bulalım hepa 14 ya da hepa 13 olan süpürgeleri, hızlıca.